Εποχές μεγάλων αποφάσεων

γράφει ο Νίκος Λάππας

Δ ύο ήταν τα σπουδαιότερα γεγονότα της εβδομάδας. Κατ’ αρχάς, η επίσκεψη πολυμελούς κυβερνητικής ομάδας υπό τον πρωθυπουργό στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο καθένας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η σχέση μας με την γειτονική χώρα και στον αγροδιατροφικό τομέα αποκτά πλέον νέα δυναμική.

Όπως δηλώνει σε αποκλειστική του συνέντευξη στην «ΥΧ» ο υπουργός Γεωργίας, Ljupco Nikolovski, η Ελλάδα αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας, θέση που μπορεί να διευρυνθεί σημαντικά. Στρατηγικές συνεργασίες σε κρίσιμες επενδύσεις, όπως η δημιουργία μεγάλων κέντρων υποδοχής προϊόντων, εμπορικές συναλλαγές στα τρόφιμα και ποτά, μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, αποτελούν μερικά ώριμα παραδείγματα άμεσων συνεργειών των δύο πλευρών.

Το δεύτερο ζήτημα των ημερών είναι οι συζητήσεις και οι προτάσεις της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου για την αναθεώρηση της ΚΑΠ. Μία Επιτροπή στην οποία, δυστυχώς, κανείς Έλληνας ευρωβουλευτής δεν είναι τακτικό μέλος. Μια Επιτροπή που προτείνει κάτι, το οποίο θα εξεταστεί από το Ευρωκοινοβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου. Ίσως για αυτόν τον λόγο η COPA σχολίασε τις προτάσεις της με στοιχεία κυνισμού, λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι αγρότες ευχαριστούν τους ευρωβουλευτές για τη σκληρή τους δουλειά, ώστε οι επόμενοι που θα εκλεγούν να βρουν έτοιμα κείμενα να συζητήσουν.

Όμως, παρ’ όλα αυτά, η Επιτροπή την Τρίτη πρότεινε αλλαγές για τα Στρατηγικά Σχέδια της ΚΑΠ, που θα κληθεί να εφαρμόσει κάθε χώρα. Για αυτόν τον λόγο, οι απόψεις της σχολιάζονται στον ευρωπαϊκό αγροτικό Τύπο ανάλογα με το ενδιαφέρον και τις προτεραιότητες της κάθε πλευράς. Άλλοι, για παράδειγμα, προκρίνουν την πρόταση για τον γνήσιο αγρότη, άλλοι την πρόταση για τον «κόφτη» στις ενισχύσεις, άλλοι για τους νέους αγρότες, άλλοι την πρόταση για την ενίσχυση όσων αξιοποιούν νέες τεχνολογίες, άλλοι τα αγροπεριβαλλοντικά και κάποιοι την επίτευξη της σύγκλισης των ενισχύσεων στο εσωτερικό μιας χώρας σε μία επταετία σε ποσοστό 100% και όχι 75%, που πρότεινε αρχικά η Κομισιόν.

Το πρωτεύον, λοιπόν, στην Ελλάδα είναι να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία κατάρτισης του Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ. Σχέδιο, το οποίο θα πρέπει να αποτιμήσει, εκτός των άλλων, και τις επιπτώσεις του κάθε εναλλακτικού σεναρίου που θα προταθεί. Για παράδειγμα, όπως παρουσιάζει η «ΥΧ», με βάση τις επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει, μία άμεση, άτακτη, εσωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων στην Ελλάδα με μοναδικό κριτήριο την καλλιεργούμενη έκταση φαίνεται να οδηγεί σε μεγάλη φυγή μικρομεσαίων αγροτών από το επάγγελμα, ενώ πλήττει συγκεκριμένους παραγωγικούς κλάδους.

Άρα, λοιπόν, φθάνει εκείνη η στιγμή, που πρέπει να τοποθετηθούν οι ενδιαφερόμενοι μεταξύ επιλογών που οδηγούν στην αύξηση είτε των ανισοτήτων είτε της αποδοτικότητας. Τέλος, λοιπόν, οι εύκολες «λύσεις» για να εντυπωσιάσουμε.