Έρχεται η μελέτη για το αποτύπωμα άνθρακα και τις νέες ενισχύσεις στο βαμβάκι

✱ Πριν από το Πάσχα η καταβολή της Ειδικής Ενίσχυσης ✱ Χάθηκε το 1/3 της εθνικής παραγωγής από τον Daniel
✱ Τι αλλάζει στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά εκκοκκισμένου

Μια ολοκληρωμένη θεώρηση και μια άκρως επίκαιρη προσέγγιση για τη βαμβακοκαλλιέργεια στην Ελλάδα περιλάμβαναν οι εργασίες του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Βάμβακος που διοργάνωσε επιτυχημένα –για ακόμη μία χρονιά– η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ) την Τετάρτη 6 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.

Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις στο βαμβάκι, τα προγράμματα και οι ενισχύσεις για την καλλιέργεια, η πορεία και οι μελλοντικές προοπτικές στις διεθνείς αγορές, οι νέες καλλιεργητικές προοπτικές υπό τη σκιά της ΚΑΠ, όπως και η εκπαίδευση των παραγωγών μέσα από τη συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ήταν οι ενότητες που απασχόλησαν το συνέδριο και ορισμένες μόνον από τις τοποθετήσεις, τις ανταλλαγές απόψεων και τις συζητήσεις εφ’ όλης της ύλης των εκλεκτών ομιλητών του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΔΟΒ. Ωστόσο, η σημασία που έχει η βαμβακοκαλλιέργεια στην Ελλάδα και η σημαντικότητα του συνεδρίου αποτυπώθηκαν και στο γεγονός ότι προέκυψαν πολλές ειδήσεις, αλλά και χρήσιμα συμπεράσματα για τον κλάδο.

Ομιλία Αυγενάκη

Με παροχές για τους βαμβακοπαραγωγούς, τις σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και γενικότερες παρεμβάσεις στήριξης της καλλιέργειας κατέφθασε στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, προκειμένου να πραγματοποιήσει την εναρκτήρια ομιλία στο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Βαμβάκι.

Η είδηση της υπογραφής απόφασης για ειδική χορήγηση κατά παρέκκλιση άδειας σκευάσματος συγκεκριμένης δραστικής, ως προς την περίοδο διάθεσης του βαμβακόσπορου σποράς που επενδύθηκε το έτος 2023, έφερε χαμόγελα σε όσους ανέμεναν τη σχετική απόφαση αρκετούς μήνες, καθώς υπάρχει έλλειμμα σε βαμβακόσπορο στη Θεσσαλία μετά τη θεομηνία Daniel. Οι ίδιοι έκαναν λόγο για γενναία απόφαση, η οποία εξασφαλίζει την επάρκεια των σπόρων σποράς.

Την ίδια ώρα, μία άλλη παρέμβαση που ανακοίνωσε ο κ. Αυγενάκης ικανοποίησε το αίτημα της ΔΟΒ για επαναλειτουργία στο ΥΠΑΑΤ της Ομάδας Βάμβακος. Επιπλέον, ιδιαίτερης σημασίας είναι η εξεταζόμενη από το ΥΠΑΑΤ πιλοτική παρέμβαση, που θα στηρίζεται στη μελέτη για το αποτύπωμα άνθρακα στην παραγωγή βάμβακος, η οποία έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με τη ΔΟΒ.

Αναφορικά με το πλαίσιο στήριξης της βαμβακοκαλλιέργειας και της ποιότητας του προϊόντος, ο υπουργός ανέφερε πως στα Οικολογικά Σχήματα συγκαταλέγονται και δράσεις για το βαμβάκι, ενώ στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-27 περιλαμβάνεται η παροχή Ειδικής Συνδεδεμένης Ενίσχυσης με 919 εκατ. ευρώ. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στις τροποποιήσεις του εθνικού σχεδίου που έχουν ήδη εγκριθεί από την Κομισιόν, αλλά και στις δομικές αλλαγές για την καλύτερη εφαρμογή της ΚΑΠ.

«Μία από αυτές τις τροποποιήσεις έχει ιδιαίτερη αξία για τους βαμβακοπαραγωγούς. Καταφέραμε να υπάρχει παρέκκλιση. Η απόκλιση αναφορικά με την παραγόμενη ποσότητα αυξήθηκε από 20% σε 30%, προκειμένου οι παραγωγοί να έχουν δικαίωμα να λάβουν την Ειδική Συνδεδεμένη Ενίσχυση», σημείωσε ο κ. Αυγενάκης. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 αναμένεται η έκδοση πρόσκλησης για την εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων φυτοπροστασίας σε καλλιέργειες, μεταξύ αυτών και του βαμβακιού, το λεγόμενο ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ.

Αναφορικά, τέλος, με τον ρόλο των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, ο κ. Αυγενάκης ανακοίνωσε πως στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, θα περάσει το επόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που αφορά την επικαιροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των Διεπαγγελματικών της χώρας.

Χαιρετισμοί

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε με τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΔΟΒ, Ευθύμιος Φωτεινός, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο δυσμενές περιβάλλον που αναπτύχθηκε το βαμβάκι και στις δύσκολες συνθήκες που είχαν ολέθριες συνέπειες στην παραγωγή του λεγόμενου «λευκού χρυσού» της χώρας μας.

«Υπολογίζουμε ότι περίπου το 30% της ελληνικής βαμβακοκαλλιέργειας χάθηκε από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία και περίπου το 40% των εκκοκκιστικών μονάδων υπέστησαν σοβαρές ζημιές», σημείωσε ο κ. Φωτεινός. Στην ομιλία του, ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην κλιματική κρίση, που επηρεάζει ποσοτικά και ποιοτικά το βαμβάκι, ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης γενναιόδωρες αποφάσεις προς όφελος των βαμβακοπαραγωγών και πρότεινε μέτρα για τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα της καλλιέργειας.

Από πλευράς ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ο πρόεδρός του, Σέρκος Χαρουτουνιάν, εστίασε στις 120 ποικιλίες του βαμβακιού που καλλιεργούνται στη χώρα μας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ένα πρόγραμμα για την καταγραφή των διαφορετικών ποικιλιών βαμβακιού που καλλιεργούνται στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού αναφέρθηκε και σε πρόγραμμα του ΕΛΓΟ για την αξιοποίηση των προϊόντων και παραπροϊόντων του βαμβακιού, σχετικά με τη διατροφή εντόμων μόνο από υπολείμματα βαμβακοκαλλιέργειας, τα οποία είτε χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές είτε ως ανθρώπινη τροφή.

Μίλησε, τέλος, για την κυτταρίνη βαμβακιού και τις εφαρμογές της στην παραγωγή χαρτιού υψηλής ποιότητας στη φαρμακευτική βιομηχανία, στην παραγωγή χαπιών, καψουλών και επικαλύψεων δισκίων και στη βιομηχανία τροφίμων ως συντηρητικού.

Κλιματική κρίση και επιπτώσεις στο βαμβάκι

Στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου, εκλεκτοί ομιλητές κατέθεσαν τις απόψεις τους για τις επιπτώσεις που έχει η κλιματική κρίση στο βαμβάκι, ενώ συζήτησαν και για καίρια ζητήματα του κλάδου της βαμβακαλλιέργειας και πώς αυτά επηρεάζουν τη μελλοντική πορεία του προϊόντος.

Ο Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Βάμβακος στις COPA-COGECA μίλησε για τον προβληματισμό που επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών για το κλίμα, ενώ, από την πλευρά του, το μέλος του ΔΣ της ΔΟΒ, Βασίλης Γιαννάκος, αναφέρθηκε στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή της Καρδίτσας, στον τομέα της βαμβακοκαλλιέργειας, μετά την κακοκαιρία Daniel.

Ο επιμελητής και παρουσιαστής του δελτίου καιρού στην ΕΡΤ3, Σάκης Αρναούτογλου, έκανε λόγο για ακραία φαινόμενα που θα εμφανίζονται συχνότερα και στη χώρα μας, ενώ η τοποθέτηση της προϊσταμένης του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλονίκη, Ευαγγελίας Λαχουρά, κινήθηκε στα ζητήματα των αποζημιώσεων λόγω καταστροφών και των μέτρων προστασίας από τα καιρικά φαινόμενα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε και έκανε παρέμβαση αναφορικά με τα ζητήματα που τέθηκαν στη συγκεκριμένη ενότητα.

Ενισχύσεις και προγράμματα στήριξης

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η δεύτερη ενότητα του συνεδρίου, στην οποία έγιναν αναφορές στις τεχνικές αλλαγές που απαιτούνται στη νέα ΚΑΠ, όπως τις περιέγραψε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος.

Ανακοινώσεις για τις ενισχύσεις της ΚΑΠ στα μέτρα και τα προγράμματα ενίσχυσης της παραγωγικότητας του βάμβακος, για τη νέα προκήρυξη του ΠΑΑ για το πρόγραμμα της Νιτρορύπανσης, αλλά και για τα Σχέδια Βελτίωσης έκανε στην ομιλία του ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής στο υπουργείο, Νίκος Μανέτας. Ειδικά για τα Σχέδια Βελτίωσης, ο τελευταίος είπε πως είναι διαθέσιμα γύρω στα 230 εκατ. ευρώ, με προτεραιότητα στις πληγείσες περιοχές, ενώ το νέο είναι ότι μέσα στη χρονιά θα υπάρξει πρόσκληση στη μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων που ενδιαφέρει και τους εκκοκκιστές, αλλά και νέα προκήρυξη για τις Ομάδες Παραγωγών.

Προδημοσίευση έχει γίνει και στο μέτρο των Νέων Γεωργών, για όσους θέλουν να μπουν στην καλλιέργεια βαμβακιού, με ενισχύσεις που κυμαίνονται από 35.000 έως 42.000 ευρώ. Τέλος, αναφορά έκανε και σε μια υποστηρικτική δέσμη μέτρων για την εξωστρέφεια του προϊόντος και τη βελτίωση της ποιότητάς του που έγινε σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαμπασίδης, είπε ότι έως το τέλος Απριλίου και πριν από το Πάσχα θα καταβληθεί η Ειδική Ενίσχυση Βάμβακος.

Ο κ. Στρατάκος, μάλιστα, παρέθεσε στοιχεία και αριθμούς που αφορούν τις ενισχύσεις. Σύμφωνα με αυτά, το 2023 υπάρχουν 184 εκατ. ευρώ στην Ειδική Συνδεδεμένη Βάμβακος, με 73,9 ευρώ το στρέμμα. Η βασική έκταση είναι 2,5 εκατ. στρέμματα. Ειδικής Ενίσχυσης στο βαμβάκι έχουν αιτηθεί 39.353 παραγωγοί, εκ των οποίων οι 32.267 έχουν παραδώσει βαμβάκι στα εκκοκκιστήρια.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Στρατάκο, ότι οι μισοί και παραπάνω παραγωγοί της Θεσσαλίας δεν έχουν πάει ούτε ένα κιλό βαμβάκι στα εκκοκκιστήρια. Σχετικά με αυτό το θέμα, τόνισε, μάλιστα, ότι θα ενεργοποιηθεί ο όρος της ανωτέρας βίας για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους ανθρώπους που έχουν υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά.

Το ΥΠΑΑΤ εξετάζει πιλοτική παρέμβαση βάσει της μελέτης για το αποτύπωμα άνθρακα στην παραγωγή βάμβακος, η οποία έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με τη Διεπαγγελματική

Η τρέχουσα εικόνα

Σε άλλα ζητήματα που αφορούν το βαμβάκι, ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣΘ, Κώστας Γιαννόπουλος, είπε ότι την περσινή χρονιά καλλιεργήθηκαν 155.000 στρέμματα στη Θεσσαλονίκη, ένας αριθμός αυξημένος κατά 12.000 στρέμματα, καθώς υπήρχε η προσδοκία των καλών εμπορικών τιμών. Σχετικά με τη φετινή χρονιά, υπογράμμισε ότι δεν θα είναι όπως πέρσι, είτε γιατί η τρέχουσα εμπορική αξία του βάμβακος δεν είναι η προσδοκώμενη είτε επειδή κάποιες άλλες καλλιέργειες είναι πιο συμφέρουσες.

Τέλος, ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Μπιλάλης, ανέφερε ότι παραδίδεται την ερχόμενη εβδομάδα η 4η μελέτη του στρατηγικού σχεδιασμού της καλλιέργειας βάμβακος στην Ελλάδα και του αποτυπώματος άνθρακα που έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη ΔΟΒ.

Πορεία και προβλέψεις για τη σεζόν

Την πρόβλεψη ότι οι εμπορικές τιμές στο βαμβάκι θα κρατηθούν χαμηλά και ότι δε θα μπουν νέα στρέμματα σε κάποιες χώρες έκανε ο Βασίλης Μάρκου, πρώην πρόεδρος της ΔΟΒ.

Μίλησε ακόμη και για το χρήσιμο εργαλείο της προπώλησης που δημιουργήθηκε από την Ένωση Εκκοκκιστών και το οποίο βοηθά τον παραγωγό να κάνει οικονομικό προγραμματισμό της καλλιέργειάς του και να εξασφαλίσει το εισόδημά του. Παράλληλα, έκανε λόγο για εκπαίδευση των παραγωγών σχετικά με το πώς λειτουργεί το χρηματιστήριο.

Αντίστοιχα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος, Αντώνης Σιάρκος, παρατήρησε ότι οι συγκυρίες για τον κλάδο και τις επιχειρήσεις δεν ήταν ευνοϊκές για το βαμβάκι, λόγω του φαινομένου της χαμηλής παραγόμενης ποιότητας, εξαιτίας των ακραίων συνθηκών που επικράτησαν στη Θεσσαλία, αλλά και των συνθηκών υψηλής υγρασίας σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

«Από την άλλη, υπήρχε και το φαινόμενο της αναιμικής ζήτησης από τις παραδοσιακές αγορές, πράγμα που οδήγησε σε μείωση των εμπορικών συναλλαγών και αργή διάθεση του προϊόντος. Επισημαίνω, ωστόσο, ότι οι ποσότητες που διακινήθηκαν με προτεραιότητα, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, ήταν αυτές που είχαν καλό κυτίο χρώματος ή ήταν ποιότητες που είχαν καλά χαρακτηριστικά», εξήγησε ο κ. Σιάρκος.

Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση του Agent εκκοκκισμένου βάμβακος Δημήτρη Μαδιανού για τη σεζόν 2023/2024 και την αιτιολόγηση των δεδομένων για τις συνθήκες που επικράτησαν και επέδρασαν στο βαμβάκι, όπως και στις συνέπειες στην εμπορία του προϊόντος. Ο ίδιος υπογράμμισε πως σημαντικό ρόλο για την πορεία του προϊόντος την περσινή χρονιά διαδραμάτισε μια σειρά από ταυτόχρονα γεγονότα: Η μεγάλη μείωση των στρεμματικών αποδόσεων στην Ελλάδα, λόγω των πλημμυρών στη Θεσσαλία, μια πρωτόγνωρη έλλειψη ζήτησης σε όλο τον πλανήτη, μια πρωτοφανής έλλειψη ζήτησης από πλευράς Τουρκίας προς την Ελλάδα, η μεγάλη άνοδος των επιτοκίων, το συναλλαγματικό πρόβλημα των Αιγύπτου, Μπαγκλαντές και Πακιστάν και το πρόβλημα στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Μαδιανός πρόσθεσε ότι την τελευταία πενταετία παρατηρείται μια σταθερή μείωση, κάτι που είχε γίνει και στο παρελθόν, για να επέλθει εκ νέου άνοδος. Ο μεγαλύτερος όγκος του βαμβακιού που έγινε παραγωγή είχε καλά χαρακτηριστικά (μήκος, αντοχή), αλλά σημαντικά υποβαθμισμένο χρώμα και μεγάλο ποσοστό φύλλου και ξένων υλών.

Οι βασικοί λόγοι για την υποβάθμιση ήταν οι πλημμύρες, η πολύ υψηλή υγρασία του σύσπορου και οι κακές συνθήκες συγκομιδής. Ο κ. Μαδιανός, μάλιστα, χτύπησε το καμπανάκι στους εμπλεκόμενους στην παραγωγή βάμβακος, καθώς το ποσοστό της υποβάθμισης της ποιότητας στο χρώμα και τις ξένες ύλες, τα τελευταία χρόνια, αυξάνεται και όσο πέφτει η παραγωγή ποσοτικά, μειώνεται και η ποιότητα. «Ενώ γίνονται σωστές φροντίδες και καλλιεργητικές πρακτικές, στη μάχη για τα περισσότερα κιλά, το βαμβάκι συγκομίζεται με κακές συνθήκες. Αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις εμπορικές τιμές στο μέλλον», επεσήμανε ο κ. Μαδιανός.

Στην ίδια ενότητα, τις απόψεις της κατέθεσε και η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Σχεδιαστών Μόδας, Ορσαλία Παρθένη, η οποία έκανε λόγο για την ανάγκη εκπαίδευσης του καταναλωτή σε ό,τι αφορά το βαμβάκι και την προτίμηση σε ελληνικά προϊόντα, ενώ ο Γιώργος Πεχλιβανίδης, σύμβουλος συστημάτων ποιότητας στη Novacert, αναφέρθηκε στην έννοια της ποιότητας και στους πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης για το προϊόν.

Εκπαίδευση παραγωγών – Νέες έρευνες και υπηρεσίες

Στην τέταρτη και τελευταία ενότητα του Πανελλήνιου Συνεδρίου για το βαμβάκι έγινε αναφορά στη διαχρονική συνεργασία της ΔΟΒ με τον ΕΛΓΟ, μέσα από την ομιλία του β’ αντιπροέδρου του Οργανισμού, Παναγιώτη Χατζηνικολάου, στη νέα ΚΑΠ και τις φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές από τον σύμβουλο της ΔΟΒ, Δημήτρη Μελά, και στην αλυσίδα αξίας που έχει δημιουργήσει η Τράπεζα Πειραιώς στον τομέα της συμβολαιακής γεωργίας, με τοποθέτηση του Βασίλη Γαϊτανάρου, διευθυντή Συμβολαιακής Τραπεζικής.

Για τις προκλήσεις στην καλλιέργεια του βαμβακιού στην πράσινη και ψηφιακή εποχή μίλησε ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ), Γεώργιος Ποντίκας, ενώ ο Γιάννης Μαυρουδής, αντιπρόεδρος της εταιρείας NEUROPUBLIC, μίλησε για μια σειρά προϊόντων που απευθύνονται προς τους παραγωγούς όλης της χώρας, όπως και το θέμα της πρότυπης συνεργασίας, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με τον ΟΤΕ, για την πανελλήνια υποδομή ευφυούς γεωργίας στη χώρα. Πρόκειται για ένα έργο που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ερευνητικά ιδρύματα, διεπαγγελματικές, συνεταιριστικές οργανώσεις κι άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Ο Αθανάσιος Τσούτσιας, πρόεδρος του Συνδέσμου Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΠΥ), ευχαρίστησε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τη γενναία, όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση που πήρε για τον σπόρο του βαμβακιού. «Είναι, πλέον, δεδομένο ότι η χρονιά θα κυλήσει ομαλά, όμως ο σπόρος θα διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στο μέλλον και θα κληθεί να πάρει όλο το βάρος της κλιματικής κρίσης πάνω του. Η προσπάθεια του κλάδου είναι αέναη και κοστοβόρα για να βγει ένα νέο γενετικό υλικό», είπε ο κ. Τσούτσιας.

Τέλος, ο ομότιμος καθηγητής Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Ηλίας Ελευθεροχωρινός, κάλυψε το θέμα της εκπαίδευσης των βαμβακοπαραγωγών σε σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές, υπό το πρίσμα της Πράσινης Συμφωνίας και της μεταβολής του κλίματος.

Στοιχεία καλλιέργειας βάμβακος στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για την καλλιέργεια βάμβακος στην Ελλάδα και σε σύγκριση με τα δύο τελευταία έτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και την ανάλυση του agent βάμβακος, Δημήτρη Μαδιανού, το 2022-2023 είχαμε σχεδόν 2,5 εκατ. στρέμματα, τα οποία παρήγαγαν 915.000 τόνους σύσπορου, με μια μέση απόδοση στο χωράφι 360 κιλά ανά στρέμμα. Ήταν η μεγαλύτερη απόδοση στατιστικά και είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή 320.000 τόνων εκκοκκισμένου βάμβακος, εκ των οποίων οι 15.000-20.000 τόνοι μεταφέρθηκαν στη φετινή σεζόν.

Τη φετινή χρονιά (2023-2024), παρατηρήθηκε μια μείωση 9% στην καλλιεργούμενη έκταση (2.301.819 στρ.), στην οποία παρήχθησαν 626.000 τόνοι σύσπορου βάμβακος– μια μείωση 32%. Τα προβλήματα από τις καταστροφές στη Θεσσαλία είχαν αντίκτυπο στη μέση απόδοση, που έφτασε τα 272 (στατιστικά) κιλά το στρέμμα (-24%), με παραγωγή εκκοκκισμένου 210.000 τόνους, μειωμένη κατά 35%. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, όπως εξήγησε ο κ. Μαδιανός, θα έπρεπε να έχουμε παραγωγή περίπου 270.000 τόνων εκκοκκισμένου, που σημαίνει ότι 60.000 τόνοι χάθηκαν εξαιτίας των πλημμυρών.

Πρωταθλήτρια η Κεντρική Μακεδονία

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Κεντρική Μακεδονία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια της βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα τόσο σε στρέμματα όσο και σε παραγόμενο βαμβάκι, με 745.176 στρ. (σ.σ. μια μείωση, ωστόσο, κατά 7%), τα οποία απέδωσαν 287.000 τόνους σύσπορου βάμβακος.

Η απόδοση είχε μηδενική μεταβολή (385 κιλά/στρ.), εκ της οποίας έγινε παραγωγή 96.134 τόνων εκκοκκισμένου. Η μείωση έφτασε στο 10%. Σχεδόν το μισό παραγόμενο βαμβάκι της χώρας, ήτοι το 46% της συνολικής παραγωγής, καλλιεργήθηκε στην Κ. Μακεδονία.

Στη Θεσσαλία, την ίδια ώρα, η καλλιεργητική χρονιά ξεκίνησε με 728.552 στρ., σηματοδοτώντας μια μείωση 7%. Λόγω των καταστροφών, όμως, το παραγόμενο σύσπορο ήταν 120.200 τόνοι, που είναι το 19% της συνολικής παραγωγής. Η απόδοση στο χωράφι ήταν 165 κιλά/στρ., μειωμένη κατά 59%.
Η παραγωγή του εκκοκκισμένου εκτιμάται περίπου στους 40.270 τόνους, μια μείωση 65%. «Η Θεσσαλία, από εκεί που έβγαζε το 1/3 του βαμβακιού της Ελλάδας, πλέον είναι στο 1/5», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαδιανός.