Εργάτες γης: Αγώνας δρόμου για την επίσπευση των διαδικασιών νόμιμης απασχόλησης

Σ τη διαδικασία αναζήτησης άμεσων λύσεων για την αντιμετώπιση του μείζονος ζητήματος των εργατών γης στην καλλιέργεια και στη συγκομιδή φράουλας βρίσκεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο, όπως εκτιμούν οι παραγωγοί, φαίνεται να δείχνει, αν και με σημαντική καθυστέρηση, βούληση για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος.

Νέα συνάντηση

Σήμερα το πρωϊ, ήταν προγραμματισμένη νέα συνάντηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Πάτρας με όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, που εμπλέκονται στην εξέταση και στην έγκριση των αιτήσεων απασχόλησης εργατών γης, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος έκδοσης των αδειών. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να προταθεί η δημιουργία ειδικού γραφείου που θα διευκολύνει τους παραγωγούς φράουλας στη διαδικασία έκδοσης αδειών διαμονής και εργασίας των παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών, στην περίπτωση που χρειάζονται επιπλέον εργατικά χέρια.

Είχε προηγηθεί σύσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπό τον υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα, του ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Παναγιώτη Κορφιάτη, και εκπροσώπων των οργανώσεων παραγωγών φράουλας, όπου διαπιστώθηκαν από όλους καθυστερήσεις στη διαδικασία έκδοσης αδειών προσωρινής εργασίας – για ένα εξάμηνο, όπως ορίζει ο νόμος.

Καθυστέρηση

Να σημειωθεί ότι με την προσθήκη του άρθρου 13Α στον νόμο 4251/2014 ρυθμιζόταν ένα σημαντικό ζήτημα που αφορούσε την απασχόληση των εργατών γης που διαμένουν παράτυπα στη χώρα, εξαλείφοντας φαινόμενα του παρελθόντος που οδηγούσαν σε καταδικαστικές αποφάσεις της χώρας στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην περίπτωση που οι θέσεις εργασίας που προβλέπονται για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών της αγροτικής εκμετάλλευσης δεν καλυφθούν, ο εργοδότης μπορεί να υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του αίτηση για την κατ’ εξαίρεση απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι στερούνται τίτλου διαμονής στη χώρα. Όμως, οι παραγωγοί φράουλας, οι οποίοι σε συγκεκριμένες περιόδους κάθε χρόνο χρειάζονται έναν μεγάλο αριθμό εργατών για τη συγκομιδή του ευαίσθητου αυτού προϊόντος, αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα εξαιτίας των καθυστερήσεων που παρουσιάζονται στη διαδικασία έκδοσης αδειών προσωρινής εργασίας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ίδιων των παραγωγών, αν για κάθε στρέμμα χρειάζονται 0,7 έως 0,8 εργαζόμενοι, τότε μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι για τα 10.000 στρέμματα που καλλιεργούνται στην Ηλεία απαιτείται ένας πολύ μεγάλος αριθμός εργατών και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην απασχόλησή τους.