Επιτροπή Περιφερειών Βουλής: Αυξημένο ρόλο στη νομοθέτηση για θέματα που αφορούν στην Ύπαιθρο ζήτησαν οι βουλευτές

Θα συζητηθούν θέματα για την πρωτογενή παραγωγή, την ανάπτυξη, την υγεία, την εργασία, το προσφυγικό

Xωρίς τις τροπολογίες για τους δασικούς ψηφίστηκε το μνημόνιο συνεργασίας με Αζερμπαϊτζάν

Αυξημένο ρόλο στα νομοθετήματα για την ελληνική ύπαιθρο, ζήτησαν να έχουν βουλευτές που συμμετέχουν στην αρμόδια Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής και τόνισαν ότι στο εξής χρειάζεται ν΄ αναπτυχθούν θεματικές ενότητες, οι οποίες αφορούν τα μείζονα προβλήματα που σχετίζονται με την ελληνική περιφέρεια από τον πρωτογενή τομέα και την ανάπτυξη, μέχρι την υγεία και το προσφυγικό.

Ειδικότερα, καθώς στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο είχαν γίνει αναφορές σχετικά με τις περιφέρειες και είχαν ενημερώσει οι αρμόδιοι περιφερειάρχες για τις δράσεις και τον προγραμματισμό τους. Κυβερνητικοί βουλευτές και μη επεσήμαναν την ανάγκη οι προτάσεις, που κατατίθενται στην Επιτροπή Περιφερειών να μην έχουν απλώς συμβουλευτικό ρόλο αλλά αυξημένο ρόλο και στη νομοθέτηση.

Το γεγονός αυτό αποδέχτηκε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών και βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων και ζήτησε από τους βουλευτές να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αναβάθμιση της ελληνικής υπαίθρου.

Έτσι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση για τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, την υγεία, το προσφυγικό και την εργασία, αλλά και στα λάθη , που έγιναν στο παρελθόν σε ό, τι αφορά στην ανάπτυξη της χώρας ώστε να μην επαναληφθούν. Όπως ειπώθηκε, ακόμη και μέσα στις Περιφέρειες υπάρχουν ανισότητες , που προκύπτουν από το γεωγραφικό ανάγλυφο, την πρόσβαση στις αγορές, στην υγεία , τις μετακινήσεις , ενώ τονίστηκε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα έρχεται το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα, που θα επηρεάσει όλες τις υπηρεσίες Υγείας, σε αστικά κέντρα και Περιφέρειες. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε η σπουδαιότητα του πρωτογενούς τομέα στην έξοδο της χώρας από την κρίση αλλά και στα βήματα που πρέπει να γίνουν και για την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ δήμων και Περιφέρειας, που συχνά δημιουργούν προβλήματα στις υπηρεσίες και σύγχυση και ταλαιπωρία στους πολίτες.