Ερώτηση Κόκκαλη για την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς της Λάρισας

Να καταβληθεί άμεσα η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος σε όλους τους πληττόμενους βαμβακοπαραγωγούς, ζητά ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Στην ερώτηση του κ. Κόκκαλη επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής: «… Δεδομένης της σχεδόν ολοκληρωτικής καταστροφής της βαμβακοκαλλιέργειας στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία DANIEL… θέσαμε το θέμα της μείωσης του ελαχίστου πλαφόν (ηρτημένης) συγκομιδής του βαμβακιού και την κατάργηση του για τους πλημμυροπαθείς βαμβακοπαραγωγούς Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας… στα πλαίσια της 1ης τροποποίησης του ΣΣ ΚΑΠ, η οποία έχει υποβληθεί προς διαβούλευση και έγκριση στην ΕΕ, ενσωματώθηκε πρόταση αλλαγής της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης, η οποία θα ορίζεται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (νομός) με βάση τον μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016- 2020 κάθε Περιφερειακής Ενότητας, μειωμένο κατά 30%, αντί για 20%. Με βάση την ανωτέρω απόφαση στην Π..Ε. Λάρισας, οι βαμβακοκαλλιεργητές θα πρέπει να έχουν παραδώσει τουλάχιστον 234 κιλά ανά στρέμμα, προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι της ειδικής στρεμματικής ενίσχυσης. Παρόλο που από αυτό το πλαφόν εξαιρέθηκαν τα πλημμυρισμένα χωράφια με ζημιά 100% και θα καταβληθεί κανονικά στους παραγωγούς το ποσό της ειδικής ενίσχυσης, αγνοήθηκαν εντελώς και δεν λήφθηκε ανάλογη μέριμνα για τις περιπτώσεις όπου λόγω αποδεδειγμένων ζημιών από την κακοκαιρία DANIEL δεν κατέστη δυνατή η ελάχιστη στρεμματική απόδοση των 234 κιλών βαμβακιού. Μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις, καταβλήθηκε στους παραγωγούς προκαταβολή αποζημίωσης 50 ευρώ ανά στρέμμα και ακολούθησαν οι προβλεπόμενες εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ με βάση τους μάρτυρες της καλλιέργειας που υπήρχαν στα χωράφια ενώ η απόδοση τους ήταν κατώτερη του ελάχιστου πλαφόν των 234 κιλών βαμβακιού».

O κ. Κόκκαλης ζητά να πληροφορηθεί για τα μέτρα που θα λάβει το υπουργείο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η καταβολή της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος σε όλους τους βαμβακοπαραγωγούς που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από θεομηνίες και έχουν στρεμματική απόδοση κατώτερη του ελαχίστου πλαφόν και ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής της.

Πηγή: ertnews.gr