Αυτό το άρθρο είναι 9 μηνών

Έρευνα: Πάνω από τρεις στους τέσσερις αγρότες νιώθουν τις επιπτώσεις της κλιµατικής αλλαγής

06.10.2023
2' διάβασμα
erevna-pano-apo-treis-stous-tesseris-agrotes-niothoun-tis-epiptoseis-tis-kliµatikis-allagis-302870

Οκτώ στους δέκα αγρότες σε χώρες όπως οι Αυστραλία, Βραζιλία, Κίνα, Γερμανία, Ινδία, Κένυα, Ουκρανία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν βιώσει τις επιπτώσεις του καύσωνα στις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις, ανησυχώντας για τις μελλοντικές επιπτώσεις. Αυτά είναι, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα, που δημοσίευσε η Bayer από διεθνή έρευνα μέσω ερωτηματολογίων με τίτλο «Η φωνή των αγροτών». Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από εξωτερικό συνεργάτη της γερμανικής εταιρείας σε αγρότες από τις παραπάνω χώρες.

«Ο καιρός έχει αλλάξει», λένε εννέα στους δέκα

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, «οι αγρότες αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με το κλίμα. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες μειώνουν την παραγωγικότητα, ενώ ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν τις εκμεταλλεύσεις τους και συμπιέζουν τις περιουσίες τους και τα εισοδήματά τους. Σχεδόν όλοι οι αγρότες που ρωτήθηκαν ανέφεραν ότι έχουν διαπιστώσει κάποια αλλαγή στον καιρό τα τελευταία χρόνια, με τις επιπτώσεις να γίνονται πιο αισθητές στην Ινδία, στην Κένυα και στη Βραζιλία.

Οι καλλιεργητές ανησυχούν περισσότερο για τις υψηλές θερμοκρασίες που βλάπτουν την παραγωγικότητα και την κερδοφορία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οκτώ στους δέκα που έχουν βιώσει τις επιπτώσεις του καύσωνα, προβλέπουν μειωμένες αποδόσεις τα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή, πάνω από τα 3/4 αυτών (76%) ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα έχει η κλιματική αλλαγή στην εκμετάλλευσή τους.

Στην παρακάτω λίστα φαίνεται ότι ο καύσωνας, η ξηρασία και η εναλλαγή ακραίων καιρικών φαινομένων είναι καθημερινότητα για τουλάχιστον έναν στους τρεις αγρότες, ενώ μόνο ένας στους δέκα απάντησε ότι δεν έχει παρατηρήσει καμία αλλαγή στον καιρό ή στο κλίμα. Αναλυτικά ο βαθμός παρατήρησης (%) τέτοιων φαινομένων από τους αγρότες:

✱ Οποιαδήποτε επίπτωση από καύσωνα ή ξηρασία: 70%

✱ Πολύ υψηλές θερμοκρασίες: 45%

✱ Μακρές περίοδοι με υψηλές θερμοκρασίες: 35%

✱ Αλλαγές από ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο σε ένα άλλο σε σύντομο χρονικό διάστημα: 31%

✱ Έντονες βροχοπτώσεις ή πλημμύρες: 24%

✱ Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες: 14%

✱ Μακρές περίοδοι με χαμηλές θερμοκρασίες: 12%

✱ Πολύ ισχυροί άνεμοι: 27%

✱ Αλλαγή στις περιόδους έναρξης ή ολοκλήρωσης της συγκομιδής: 30%

✱ Τίποτα από τα παραπάνω: 10%