Έρχεται διορθωτική πληρωμή για μεταβιβάσεις και εθνικό απόθεμα

Τι απαντά ο ΟΠΕΚΕΠΕ για ενστάσεις και συνιδιοκτησίες

«Δεν θα είναι κάτι απλό. Θα είναι μία προσπάθεια που συνεχώς θα εμπλουτίζεται μέχρι να φτάσουμε στην τελική μορφή». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ευάγγελος Σημανδράκος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των ΚΥΔ την περασμένη Τετάρτη, αναφερόμενος στην «προσπάθεια ενσωμάτωσης του Στρατηγικού Σχεδίου στο ΟΣΔΕ 2023». Ωστόσο, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αυτό το διάστημα δεν προσπαθεί μόνο να μεταφέρει το Στρατηγικό Σχέδιο στο ΟΣΔΕ, αλλά πρέπει να κλείσει μία σειρά από εκκρεμότητες και να επιλύσει προβλήματα που παραμένουν ακόμα ανοιχτά μέχρι σήμερα σε σχέση με την ΕΑΕ 2022.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που φρενάρουν και τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων είναι τα δικαιώματα. Αυτήν τη στιγμή, στο ΟΣΔΕ 2023 ο πίνακας έχει μείνει με τα περσινά. Να σημειωθεί ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων. Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ λένε ότι μέσα στις επόμενες 15 ημέρες (το αργότερο, σημειώνουν) θα γίνει μία «διορθωτική πληρωμή των μεταβιβάσεων και του εθνικού αποθέματος. Αμέσως μετά θα ανέβουν στην αίτηση σωστά τα δικαιώματα».

Ενστάσεις στις επιλεξιμότητες

Για τις εκκρεμότητες της ΕΑΕ 2022, σύμφωνα με τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι ενστάσεις στις επιλεξιμότητες θα ελεγχθούν και θα ενσωματωθούν στο υπόβαθρο του 2023 «τουλάχιστον για όσο διάστημα απομένει για την υποβολή των αιτήσεων. Θα φαίνεται αποτυπωμένο το αποτέλεσμα στην επόμενη χρονιά».

Τυφλό σύστημα

Τα ΚΥΔ καταγγέλλουν ότι ακόμα δεν βλέπουν τα στοιχεία των πληρωμών των Συνδεδεμένων έτους 2022 στην εφαρμογή. Σύμφωνα με τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, «σταδιακά πρέπει να ανέβουν τα στοιχεία, όπως και να φαίνεται γιατί κάποιος πληρώθηκε και κάποιος όχι. Είναι από τα προβλήματα του 2022. Μέχρι τις 30/6 πρέπει να έχει λυθεί».

Συνιδιοκτησίες

«Πέρσι είχαμε θέματα με τις συνιδιοκτησίες. Τα αγροτεμάχια φαίνονταν σαν επικάλυψη, κάναμε μια ολόκληρη διαδικασία για να λυθεί. Φέτος έχει γίνει κάποια διόρθωση;», ρωτούν τα ΚΥΔ. Η απάντηση που δόθηκε από τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ήταν ξεκάθαρη. Ένα στέλεχος ανέφερε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει δοθεί έχει προχωρήσει η επίλυση του προβλήματος, άλλο στέλεχος, που όπως μαθαίνουμε ήταν και πιο αυστηρό απέναντι στα ΚΥΔ, έδωσε την εξής πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα απάντηση: «Κι αν δεν έχει επιλυθεί, σίγουρα θα είναι από τα πρώτα που θα επιλυθούν, διότι έχει επισημανθεί από πέρσι!».