Έρευνα: Η Ευρώπη αναδιαμορφώνει το όραμά της για την ανάκαμψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Πρόσφατη έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας McKinsey δείχνει ότι περίπου οι μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ΕΕ φοβούνται ότι θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο εντός του επόμενου έτους ως αποτέλεσμα των δύο lockdown λόγω Covid-19. Σε αυτό το μουδιασμένο κλίμα, οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αρχίσει να επανεπεξεργάζονται τη στρατηγική της ΕΕ για τις πολύ μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λίγες μόνο ημέρες πριν από την έναρξη της πρώτης καραντίνας.

Πριν από μερικές μέρες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μια έκθεση που αποσκοπεί να συμβάλει στην ενημερωμένη έκδοση της στρατηγικής ανάκαμψης μετά τον κορωνοϊό. Όπως δήλωσε στη Euractiv ο Ιταλός ευρωβουλευτής της Λέγκα, Πάολο Μπόρχια, η έκθεση του Κοινοβουλίου δεν αναφέρεται ονομαστικά σε κάποιον τομέα. Παρ’ όλα αυτά, κάνει αναφορές στον αθέμιτο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες, ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα για τις επιχειρήσεις της ευρωπαϊκής αγροδιατροφής.

Η τελική έκθεση συντάσσει προτάσεις για να βοηθήσει τις ΜΜΕ να αντιμετωπίσουν τόσο τις κρίσεις όσο και τις διπλές προκλήσεις της ψηφιοποίησης και της απανθρακοποίησης, χωρίς ωστόσο να αμελεί ότι η υπερβολική γραφειοκρατία μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά τους να ευδοκιμήσουν.

Να σημειωθεί ότι στον τομέα της αγροδιατροφής, δύο πρόσφατες εκθέσεις ανάλυσης προοπτικών είχαν καταστήσει σαφή την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στην ψηφιοποίηση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για καινοτομία στον τομέα για τον μετασχηματισμό και την αύξηση της ανθεκτικότητας.