Έρευνα: Το βιολογικό κρέας είναι λιγότερο πιθανό να επιμολυνθεί με ανθεκτικά βακτήρια

Το κρέας που έχει πιστοποιηθεί ως βιολογικό από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθεί με βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν αρρώστιες στον άνθρωπο σε σύγκριση με το συμβατικά παραγόμενο κρέας, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Οι απειλές περιλαμβάνουν επικίνδυνους μικροοργανισμούς, που είναι ανθεκτικοί σε πολλαπλές κατηγορίες φαρμάκων.

Προκειμένου ένα κρέας να πιστοποιηθεί ως βιολογικό από το USDA, στα εκτρεφόμενα ζώα δεν επιτρέπεται να χορηγηθούν ποτέ αντιβιοτικά ή ορμόνες, ενώ οι ζωοτροφές πρέπει να είναι 100% βιολογικές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με τα συμβατικά επεξεργασμένα κρέατα, τα πιστοποιημένα βιολογικά έχουν 56% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από βακτήρια ανθεκτικά σε πολλαπλά φάρμακα.

Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι, μεταξύ των συμβατικών κρεάτων, εκείνα που υποβάλλονται σε επεξεργασία σε εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν αποκλειστικά συμβατικά κρέατα μολύνονται με βακτήρια στο 1/3 των περιπτώσεων, ενώ εκείνα που βρίσκονται σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας συμβατικών και βιολογικών κρεάτων είναι λιγότερο συχνά μολυσμένα (σ.σ. κατά το 1/4 των περιπτώσεων).