Έρευνα ΒΕΘ: Σκοτάδι στο βάθος του τούνελ βλέπουν οι Θεσσαλονικείς

Έρευνα ΒΕΘ: Σκοτάδι στο βάθος του τούνελ βλέπουν οι Θεσσαλονικείς

Την οικονομική κατάσταση βιοτεχνικών επιχειρήσεων και καταναλωτών, αλλά και τις εκτιμήσεις τους για μία σειρά άλλων ζητημάτων της επικαιρότητας όπως το νέο ασφαλιστικό, την επικείμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, αποτυπώνουν τα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). 

Η έρευνα με θέμα ‘Οικονομική συγκυρία και οι επιπτώσεις της σε ΜμΕ και καταναλωτές της Θεσσαλονίκης’ πραγματοποιήθηκε, το διάστημα από 9 έως 11 Μαΐου, σε δείγμα 805 ατόμων (500 επιχειρήσεων – μελών του επιμελητηρίου και 305 καταναλωτών). 

Στο πρώτο μέρος η έρευνα καταγράφει τις συνθήκες μέσα στις οποίες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται και τις προσδοκίες τους για το επόμενο διάστημα. 

Πιο συγκεκριμένα από το σύνολο των ερωτηθέντων επιχειρηματιών, το 77% προτίθεται να συνεχίσει να διατηρεί το υπάρχον προσωπικό, το 11% να προσλάβει και το 12% να προχωρήσει σε απολύσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυτοαπασχόλησης, μεταξύ των συμμετεχόντων στην έρευνα, αγγίζει το 61%. 

Κατά μέσο από την αρχή του έτους οι απολύσεις από τις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό (40% των συμμετεχόντων στην έρευνα), αφορούν 1,5 εργαζόμενο ανά επιχείρηση. 

Μείωση στο τζίρο τους είδαν στο πρώτο τρίμηνο του 2016 έξι στους δέκα επιχειρηματίες, καμία μεταβολή τρεις στους δέκα, ενώ μόλις ένας στους δέκα κατέγραψε αύξηση. Ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου εκτιμάται ότι άγγιξε το 34%. Καμία μεταβολή στα έσοδα του, το επόμενο εξάμηνο προβλέπει ότι θα έχει το 38% των επιχειρηματιών, αύξηση το 10% ενώ για μείωση κάνει λόγο το 52%. 

Απαισιοδοξία για το μέλλον της επιχείρησης του νιώθει το 82% των ερωτηθέντων. Στον αντίποδα βρίσκεται ένα 18% που προβλέπει θετική πορεία της επιχείρησης του για το επόμενο διάστημα. 

Προσπαθούν… αλλά ανταποκρίνονται σε φορολογικές- ασφαλιστικές υποχρεώσεις

Παραπάνω από ικανοποιητική είναι η ανταπόκριση που καταγράφεται αναφορικά με τις φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρηματιών καθώς επτά στους δέκα απαντούν ότι ανταπεξέρχονται στις εν λόγω υποχρεώσεις ενώ στην αντίπερα όχθη βρίσκονται τρεις στους δέκα. 

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τις ασφαλιστικές εισφορές καθώς το 68% απαντά ότι είναι συνεπές προς αυτές, ενώ το 32% απαντά αρνητικά. 

Δεν φαίνεται να έχει ουσιαστικές προσδοκίες για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το 73%. Διαφορετική άποψή έχει το 27%. 

Κυβέρνηση συνεργασίας προκρίνουν πέντε στους δέκα

Στην ερώτηση ‘ τι κατά την άποψή σας είναι το καλύτερο για τη χώρα;’ το 32% απαντά προσφυγή στις κάλπες, το 52% κυβέρνηση συνεργασίας από την παρούσα Βουλή και το 16% παραμονή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

Αναφορικά με το νέο ασφαλιστικό το 75% απαντά πως είναι προς την λάθος κατεύθυνση, το 8% προς τη σωστή, ενώ ένα 17% δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ. 

Συνδεδεμένη με την απαισιοδοξία για το επόμενο διάστημα είναι η απάντηση του 35% των συμμετεχόντων που εκτιμά ότι είναι πιθανό να οδηγηθεί σε λουκέτο της επιχείρησής του εντός του τρέχοντος έτους, ενώ διαφορετική εκτίμηση έχει το 65%. 

Έντονη είναι η διάθεση παραμονής στο ευρώ καθώς το 70% των ερωτηθέντων απαντά ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος πάση θυσία. Αντίθετη άποψη έχει το 15%, ενώ δεν θέλησε να πάρει θέση στην ερώτηση αντίστοιχο ποσοστό. 

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι στο ίδιο ερώτημα τον Ιούνιο του 2015 τα ποσοστά ήταν διαφοροποιημένα ως εξής: 85% έλεγε ναι στο ευρώ πάση θυσία, 10% όχι και 5% δήλωνε δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ. 

Στην ερώτηση ‘πόσο πιθανό θεωρείτε ένα Grexit;’ το 33% απάντησε πολύ/αρκετά, το 43% λίγο/ καθόλου, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό (24%) απέφυγε να απαντήσει. 

Στη μείωση του τζίρου αλλά και στο ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της επιχείρησης εκτός Ελλάδας συνέβαλαν καταλυτικά τα capital controls, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις στη σχετική ερώτηση. Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση ‘τι από αυτά που θα σας αναφέρω προκλήθηκε στην επιχείρηση σας εξαιτίας των capital controls’, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα δύο επιλογών, το 73% απάντησε ότι μειώθηκε ο τζίρος του, το 26% ότι σκέφτηκε την μεταφορά της έδρας του εκτός ελληνικών συνόρων, ενώ το 22% ακύρωσε δράσεις ή επενδύσεις που είχε σχεδιάσει. Στην ίδια ερώτηση το 14% απάντησε ότι περιόρισε την απασχόληση (απολύσεις, μειώσεις ωρών εργασίας), το 3% ότι διέκοψε προσωρινά τη λειτουργία της επιχείρησής του, ενώ ‘άλλο’ απάντησε το 10%. 

Σε ελεύθερη πτώση τα εισοδήματα των καταναλωτών

Συρρίκνωση εισοδημάτων απαντά ότι υπέστη το τελευταίο εξάμηνο, το 62% των καταναλωτών, στα ίδια επίπεδα παρέμεινε το 37%, ενώ το 1% απάντησε ότι έχει βελτιωθεί η οικογενειακή του κατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά μέσο όρο η μείωση του εισοδήματος υπολογίζεται στο 24%. 

Κύρια πηγή εισοδήματος αποτελεί για το 56% των συμμετεχόντων στην έρευνα η σύνταξη, για το 32% ο μισθός, για το 4% τα κέρδη από επιχείρηση, για ένα αντίστοιχο ποσοστό από ακίνητα, ενώ 1% δήλωσε πως επιβιώνει με επιδόματα (ανεργίας, πρόνοιας κ.α.).
 
Δεν φαίνεται να έχει τέλος η ανεργία στη Θεσσαλονίκη, καθώς το 62% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει άνεργα μέλη στην οικογένεια του. Μάλιστα ο μέσος όρος ανέργων ανά οικογένεια φτάνει στο 1,3%. Οι οικογένειες, όπως προκύπτει από τη σχετική ερώτηση, με έναν άνεργο αγγίζουν το 75%, με δύο ανέργους το 20%, ενώ με τρεις ανέργους και άνω το 5%. 

Με πεσιμισμό αντιμετωπίζουν το μέλλον του νοικοκυριού τους οκτώ στους δέκα απαντώντας ότι το επόμενο εξάμηνο αναμένουν η κατάστασή να γίνει χειρότερη για τις οικογένειες τους. Σταθερή εκτιμά ότι θα παραμείνει η κατάσταση του νοικοκυριού του το 19% και μόλις το 1% περιμένει βελτίωση. 

Προς τη λάθος κατεύθυνση το ασφαλιστικό λένε οκτώ στους δέκα

Το 65% των ερωτηθέντων απαντά ότι ανταποκρίνεται στις φορολογικές υποχρεώσεις του ενώ το 35% λέει ότι δεν έχει τη δυνατότητα. Για το ασφαλιστικό οκτώ τους δέκα καταναλωτές απαντούν πως είναι προς τη λάθος κατεύθυνση ενώ η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν φαίνεται να γεννά ελπίδες για τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας στο 76% των συμμετεχόντων. Κυβέρνηση συνεργασίας επιλέγει ως καλύτερη λύση για τη χώρα το 40% με το 36% να προτιμά την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Το 24% απαντά ότι είναι καλύτερο για τη χώρα να παραμείνει η σημερινή κυβέρνηση. 

Βγάζουν χρήματα από τα στρώματα… 

Στη λύση του πλαστικού χρήματος (χρεωστική – πιστωτική κάρτα) έχει καταφύγει το 55% των ερωτηθέντων μετά την επιβολή των capital controls. Το 25% απαντά ότι χρησιμοποιεί χρήματα που είχε στο ‘στρώμα’ για μία ώρα ανάγκης, το 8% ότι δανείζεται από φίλους και συγγενείς, το 4% ότι πούλησε αντικείμενα αξίας (ακίνητα, αυτοκίνητα, κοσμήματα κ.α.) ενώ το 15% επέλεξε άλλες λύσεις. Σημειώνεται ότι στην εν λόγω ερώτηση υπήρχε δυνατότητα δύο επιλογών. 

Υπέρ της παραμονής στο ενιαίο νόμισμα εμφανίζεται το 74% , το 17% δηλώνει κατά, ενώ το 9% δεν τοποθετήθηκε. Πάντως ένα χρόνο πριν, το 88% δήλωναν υποστηρικτές του ευρώ, ενώ ‘πολέμιοι’ του το 10%. Πιθανό θεωρεί το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη το 33% των συμμετεχόντων, το 19% απάντησε δεν γνωρίζω/δεν απαντώ, ενώ το 48% εκτιμά ότι είναι απίθανη μία τέτοια προοπτική.

Δείτε αναλυτικά την έρευνα του ΒΕΘ