Εργάτες Γης: Νέες ρυθμίσεις για μετακλητούς, τι προβλέπεται για τα παράβολα

Διευκολύνσεις για καταλύματα, πιο εύκολη έκδοση ΑΦΜ – ΑΜΚΑ

Σειρά ρυθμίσεων που σχετίζονται με τη διαδικασία μετάκλησης και το καθεστώς απασχόλησης των εργατών γης από τρίτες χώρες περιλαμβάνει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή (11/3) στη Βουλή και αναμένεται να εισαχθεί σε ψήφιση στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα (σ.σ. ψηφίστηκε την Τρίτη 22/3, εκκρεμεί η δημοσίευση του τελικού κειμένου).

Οι εν λόγω διατάξεις που βρίσκονται σε άρθρα του πολυνομοσχεδίου αποτελούν προϊόν διαβούλευσης των αρμόδιων υπουργείων (Μετανάστευσης και Ασύλου, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) με αγροτικούς φορείς.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Μετανάστευσης με εκπροσώπους της Εθνικής Διεπαγγελματικής Πυρηνοκάρπων, στην οποία είχε τεθεί σειρά ζητημάτων για το εργατικό και προτάσεις για την επίλυσή τους. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τις κυριότερες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

Να σημειωθεί ότι, μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο, αναμένεται να ανοίξει άμεσα ψηφιακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι αγρότες θα υποβάλλουν τις αιτήσεις μετάκλησης. Επίσης, επισημαίνεται ότι στις διατάξεις αναφέρεται ρητά ότι οι εργάτες απασχολούνται και αμείβονται με εργόσημο.

Εξάμηνη απασχόληση: Στα 110 ευρώ το κόστος για τη «fast-track» διαδικασία

Όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο, για την προσωρινή απασχόληση πολίτη τρίτης χώρας στην αγροτική οικονομία, σύμφωνα με την κατά παρέκκλιση διαδικασία, «εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας, που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, μπορεί να υποβάλει, μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2022, αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, με βάση τις θέσεις απασχόλησης, όπως καθορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 11 του ν. 4251/2014, προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχική αγροτική οικονομία». Η αίτηση υποβάλλεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Εντός αυτής πρέπει να αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του προς απασχόληση πολίτη τρίτης χώρας, ο οποίος πρέπει να μην έχει συμπληρώσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας του, καθώς και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του εργοδότη.

Εδώ προβλέπεται η καταβολή παραβόλου κόστους 110 ευρώ ανά εργάτη. Ως προς άλλα δικαιολογητικά που απαιτούνται, ο αγρότης εργοδότης καταθέτει υπεύθυνη δήλωση, σύμφωνα με την οποία το κατάλυμα που παρέχεται από τον ίδιο πληροί τις απαιτούμενες, από τις κείμενες διατάξεις, προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας.

Πρόκειται για μια παρέμβαση που είχαν ζητήσει οι συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται στα πυρηνόκαρπα και διευκολύνει τη διαδικασία, καθώς ο παραγωγός δεν χρειάζεται να υποβάλει αποδεικτικό κτήσης του κτίσματος ή άλλα στοιχεία για το εν λόγω ακίνητο.

Με λιγότερη γραφειοκρατία η έκδοση ΑΦΜ και ΑΜΚΑ

Έως και πέντε εργάσιμες ημέρες μετά την υποβολή της, οι υπηρεσίες της αποκεντρωμένης διοίκησης αποστέλλουν συγκεντρωτική κατάσταση των αιτούντων εργοδοτών και πολιτών τρίτων χωρών στην αστυνομία στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ). Έτσι εκδίδεται ΑΦΜ και ΑΜΚΑ για τον απασχολούμενο εργάτη χωρίς περαιτέρω γραφειοκρατία για τον αγρότη. Εάν ο εργοδότης επιθυμεί την παράταση της διαμονής και απασχόλησης του εργάτη, θα πρέπει να υποβάλει μια αίτηση παράτασης στην αστυνομική αρχή της περιοχής του.

Επιπλέον, ο μετακλητός εργάτης μπορεί μετά τη λήξη της εργασίας του να απασχοληθεί σε άλλον εργοδότη, αρκεί ο τελευταίος να υποβάλει αίτηση σύμφωνα με την ανωτέρω διαδικασία, το αργότερο πέντε ημέρες μετά τη λήξη της απασχόλησής του στον πρώτο εργοδότη. Ωστόσο, ισχύει και για τους δύο εργοδότες αθροιστικά η δυνατότητα απασχόλησης έως έξι μήνες. Ακόμα ένα νέο στοιχείο είναι η δυνατότητα του εργάτη να εξέρχεται και να εισέρχεται στη χώρα έως δύο φορές τον μήνα.

Μετακλητοί πάγιου καθεστώτος: Παράβολο 100 ευρώ άπαξ, για έως πέντε έτη

Σημαντική αλλαγή που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο είναι η πρόβλεψη κατάθεσης παραβόλου κόστους 100 ευρώ για έως πέντε χρόνια. Δηλαδή, ο εργοδότης πρέπει να δηλώσει κατά την αίτηση μετάκλησης για πόσες σεζόν επιθυμεί να απασχοληθεί ο εργάτης. Αφού το πράξει αυτό, καταβάλλει μόνο μία φορά το παράβολο. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτό το καθεστώς ο εργάτης μπορεί να απασχοληθεί για εννιά μήνες, σε σύνολο δώδεκα μηνών. Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει η υπεύθυνη δήλωση για το κατάλυμα που παρέχεται από τον εργοδότη, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.

Σε αυτό το καθεστώς προβλέπεται ότι οι ελληνικές προξενικές αρχές αποφασίζουν σχετικά με την αίτηση εισόδου στη χώρα για τον σκοπό της εποχικής εργασίας και κοινοποιούν την απόφασή τους στον αιτούντα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και το αργότερο μέσα σε 60 ημέρες από την υποβολή της πλήρους αίτησης. Στο προηγούμενο πλαίσιο το περιθώριο ήταν 90 ημέρες. Στο εν λόγω καθεστώς δεν υπάρχει περιορισμός ως προς τη μετάβαση του εργάτη από και προς τη χώρα του.

Ευελιξία και για τους ίδιους τους εργάτες

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που διευκολύνουν και τους εργάτες στη διαμονή τους και στην απασχόλησή τους με δική τους πρωτοβουλία, ακόμη και σε άλλους τομείς πέραν του πρωτογενούς.

Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα στον ίδιο τον πολίτη τρίτης χώρας να υποβάλει αίτημα χορήγησης άδειας διαμονής εποχικής εργασίας με σύμβαση εργασίας. Να σημειωθεί ότι ο εργάτης είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται εκτός Ελλάδας τους τρεις από τους δώδεκα μήνες κάθε σεζόν απασχόλησής του, ενώ η παραμονή του δεν του εξασφαλίζει δικαίωμα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 18 Μαρτίου 2021