Έρευνες για την ποιότητα του καστοριανού μελιού, με στόχο την πιστοποίησή του

Ανοίγει ο δρόμος για την πιστοποίηση του καστοριανού μελιού μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της περιφέρειας και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για την εκπόνηση έρευνας με τίτλο «Επιστημονική αναζήτηση αιτιώδους σχέσης μεταξύ των ποιοτικών χαρακτηριστικών του μελιού Καστοριάς και της γεωγραφικής προέλευσής του».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Καστοριάς, Γιώργο Καραταγλίδη, στις διετείς έρευνες που θα πραγματοποιήσουν οι επιστήμονες από το τμήμα Γεωπονίας, που εδρεύει στη Φλώρινα, θα εξεταστούν, εάν υπάρχουν εκείνα τα μοναδικά χαρακτηριστικά του καστοριανού μελιού, έναντι άλλων ομοειδών προϊόντων, που θα προσδώσουν μια ταυτότητα, η οποία θα συνδέεται με τα ιδιαίτερα φυσικογεωγραφικά χαρακτηριστικά του νομού. «Τα μελίσσια μας είναι σταθερά και όχι μετακινούμενα και από τις έρευνες μπορεί να προκύψει ότι υπάρχει κάποιο σπάνιο λουλούδι ή φυτό που φύεται μόνο στη δική μας περιοχή και το οποίο τρυγούν οι μέλισσες.

Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να διαπιστωθεί η σχέση που έχει η χλωρίδα της περιοχής με το παραγόμενο μέλι και να πιστοποιηθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ποιότητας του καστοριανού μελιού», υπογραμμίζει ο κ. Καραταγλίδης και καταλήγει ότι η πιστοποίηση του μελιού θα κάνει το προϊόν παγκοσμίως γνωστό, ενώ θα δώσει αυτόματα και προστιθέμενη αξία στον παραγωγό.