Αυτό το άρθρο είναι 9 μηνών

Επιτραπέζιο σταφύλι: Φρέναραν το καλό ξεκίνημα οι βροχές

Σχεδόν διπλάσιες οι τιμές παραγωγού από πέρσι
19.09.2023
6' διάβασμα
epitrapezio-stafyli-frenaran-to-kalo-xekinima-oi-vroches-301596

Με δυσκολίες και σημαντικές απώλειες συνεχίζεται η συλλογή των επιτραπέζιων σταφυλιών στις περιοχές παραγωγής της χώρας μας. Στο ξεκίνημα της συλλογής, τα αμπέλια έδειχναν μία καλύτερη εικόνα και οι πρώιμες ποικιλίες παρουσίασαν θετικά αποτελέσματα. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις όμως έδωσαν τη χαριστική βολή σε πολλές αμπελοκαλλιέργειες, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί η ποιότητα και να μειωθούν οι αποδόσεις. Μπορεί η παραγωγή να δείχνει αυτή την αρνητική εικόνα, στον αντίποδα όμως των εξελίξεων, οι τιμές του προϊόντος παρουσιάζουν σημαντική άνοδο, σε σύγκριση με πέρυσι.

του Γιάννη Σάρρου

Ο Μάρκος Λέγγας, πρόεδρος του ΑΣ Πήγασος από τη Στιμάγκα Κορινθίας, υποστηρίζει ότι «οι παραγωγοί έφτασαν στη βρύση να πιούν νερό, αλλά αυτή στέρεψε» και συνεχίζει: «Οι ποσότητες νερού από τη βροχή που έπεσαν στους αμπελώνες μας ξεπέρασαν τα 70 κυβικά το στρέμμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σκιστούν οι ρόγες από την ώσμωση και, στο μεγαλύτερο ποσοστό των σταφυλιών, να υποβαθμιστεί η ποιότητά τους.

Για να καλύψουμε τις ανάγκες της αγοράς, αναγκαστήκαμε να μπούμε στη διαδικασία της διαλογής, με πάρα πολλές δυσκολίες και ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής». Κλείνοντας, μίλησε και για το θέμα των τιμών, οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική αύξηση. «Πέρυσι μεσοσταθμικά πουλήσαμε στα 50 λεπτά το κιλό. Για τη φετινή περίοδο, η τιμή έχει διαμορφωθεί στο 1 ευρώ το κιλό, καλύπτοντας ένα ποσοστό από τις απώλειες».

Ηράκλειο: Μειωμένη η περίοδος συλλογής

Κατά έναν μήνα νωρίτερα δείχνει να κλείνει η συλλογή των επιτραπέζιων σταφυλιών, στην Κνωσσό της Κρήτης, όταν άλλες χρονιές οι όψιμες ποικιλίες έφταναν και τον Νοέμβριο. Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει ο Νίκος Γιαννιδάκης, παραγωγός και έμπορος σταφυλιών από την περιοχή. Υποστηρίζει ότι «η παραγωγή για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο είναι αισθητά μειωμένη και ξεπερνά ακόμη και το 40%. Από τους 3 με 4 τόνους απόδοσης στο στρέμμα σε μία μέση χρόνια, φέτος φτάνουμε με δυσκολία από 1 με 2 τόνους». Αναφερόμενος στην αγορά των σταφυλιών αυτή την περίοδο, υποστηρίζει ότι παρουσιάζει ενδιαφέρον και για τον λόγο αυτόν η τιμή είναι αυξημένη.

«Από τα 50 με 70 λεπτά, που έπαιρνε ο παραγωγός στην περιοχή μας την περσινή περίοδο, φέτος φτάνει και το 1 ευρώ το κιλό, ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά».

Καλύτερη η εικόνα στην Κομοτηνή

Για μία καλή χρονιά για το επιτραπέζιο σταφύλι της περιοχής του κάνει λόγο ο Τάκης Κατσαρίδης, παραγωγός από τη Μαρώνεια Κομοτηνής. Ο ίδιος καλλιεργεί πάνω από 150 στρέμματα επιτραπέζιων ποικιλιών σταφυλιού και υποστηρίζει ότι για την τρέχουσα περίοδο τα αποτελέσματα ήταν καλά. «Η στρεμματική απόδοση της παραγωγής μας έχει φτάσει στους 3,5 τόνους το στρέμμα και πουλήσαμε από 0,90 έως 1 ευρώ το κιλό μεσοσταθμικά», τονίζει.

Αναφέρει επίσης ότι η καλλιέργεια του σταφυλιού είναι συμβολαιακή, με συγκεκριμένες ποικιλίες, οι οποίες εξάγονται στην Αγγλία και στη Γερμανία. Κλείνοντας, μιλά για το κόστος παραγωγής και ειδικότερα των εργατικών χεριών, «τα οποία αρχίζουν να γίνονται δυσεύρετα και για τον λόγο αυτό δυσκολεύουν τον σχεδιασμό του προγράμματος που κάνουμε».

Διευρυμένη παρουσία στις αγορές απολαμβάνει η Αίγυπτος

Σημαντικές απώλειες λόγω τροπικής καταιγίδας στην Καλιφόρνια

της Μαρίας Αντωνίου

Με όγκους που εξακολουθούν να αυξάνονται, έχοντας ήδη φτάσει τους 135.000 τόνους, αλλά και παρουσία ακόμη στις αγορές, συνεχίζουν τα αιγυπτιακά σταφύλια. Η φετινή παραγωγή και διακίνηση του προϊόντος μόνο χαμόγελα φαίνεται πως φέρνει στους Αιγύπτιους, καθώς το σταφύλι απόλαυσε μία χρονιά με καλές επιδόσεις καλλιεργητικά και εμπορικά, καθώς διατήρησε ικανοποιητικές τιμές.

Η Ευρώπη παρέμεινε σταθερά ένας από τους σημαντικότερους πελάτες, με το 48% των εξαγόμενων όγκων να κατευθύνεται σε αυτήν, εμφανίζοντας σταθερή ζήτηση σε σύγκριση με πέρυσι, τη στιγμή που για τις εξαγωγές της Αιγύπτου το προϊόν κατέλαβε την 4η θέση μεταξύ των αγροτικών προϊόντων.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπω αιγυπτιακά σταφύλια να εξάγονται μέχρι τον Σεπτέμβριο», σχολιάζει στο freshplaza ο Salem Chonim, σύμβουλος σε αιγυπτιακές εταιρείες του κλάδου, αποδίδοντας τη φετινή επιτυχημένη καμπάνια για τη χώρα του στο γεγονός ότι η σεζόν ξεκίνησε αρκετά νωρίτερα από το σύνηθες, επιτυγχάνοντας, παράλληλα, τη διείσδυση σε νέες αγορές.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, περισσότερο από το ένα τέταρτο της φετινής τους σοδειάς φαίνεται πως χάνουν οι Καλιφορνέζοι αμπελοκαλλιεργητές, λόγω της τροπικής καταιγίδας Χίλαρι.

Το ακραίο φαινόμενο που έπληξε την Κεντρική και Νότια Καλιφόρνια στις 21-22 Αυγούστου βρήκε τη συγκομιδή σταφυλιού στην περίοδο αιχμής της, πλήττοντας σημαντικά τον τομέα. Περίπου το 30% των επιτραπέζιων σταφυλιών είχε συγκομιστεί μόνο, καθώς η Καλιφόρνια διακινεί περισσότερο από το 65% της σοδειάς μετά την πρώτη του Σεπτέμβρη. Η περιοχή ευθύνεται για το 99% της αμερικανικής παραγωγής επιτραπέζιου σταφυλιού, όπως και πολλών άλλων αγροτικών προϊόντων, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για ελλείψεις αλλά και επιπτώσεις στις τιμές, λόγω του φαινομένου.

Για καταστροφικό αντίκτυπο συνολικά στον κλάδο κι ένα μεγάλο οικονομικό χτύπημα έκανε λόγο η Kathleen Nave, πρόεδρος της επιτροπής επιτραπέζιων σταφυλιών της Καλιφόρνια, μιλώντας στο δίκτυο FOX.

ΓΡΑΦΕΙ: