Έρχεται (;) πιο μπροστά ο νέος φόρος στα καύσιμα

Να επισπεύσει την επιβολή του νέου φόρου στα καύσιμα από τον Οκτώβριο του 2016 αντί για τον Ιανουάριο του 2017 εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.

Πρόκειται για εναλλακτικό σχέδιο που δεν επιτευχθεί ο στόχος είσπραξης των φόρων ώστε να αποφευχθεί και ενδεχόμενη ενεργοποίηση του «κόφτη» δαπανών.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», οι νέοι φόροι θα επιβαρύνουν τις τιμές των καυσίμων από 8 έως 12 λεπτά ανά λίτρο.άμεσους φόρους 4,25 δισ. ευρώ το μήνα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο θα πρέπει να πληρώσουν 6,1 εκατ. φορολογούμενοι ώστε το υπουργείο να συγκεντρώσει 25 δισ. που έχει υπολογίσει από φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου.

Ωστόσο, εκφράζονται οι φόβοι ότι οι φορολογούμενοι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να αυξηθούν κι άλλο τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, στα 95 δισ. ευρώ από τα 89 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

Για το λόγο αυτό όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, το οικονομικό επιτελείο έχει έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν καταφέρουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Το εναλλακτικό σχέδιο προβλέπει την εφαρμογή πιλοτικού σχεδίου στα υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών και Πολιτισμού (και των φορέων που εποπτεύουν) με εξοικονόμηση δαπανών από 5% έως 20%. Ταυτόχρονα εξετάζεται να εφαρμοστούν νωρίτερα κάποιοι φόροι όπως στα καύσιμα και συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2016 αντί την 1η Ιανουαρίου 2017, που προβλέπει ο νόμος.

Οι νέοι φόροι θα επιβαρύνουν τις τιμές των καυσίμων από 8 έως 12 λεπτά ανά λίτρο. Το ποσό που θα “εισπραχθεί” μέσω… των χιλιάδων κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών μπορεί να μεγαλώσει αν αναλογιστεί κανείς τη συγκέντρωση φορολογικών υποχρεώσεων τους τελευταίους μήνες του χρόνου. Από το συνολικό λογαριασμό έχει πληρωθεί μόνο η πρώτη δόση από το φόρο εισοδήματος.