Αυτό το άρθρο είναι 33 μηνών

Επτά τροφές για να σώσουμε τον πλανήτη…και τον εαυτό μας

18/10/2021
2' διάβασμα
epta-trofes-gia-na-sosoume-ton-planitikai-ton-eafto-mas-244328

Μέχρι το 2050, ο πληθυσμός της Γης θα ξεπερνάει τα 10 δισεκατομμύρια άτομα. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να βρούμε τροφή για να γεμίσουμε 10 δισεκατομμύρια διαφορετικά στόματα. Κάτι το οποίο, όπως είναι εύλογο, αυξάνει τις πιέσεις στις αντοχές του πλανήτη μας. 

Ιδίως αν διατηρήσουμε τις υπάρχουσες διατροφικές συνήθειες, οι οποίες απειλούν τη βιωσιμότητα της φύσης και θέτουν σοβαρές προκλήσεις στην επιβίωση του ανθρώπινου είδους.

Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί επιστήμονες θεωρούν ότι για να διατηρηθεί η ισορροπία και να αποφευχθεί το φαινόμενο της μαζικής πείνας, τότε θα πρέπει να αλλάξουμε άρδην τις διατροφικές μας συνήθειες. 

 

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι το 1/3 των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα -Νο.1 απειλή για το κλίμα- συνδέεται άρρηκτα με τη βιομηχανία της τροφής, η οποία εκτός των άλλων ευνοεί την καταστροφή της βιοποικιλότητας, προωθώντας σε πολλές περιπτώσεις τη μονοκαλλιέργεια.  

Ως εκ τούτου, σπεύδουν να προτείνουν επτά διαφορετικές τροφές, τις οποίες μπορούμε να καταναλώνουμε τα επόμενα χρόνια, με απώτερο στόχο να σώσουμε τόσο τον πλανήτη όσο και την ανθρωπότητα. 

  • Φύκια: Είναι πλούσια σε λιπαρά και αντιοξειδωτικά. Δεν εκπέμπουν άνθρακα και παράγουν οξυγόνο. 
  • Φακές: Το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα είναι 43 φορές μικρότερο σε σχέση με το μοσχάρι. Χρειάζονται ελάχιστο νερό για να μεγαλώσουν. Είναι πλούσιες σε σίδηρο, βιταμίνη Β και πρωτεΐνη. 
  • Δημητριακά Φόνιο: Ένα ένας είδος κεχριού με γεύση ξηρών καρπών. Ονομάζεται και «καρπός των τεμπέληδων αγροτών», επειδή είναι πολύ εύκολη η συγκομιδή του. Χρειάζεται μόλις 60 έως 70 ημέρες για να ωριμάσει.  
  • Μπάμιες: Ένα από τα πιο ανθεκτικά στη ζέστη και την ξηρασία λαχανικά παγκοσμίως. Είναι πλούσιες σε καροτένιο, ζεαξανθίνη και ξανθοφύλλη. 
  • Μορίνγκα: Ονομάζεται και ως «δέντρο θαύμα». Μεγαλώνει πολύ γρήγορα και είναι ανθεκτικό στην ξηρασία. Έχει πολύ μεγάλη διατροφική αξία, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, Β και C, καθώς και σε σίδηρο – αμινοξέα. 
  • Σπανάκι: Το αγαπημένο σνακ του Ποπάι είναι γεμάτο σε βιταμίνη Α, σίδηρο και φυτικά θρεπτικά συστατικά. Μεγαλώνει γρήγορα σε σχετικά ψυχρά περιβάλλοντα. 
  • Μανιτάρια: Φυτρώνουν εκεί που πολλές άλλες τροφές δεν μπορούν. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. 

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από World Economic Forum

ΓΡΑΦΕΙ: