Επιτραπέζια ντομάτα: Περονόσπορος σε Φθιώτιδα και νομούς της Θεσσαλίας

Εξακολουθεί να απειλεί τις καλλιέργειες επιτραπέζιας ντομάτας στην Κεντρική Ελλάδα ο περονόσπορος, σύμφωνα με Τεχνικό Δελτίο που δημοσίευσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου. Πιο συγκεκριμένα, η παρουσία της ασθένειας είναι εμφανής στους νομούς Φθιώτιδας, Καρδίτσας, Μαγνησίας και Τρικάλων, ενώ η ανάπτυξη και η εξάπλωσή της ευνοείται από υγρό, βροχερό και δροσερό καιρό.

Ιδανική θερμοκρασία για τον σχηματισμό των σποριαγγείων είναι 3-26οC (άριστη 18-22οC), αλλά χρειάζεται και πολύ υψηλή σχετική υγρασία, 80%-100%. Για την αντιμετώπιση του περονόσπορου συνιστάται να πραγματοποιηθούν ψεκασμοί κάλυψης με τα απαραίτητα σκευάσματα και να επαναληφθεί η διαδικασία μετά από οκτώ ημέρες.

Συνεχίζει να απειλεί το ωίδιο τις επιτραπέζιες ντομάτες στην Κεντρική Ελλάδα

Το Δελτίο προειδοποιεί και για τον μύκητα του ωιδίου, το οποίο συνεχίζει, επίσης, να συναντάται στις καλλιέργειες επιτραπέζιας ντομάτας στις προαναφερόμενες περιοχές. Η προσβολή από ωίδιο μπορεί να γίνει αντιληπτή αν στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται κιτρινοπράσινες ή κίτρινες ακανόνιστες ή γωνιώδεις κηλίδες διαμέτρου 10-15 mm, ενώ στην κάτω επιφάνεια μπορεί να εμφανίζεται λεπτή λευκή μέχρι ανοιχτή καστανή εξάνθηση.

Αναφορικά με τα κονίδια του μύκητα, αυτά είναι αερομεταφερόμενα και συμβάλλουν στη διασπορά της ασθένειας. Για την αντιμετώπιση του ωιδίου, προτείνεται οι παραγωγοί να προχωρήσουν σε ψεκασμούς κάλυψης μόλις διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών.

Μεγάλοι πληθυσμοί από ακάρεα σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα

Οι προσβολές από άκουλους στις καλλιέργειες υπαίθριας ντομάτας στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας συνεχίζονται, καθώς παρατηρείται και συγκέντρωση μεγάλων πληθυσμών. Εάν φύλλα και στελέχη κιτρινίζουν και αργότερα γίνονται καφέ, τότε έχουν προσβληθεί. Ειδικά σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, η επιδερμίδα των καρπών σκληραίνει, αποκτά καστανοκόκκινο χρώμα και τα φυτά ξεραίνονται. Για να αντιμετωπιστούν τα ακάρεα, χρειάζεται οι ψεκασμοί να γίνουν μόνο μετά από διαπιστωμένη προσβολή.

Προσβεβλημένοι καρποί από την Tuta Absoluta

Συνεχίζονται, σύμφωνα με το Δελτίο, οι συλλήψεις των ακμαίων του εντόμου Tuta Absoluta στο δίκτυο φερομονικών παγίδων της περιοχής, ενώ οι πληθυσμοί τους εμφανίζονται υψηλοί. Μάλιστα, από καλλιέργειες που έχουν παρατηρηθεί, έχουν διαπιστωθεί προσβεβλημένοι καρποί. Τέλος, για να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω, συστήνεται να γίνουν επεμβάσεις με τη μορφή ψεκασμών με τα απαραίτητα προϊόντα.