Έρευνα για κύκλωμα εκβιαστών σε λαϊκές αγορές της Πάτρας

Τη δράση κυκλώματος εκβιαστών στις λαϊκές αγορές της Πάτρας διερευνούν οι αρμόδιες αρχές, ύστερα από περιστατικό εμπρησμού επαγγελματικού οχήματος πολύτεκνου μικροπωλητή. Επί του θέματος τοποθετήθηκαν σημαίνοντα πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης, και, πλέον, μένει να δούμε αν θα φτάσει το μαχαίρι μέχρι το κόκαλο.

Μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πάτρας, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ώρα Πατρών», Γιώργος Ρώρος, τόνισε ότι η δημοτική αρχή οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Ο ίδιος έκανε λόγο για δράση κυκλωμάτων τύπου μαφίας, τα οποία κάνουν εμπόριο με τις άδειες που παίρνουν από τον δήμο και στη συνέχεια τις μεταπωλούν σε μικροπωλητές, οι οποίοι υποχρεούνται να καταβάλλουν αντίτιμο για να διατηρούν τη θέση τους στα παζάρια και τις λαϊκές αγορές.

Απαντώντας στον κ. Ρώρο, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Μελλάς, παρέπεμψε στις ανακοινώσεις της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας για τη σύλληψη τριών ατόμων, έπειτα από την καταγγελία στην οποία προχώρησε το θύμα του εμπρησμού, ενώ τόνισε ότι και η δημοτική αρχή περιμένει απαντήσεις από την αστυνομία, η οποία είναι αρμόδια για τους ελέγχους και την τήρηση της νομιμότητας.

Για μια καλή θέση

Σύμφωνα με καταγγελία του κ. Ρώρου, η μαφία των λαϊκών αγορών έκαψε το αυτοκίνητο μικροπωλητή επειδή εκείνος δεν έδωσε 1.000 ευρώ για να του παρέχουν «καλή θέση» στο παζάρι του Αγίου Ανδρέα. Όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση, «η ανομία, η αναρχία και το παράνομο χρήμα που διακινείται στη λαϊκή αγορά, τα παζάρια και τις πανηγύρεις έρχονται τακτικά να απασχολήσουν την επικαιρότητα, μέχρι να ξεχαστούν». Μάλιστα, τόνισε πως, πριν από λίγο καιρό, είχαν δει πάλι το φως της δημοσιότητας παρόμοια φαινόμενα εκβιασμών.

«Στη λαϊκή της Βουδ είχαν βγει μαχαίρια, στη λαϊκή της Αγίας Σοφίας κατασχέθηκαν ρούχα “μαϊμού”. Ο κατάλογος είναι μεγάλος», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως οι άδειες πρέπει να δίνονται στον καθέναν προσωπικά και όχι σε κάποιους «υπεύθυνους”», που στη συνέχεια φαίνεται να τις μεταπωλούν ή να εκβιάζουν τους μικροπωλητές για τη θέση που θα τους βάλουν.

Αρμόδια η αστυνομία

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής, πάντως, διευκρινίζεται πως μέσα στους χώρους των λαϊκών αγορών της Πάτρας δεν υπάρχει κανένας παράνομος μικροπωλητής, δεδομένου ότι όσοι διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας, εκδοθείσα από τον Δήμο Πατρέων, εγκαθίστανται σε οριοθετημένες και διαγραμμισμένες θέσεις. Εάν δραστηριοποιούνται παράνομοι μικροπωλητές εκτός των ορίων των λαϊκών αγορών, τότε αρμόδιοι είναι η Αστυνομία και το ΣΔΟΕ.

Αναφορικά με τον τρόπο χορήγησης ομαδικών αδειών, επισημάνθηκε ότι είναι μια πρακτική που συμβαίνει παντού και αφορά μικροπωλητές που έρχονται από πόλεις της Ελλάδας και καταθέτουν στον δήμο εξουσιοδοτήσεις συναδέλφων τους. Όπως αναφέρθηκε, ο δήμος είναι υπεύθυνος για τη νόμιμη χορήγηση των αδειών, ενώ ο έλεγχος της ταυτοπροσωπίας αυτών που τις κατέχουν με τα ονόματα που αναγράφονται είναι αρμοδιότητα της αστυνομίας.