Έρευνα: Η εύθραυστη ισορροπία στο έντερο των μελισσών εγκυμονεί κινδύνους για τον τομέα τροφίμων

Οι μέλισσες έχουν την ικανότητα να συνθέτουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, τα οποία βοηθούν τις αποικίες των βακτηρίων που ζουν στο έντερό τους, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης. Το πόρισμά τους, το οποίο δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Microbiology, ρίχνει φως τόσο σε αυτή την ωφέλιμη συμβιωτική σχέση, όσο και στις περιβαλλοντικές «αχίλλειους πτέρνες» των πολύτιμων επικονιαστών που μπορούν να προκύψουν από τη διατάραξή της.

Όπως αποκαλύπτεται, οι διαταραχές στους βιότοπους των μελισσών θέτουν σε κίνδυνο αυτήν τη λεπτή ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου τους, και ενδεχομένως την επωφελή σύνδεση των τελευταίων με την παραγωγή τροφίμων.

«Γνωρίζουμε ότι μια υγιής εντερική μικροχλωρίδα είναι σημαντική για την υγεία των μελισσών. Προστατεύει από παθογόνα, βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της τροφής και παράγει ευεργετικές νευροδραστικές ενώσεις, οι οποίες συμβάλλουν στη γνωστική λειτουργία των μελισσών. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι στρεσογόνοι παράγοντες όπως τα νεοεμφανιζόμενα παθογόνα και τα φυτοφάρμακα έχουν συνδεθεί με εντερική δυσβίωση στη μέλισσα», σημειώνει ο ερευνητής Andrew Quinn.

Ο ίδιος θεωρεί ότι με αυτήν τη μελέτη ανοίγει ο δρόμος για την επανεκτίμηση του αντίκτυπου των ανωτέρω παραγόντων καταπόνησης και των επιζήμιων αποτελεσμάτων τους, που «βλάπτουν τις αποικίες των μελισσών μακροπρόθεσμα ή τις καθιστούν πιο ευαίσθητες σε παθογόνα που μπορούν να τις καταστρέψουν».