Στον επίτροπο Βοϊτσεχόφσκι χρεώνουν το αδιέξοδο των συνομιλιών για την ΚΑΠ οι Copa-Cogeca

Την έντονη απογοήτευσή τους αναφορικά με την αποτυχία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ την προηγούμενη εβδομάδα γνωστοποίησαν οι κεντρικές αγροτικές και συνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca σε επιστολή με αποδέκτρια την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων αγροτών δήλωσαν ότι το αποτέλεσμα αυτό βαραίνει τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, στον οποίο εξαπολύουν βαριές κατηγορίες περί άγνοιας «σχετικά με την αγροτική πραγματικότητα της Ευρώπης».

Οι Copa-Cogeca τονίζουν ότι η Κομισιόν πρέπει «να είναι ένας έντιμος ενδιάμεσος που θα διευκολύνει μια πολιτική συμφωνία μεταξύ των συννομοθετών. Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές πρέπει να συνεργαστούν επειγόντως και να αναλάβουν την ευθύνη για την επίτευξη συμβιβασμού που θα διασφαλίζει τόσο την οικονομική όσο και την περιβαλλοντική απόδοση του αγροτικού τομέα».

Επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο του πρωτογενούς τομέα στην παραγωγή τροφίμων, ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι οργανώσεις ενθαρρύνουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν να διασφαλίσουν ότι θα καρποφορήσουν οι συζητήσεις του «τριλόγου» και θα ληφθεί γρήγορα η οριστική απόφαση για την ΚΑΠ.

«Η τρέχουσα ΚΑΠ έχει σημαντικές περιβαλλοντικές απαιτήσεις για τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς τους» αναφέρουν οι οργανώσεις, εξηγώντας ότι οι παραγωγοί  «είναι οι πρώτοι που βιώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας».

Και συνεχίζουν: «Η ενισχυμένη αιρεσιμότητα, τα προτεινόμενα οικολογικά προγράμματα και τα περιβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα του Πυλώνα ΙΙ θα οδηγήσουν σε καταβολή μεγαλύτερης προσπάθεια από τους αγρότες της ΕΕ, υπερβαίνοντας κατά πολύ εκείνες των άλλων αγροτών στον κόσμο» υπογραμμίζοντας ότι οι τρεις θεσμεί πρέπει να εμπιστευθούν τους αγρότες ότι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. 

*Μεγάλο ρεπορτάζ και αναλύσεις στο προσεχές φύλλο της “ΥΧ” για το τι ακριβώς συνέβη στις Βρυξέλλες και ποια θα είναι η επόμενη μέρα.