Επιτραπέζια ελιά: Προσφορά και στρατηγική καθορίζουν τις εισπράξεις

Η επιτραπέζια ελιά αποτελεί ένα διαφορετικό προϊόν από το ελαιόλαδο, και –συνήθως– η κάθε ποικιλία ακολουθεί τον δικό της ιδιαίτερο δρόμο.

Η επιτραπέζια ελιά αποτελεί ένα διαφορετικό προϊόν από το ελαιόλαδο, και –συνήθως– η κάθε ποικιλία ακολουθεί τον δικό της ιδιαίτερο δρόμο.

Χαλκιδικής: Στην αρχή, το νωπό προϊόν πιέστηκε ιδιαίτερα και διαμορφώθηκε στα 0,80 ευρώ/κιλό περίπου, τιμή τελείως ασύμφορη για τους παραγωγούς. Πρόκειται για «οικονομολογικό παράδοξο», μια και η ποσότητα παραγωγής ήταν ιδιαίτερα μειωμένη. Το επιχείρημα από το εμπόριο και τη μεταποίηση ήταν ότι υπήρχαν μεγάλα αποθέματα. Σήμερα, το μεταποιημένο προϊόν έχει ανέβει κατά 0,35 ευρώ/κιλό περίπου, με ικανοποιητική αγοραστική ζήτηση. Εκφράζονται βάσιμοι φόβοι ότι οι παγετοί του χειμώνα έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στα ελαιόδεντρα, που θα επηρεάσουν την παραγωγή των επόμενων ετών.

Κονσερβοελιά: Και εδώ ασκήθηκαν στην αρχή της χρονιάς πιέσεις, ακόμη και από συνεταιριστικές οργανώσεις. Αντιθέτως, η Ένωση Στυλίδας παρενέβη στηρίζοντας, το προϊόν, έστω κι αν δεν μπορεί να απορροφήσει όλη την προσφερόμενη παραγωγή. Σήμερα, για τα μεν πράσινα (μέγεθος 200 τεμαχίων), οι τιμές (παραγωγού) μεταποιημένου έχουν ανέβει κατά 0,35 ευρώ περίπου, φτάνοντας τα 0,9 – 1,0 ευρώ σε σύγκριση με το νωπό. Αντίστοιχα, τα μαύρα (μέγεθος 110 τεμαχίων) κυμαίνονται στα 1,65 ευρώ/κιλό, τιμές μη ικανοποιητικές για το καθαρό εισόδημα των ελαιοπαραγωγών.

Καλαμών: Λόγω των μεγάλων ελλείψεων, οι τιμές συνεχώς ανεβαίνουν και έχουν φτάσει τα 2,30 ευρώ/κιλό. Οι παραγωγοί άρχισαν να ανταποκρίνονται και πραγματοποιούνται συναλλαγές.

Αναλυτικά ανά περιοχή:

Μεσσηνία: Στους 2.000 τόνους έφτασε η παραγωγή της ελιάς Καλαμών στη Μεσσηνία, μειωμένη κατά 30%. Οι λόγοι που οδήγησαν στη μείωση της παραγωγής είναι σχεδόν οι ίδιοι με τους λόγους που έφεραν τη μεγάλη μείωση στο ελαιόλαδο, όπου καταγράφηκε μείωση, που έφθασε το 38%, όπως μας επεσήμανε ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, μας επεσήμανε ότι η τιμή της ελιάς ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, φτάνοντας το 25%-30%. «Πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση η αλλαγή προσέγγισης των μυκητολογικών και εντομολογικών προσβολών, που πρέπει να γίνεται με βιολογικό τρόπο, αφού η χρήση των διαφόρων φυτοφαρμάκων, όπως γίνεται, δημιουργεί άλλα προβλήματα», επισήμανε.

Αιτωλοακαρνανία: Σε φυσιολογικά επίπεδα, κινήθηκε φέτος η παραγωγή κονσερβοελιάς στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν και την εμφάνιση δάκου και γλοιόσπορου που προσέβαλε μεγάλο μέρος των καρπών.
Όπως μας εξήγησε ο Θανάσης Αρούκατος, υπεύθυνος της ΉΛΙΔΑ ΑΒΕΕ, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επεξεργασίας και εμπορίας επιτραπέζιων ελιών, η παραγωγή κυμάνθηκε στα ίδια με τα περσινά, μειωμένα βέβαια σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, επίπεδα.

Στερεά Ελλάδα: Οι τιμές παραγωγού για την ποικιλία Άμφισσας είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι. Και έχουν ως εξής: 100 έως 110 τεμάχια, η τιμή φτάνει στο 1,40 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, που έφτανε το 1,60 (τιμές από την περιοχή της Φωκίδας) για τη μαύρη ελιά. Για μικρότερα τεμάχια, η τιμή μεταβάλλεται προς τα κάτω κατά 0,05 ευρώ. Η τιμή της πράσινης ελιάς κυμαίνεται από 80 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό. Οι τιμές παραγωγού για την ποικιλία Καλαμών σε σχέση με πέρυσι είναι πολύ ανεβασμένες. Εμπορικές πράξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν την ποικιλία να ξεπερνά τα 2,20 ευρώ και να συνεχίζει την ανοδική της πορεία. Για την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο η τιμή κυμάνθηκε από 1,40 έως 1,50 ευρώ το κιλό.

Χαλκιδική: Σε ιστορικά χαμηλά κινήθηκε η τιμή της ελιάς στη Χαλκιδική, την ίδια ώρα που και η σοδειά 2016-2017, δηλαδή η συγκομιδή του Σεπτεμβρίου, χαρακτηρίστηκε από τη χαμηλή παραγωγή. Μάλιστα, υπήρχαν αποθέματα από προηγούμενες σοδειές, ακόμη και από το 2014, και τα οποία είναι υποτιμημένα, ενώ αυτή την περίοδο αρχίζει και βγαίνει στο εμπόριο η σοδειά του 2016.

Σύμφωνα με το διευθυντή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Χαλκιδικής, Δημήτρη Ζουμπατιανό, δεν ήταν ιδιαίτερα καλή και παραγωγική χρονιά για την ελιά της Χαλκιδικής και ειδικότερα για τους παραγωγούς που πληρώθηκαν 80 λεπτά τα 110 τεμάχια το κιλό και ήταν η πιο χαμηλή τιμή στην ιστορία, παρόλο που και η παραγωγή ήταν χαμηλή. «Άλλη μια χρονιά οι παραγωγοί πληρώθηκαν 85 λεπτά, αλλά τότε υπήρξε αυξημένη παραγωγή», αναφέρει ο διευθυντής του συνεταιρισμού και συμπληρώνει πως η τιμή παραγωγού για το 2015 είχε φτάσει το 1,35 ευρώ το κιλό, ενώ την ίδια περίοδο το 2014 ήταν στα 2,30-2,35 ευρώ.

Θάσος: Μέτρια χαρακτηρίζει τη χρονιά που πέρασε για την ελιά Θάσου ο παραγωγός και πωλητής της εταιρίας Olis, Γιάννης Τζόλας, σημειώνοντας ότι η συγκομιδή ήταν ικανοποιητική συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας. «Δεν ήταν στον επιθυμητό βαθμό, λόγω δραματικής αλλαγής του καιρού τα τελευταία χρόνια, καθώς δεν βρέχει. Εξαιτίας του ευνοϊκού καιρού, παλαιότερα δεν γινόταν το σωστό ράντισμα, δεν έπεφταν τα κατάλληλα φάρμακα στα ελαιόδεντρα». Εμπορικά, η χρονιά πήγε καλά, η ζήτηση υπερκαλύφθηκε από τις παραγόμενες ποσότητες και η τιμή της παραμένει σταθερή.

Τα μεγάλα προβλήματα

«Όσοι παράγουν αναστενάζουν και όσοι δεν παράγουν είναι μια χαρά». Έτσι εύστοχα συνόψισε ο πρόεδρος ενός συνεταιρισμού την εκτεταμένη παραοικονομία («κατωγράψιμο») που έχουν προκαλέσει η υπέρμετρη φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός είναι εξοντωτικός σε βάρος των σωστών και τίμιων επαγγελματιών, αλλά σε τελευταία ανάλυση, και της ίδιας της εθνικής οικονομίας.

Οι καταγγελίες για φαινόμενα νοθείας, εισαγωγών και ελληνοποιήσεων πυκνώνουν και η επίσημη πολιτεία μοιάζει ανοχύρωτη να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αυτά σε όλη τους την έκταση.

Βασίλης Ζαμπούνης, Γιώργος Αργυρίου, Νικολέτα Τζώρτζη, Αφροδίτη Χρυσοχόου, Γιάννης Σάρρος, Μαρία Αμπατζή