Έργα στο Κτήμα Βυτίνας: Προχωρά το μουσείο και το μελισσοκομείο

Θετικές είναι οι εξελίξεις για το Τριανταφυλλίδειο ίδρυμα στη Βυτίνα, καθώς η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ προχώρησε άμεσα στη λήψη αποφάσεων.

Όπως μας ενημέρωσε ο γεωπόνος Πιέρρος Δημάκος, υπεύθυνος για τη λειτουργία του ιδρύματος, «το υπουργείο ενέκρινε τη δημιουργία ενός πρότυπου μελισσοκομείου, το οποίο θα στηριχθεί στη διασπορά κυψελών στο όρος Μαίναλο. Σε συνεργασία με τον μελισσοκομικό συνεταιρισμό, θα τοποθετηθούν αρχικά περίπου δέκα κυψέλες, οι οποίες θα διαθέτουν και ζυγούς, για καταγραφή της ημερήσιας μελισσοπαραγωγής. Τα αποτελέσματα της παραγωγής θα τα λαμβάνουν οι μελισσοκόμοι με μηνύματα στο κινητό τους και έτσι θα γνωρίζουν αν απαιτούνται διορθωτικές κινήσεις στη θέση της κυψέλης».

Η δαπάνη θα βαρύνει το υπουργείο, ενώ το έργο θα εκτελέσει ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας και η υλικοτεχνική υποδομή θα αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του κρατικού κτήματος Βυτίνας. «Πέρα από διάφορες καλλωπιστικές εργασίες, θα δημιουργηθεί στο αλσύλλιο του κτήματος, έκτασης 40 στρεμμάτων, το οποίο περιλαμβάνει όλα το κωνοφόρα δέντρα της χώρας, ένα σύγχρονο σύστημα πυροπροστασίας. Τέλος, όσον αφορά τη δημιουργία του Μουσείου Μελισσοκομίας, η μία μελέτη έχει ήδη υποβληθεί στο υπουργείο και είναι θέμα χρόνου να αποφασισθεί ο χρόνος υλοποίησης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών στην Αθήνα, που έχει μεγάλη τεχνογνωσία σε τέτοια ζητήματα.

Η υλοποίηση του Μουσείου θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην προσπάθεια ανάδειξης του Μελιού Βανίλια, που παράγεται στον Μαίναλο έστω και με μειωμένες ποσότητες τα τελευταία χρόνια.