Εργάτες γης: Σε δύο μήνες η ψηφιακή πλατφόρμα, ξεκινά η εκπαίδευση μεταναστών

Με τη συνάντηση της υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Σοφίας Βούλτεψη, και εκπροσώπων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, την Τετάρτη 10 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε το πρώτο καθοριστικό βήμα για την αξιοποίηση δυναμικού προσφύγων και μεταναστών για τις ανάγκες της πρωτογενούς παραγωγής.

Οι εξελίξεις έτρεξαν το τελευταίο διάστημα λόγω και των αιτημάτων παραγωγών και συλλογικών σχημάτων, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή σπαραγγιών, όπου και παρουσιάζεται έλλειψη και σημαντικές ανάγκες για εργάτες γης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ» από κύκλους του υπουργείου Μετανάστευσης, σε πρώτη φάση θα εκπαιδευτούν άτομα για διάστημα ενός με ενάμιση μήνα σε αγροτικές εργασίες, καθώς για ορισμένες από αυτές θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι το εργατικό προσωπικό θα είναι επαρκώς καταρτισμένο, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα ή αστοχίες κατά την τέλεση αυτών των δραστηριοτήτων. Μετά το πέρας της εκπαίδευσης, θα προχωρήσει και η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας, όπου θα δηλώνονται τα άτομα που θα απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα.

Ο σχεδιασμός για τους εκπαιδευόμενους προβλέπει την αξιοποίησή τους σε διάφορες αγροκτηνοτροφικές περιοχές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πρόγραμμα κατάρτισης αναμένεται να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο άμεσα και συγκεκριμένα μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Το πρόγραμμα θα αφορά πρόσφυγες, τόσο σε ενταξιακό όσο και προενταξιακό στάδιο, ώστε να υπάρξουν περισσότερα διαθέσιμα εργατικά χέρια.