Αυτό το άρθρο είναι 60 μηνών

Εργάτες Γης: Μικρά βήματα στη σωστή κατεύθυνση, παραμένει όμως η ανάγκη για εργάτες από Αλβανία

18/04/2020
3' διάβασμα
ergates-gis-mikra-vimata-sti-sosti-katefthynsi-paramenei-omos-i-anagki-gia-ergates-apo-alvania-195081

Όσο οι μέρες περνούν, το πρόβλημα της αναζήτησης εργατικών χεριών για τη συγκομιδή που ξεκινά σε λίγο καιρό στη Βόρεια Ελλάδα γίνεται ολοένα και πιο πιεστικό. Η «ΥΧ» είχε αναφερθεί στο θέμα με εκτενές ρεπορτάζ στο προηγούμενο φύλλο της.

Μέσα στην εβδομάδα, η κυβέρνηση έδειξε τα πρώτα αντανακλαστικά προς την κατεύθυνση διευκόλυνσης των παραγωγών. Εξέδωσε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’, Αρ. Φύλλου 84, 13/4/2020) παρατείνοντας την άδεια εργασίας στους ήδη απασχολούμενους εργάτες γης, ενώ θέσπισε και μια πιο σύντομη διαδικασία έκδοσης αδειών εργασίας σε εργάτες χωρίς άδεια παραμονής στη χώρα. Ωστόσο, όπως ανέφεραν γνώστες του ζητήματος στην εφημερίδα μας, δεν έχει επιλυθεί το βασικό, που είναι η εξεύρεση πάνω από 7.000 εργατών, που χρειάζονται σε Πέλλα και Ημαθία.

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων, Χρήστος Γιαννακάκης, δήλωσε: «Η παρέμβαση της κυβέρνησης διευκολύνει τους παραγωγούς να απασχολήσουν εργάτες που δεν έχουν άδεια παραμονής, καθώς ο εργοδότης τους μπορεί πλέον να διεκπεραιώσει τη διαδικασία από το αστυνομικό τμήμα (σσ. προηγουμένως έπρεπε να απευθυνθεί στην αποκεντρωμένη διοίκηση)».

Σε ερώτηση εάν αυτή η ρύθμιση λύνει το πρόβλημα, ο κ. Γιαννακάκης σχολίασε: «Αυτό, βεβαίως, δεν λύνει το πρόβλημα, διότι εμείς χρησιμοποιούμε κυρίως εργάτες από την Αλβανία. Αυτό που χρειάζεται είναι μια ειδική άδεια εισόδου με ορισμένες προϋποθέσεις διασφάλισης υγιεινής για την είσοδο των Αλβανών εργατών. Η αλβανική κυβέρνηση δεν είναι αρνητική στο άνοιγμα των συνόρων, θα πρέπει και η δική μας κυβέρνηση να επιδείξει γρήγορα ανακλαστικά».

Εκτός από την προσπάθεια άντλησης εργατικών χεριών από την Αλβανία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ» σε εξέλιξη βρίσκονται επαφές συνεταιρισμών από τη Β. Ελλάδα με παραγωγούς από την Πελοπόννησο, ώστε να μετακινηθούν εργάτες που τυχόν δεν έχουν αντικείμενο απασχόλησης αυτή την περίοδο, στα Βόρεια.

Ζητήσαμε την άποψη και του Θοδωρή Παπακωνσταντίνου, παραγωγού ροδάκινου από τη Βέροια: «Ναι μεν το μέτρο αυτό παρέχει μια διευκόλυνση, όμως το πρόβλημα παραμένει. Σε ποιους εργάτες γης θα εκδοθεί μια νέα άδεια, εφόσον δεν υπάρχουν αρκετοί στη χώρα μας; Επιπλέον, υπάρχει και το άλλο θέμα: Αν, τελικά, ανοίξουν τα ελληνοαλβανικά σύνορα, με ποιες προϋποθέσεις και με έξοδα τίνος θα έρθουν αυτοί οι άνθρωποι στην Ελλάδα να παραμείνουν σε καραντίνα;».

Σε ερώτηση για τις καλλιεργητικές φροντίδες που θα χρειαστούν στη συγκομιδή, ο ίδιος ανέφερε: «Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να γίνει το αραίωμα των δέντρων. Αυτό μπορεί να πάει και καμιά εβδομάδα πίσω. Στη συγκομιδή, όμως, δεν υπάρχουν περιθώρια, αν ο καρπός δεν συλλέγεται, η παραγωγή καταστρέφεται».