Έρευνα: Η υγιεινή φυτική διατροφή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Η κατανάλωση υγιεινών φυτικών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, των ξηρών καρπών, του καφέ και των οσπρίων, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 (T2D) σε γενικά υγιή άτομα και συμβάλλουν στην πρόληψη της χρόνιας νόσου, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Diabetologia» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD).

«Μεμονωμένοι μεταβολίτες από την κατανάλωση φυτικών τροφών πλούσιων σε πολυφαινόλες, όπως φρούτα, λαχανικά, καφές και όσπρια, συνδέονται στενά με μια υγιεινή φυτική δίαιτα και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Frank Hu.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τον ευεργετικό ρόλο της υγιεινής διατροφής με βάση τα φυτικά προϊόντα στην πρόληψη του διαβήτη και παρέχουν νέα στοιχεία για μελλοντική έρευνα», τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.