Την ερχόμενη εβδομάδα η ετυμηγορία των επιτροπών του ΥΠΑΑΤ για τη φέτα

Μετά από περίπου δύο μήνες ερευνών από τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», τον ΕΦΕΤ και την οικονομική αστυνομία, το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι η υπόθεση του τυριού της «ΟΜΗΡΟΣ», που πωλείτο στη Γερμανία ως φέτα και βρέθηκε να περιέχει αγελαδινό γάλα, οδεύει προς την ολοκλήρωσή της.
Ωστόσο, η εν λόγω ανακοίνωση άφησε ανοιχτά ορισμένα ερωτήματα, που όλοι οι εμπλεκόμενοι με το προϊόν περιμένουν να απαντηθούν και να τηρηθεί στο έπακρο το υφιστάμενο κυρωτικό πλαίσιο. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στις αρμόδιες επιτροπές του ΥΠΑΑΤ, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ» αναμένεται να συνεδριάσουν την ερχόμενη εβδομάδα.
Σε ό,τι αφορά τις τυροκομικές επιχειρήσεις, δύο τάσεις φαίνεται να υπάρχουν, με ορισμένους να ζητούν παραδειγματική τιμωρία της θεσσαλικής επιχείρησης και άλλους να επιμένουν σε αυστηρά, αλλά όχι εξοντωτικά μέτρα.
ΕΛΓΟ: Μεγάλες ποσότητες νοθευμένου τυριού και χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος
Σημαντικά είναι τα ευρήματα των ερευνών που πραγματοποίησαν τα μεικτά κλιμάκια των αρχών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πορίσματος του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα». Σύμφωνα με αυτά, καταγράφηκε μη συμμόρφωση της επιχείρησης, που αφορούσε την «ανίχνευση και ποσοτικοποίηση αγελαδινού γάλακτος σε προϊόν που έφερε στην επισήμανσή του την ένδειξη ‘‘ΦΕΤΑ ΠΟΠ’’, κατά το διάστημα 22/06/2020-15/10/2020. Οι ποσότητες των προϊόντων αυτών ανέρχονται σε 237.945,6 κιλά συμβατικής ‘‘ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ’’ και 184.147,2 κιλά βιολογικής ‘‘ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ’’ (σύνολο 422.092,8 κιλά)».
Δεύτερον, η επιχείρηση, που ελέγχθηκε, βρέθηκε να μην είχε δηλώσει τις ποσότητες γάλακτος που χρησιμοποιούσε (πρόβειου γάλακτος ή κρέμας) στην παρασκευή του αγελαδινού τυριού.
Τρίτον, και σε ό,τι αφορά το αγελαδινό τυρί που ελέγχθηκε, «για όλο το έτος 2020, η επιχείρηση δεν χρησιμοποίησε ως πρώτη ύλη νωπό γάλα, προερχόμενο από Έλληνες αγελαδοτρόφους, αλλά, σχεδόν αποκλειστικά, συμπυκνωμένο γάλα προέλευσης Γερμανίας και κάποιες μικρές ποσότητες προερχόμενες από άλλες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες», αναφέρει ο ΕΛΓΟ.
Το τέταρτο σημαντικό στοιχείο του πορίσματος σχετίζεται με τις ανακληθείσες ποσότητες του αγελαδινού τυριού που υπήρχε στις αποθήκες και στα ράφια του εξωτερικού.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του Οργανισμού, «καταμετρήθηκαν συνολικά 32.290 κιλά επιστραφείσας ποσότητας ‘‘ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ’’ από τη Γερμανία, που αποτελούσαν μέρος των ανακληθέντων προϊόντων», ενώ σύμφωνα με την αλληλογραφία που γνωστοποίησε η επιχείρηση φαίνεται να έχουν καταστραφεί στη Γερμανία 2.890 κιλά βιολογικής «ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ» και 10.344 κιλά συμβατικής «ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ». Επομένως, το ερώτημα που προκύπτει είναι πού βρίσκονται οι υπόλοιπες ποσότητες του εν λόγω τυριού;
Σε αναμονή για τις αποφάσεις του ΥΠΑΑΤ, κανονικά παράγει φέτα η επιχείρηση
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την Παρασκευή 7/5, η θεσσαλική επιχείρηση μπορεί να παράγει κανονικά φέτα ΠΟΠ. Σύμφωνα μάλιστα με όσα είχε αποκαλύψει η «ΥΧ», η επιχείρηση ακύρωσε την προσωρινή ανάκληση παραγωγής φέτας που της είχε επιβληθεί από τον ΕΛΓΟ μέσω δικαστικής απόφασης.
Στην πρόσφατη ανακοίνωσή του, το ΥΠΑΑΤ αναφέρει ότι η επιχείρηση προέβη σε όλες τις υποδειχθείσες διορθωτικές ενέργειες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν ήταν υπότροπη, ενώ δέχτηκε τη διενέργεια συνεχών αιφνιδιαστικών ελέγχων.
Πλέον, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι συνεδριάσεις των αρμόδιων επιτροπών του ΥΠΑΑΤ που θα αποφασίσουν αν θα επιβληθούν ποινές στην ελεγχθείσα επιχείρηση. Δεδομένων των όσων αναφέρονται στο πόρισμα, υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο επιβολής μια ποινής υψηλότατου χρηματικού προστίμου, που στην περίπτωση μιας επιχείρησης με τζίρο που υπερβαίνει τα 10.000.000 ευρώ μπορεί να φτάσει τα 600.000 ευρώ.
Σιγή από τη Διεπαγγελματική, διχασμένες οι επιχειρήσεις
Σιγή επικρατεί από το μέτωπο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΔΟΦ), εκπρόσωποι της οποίας αρκέστηκαν να παραμείνουν στη θέση ότι θα υπάρξουν εξελίξεις μετά τη γνωστοποίηση του πλήρους περιεχομένου του πορίσματος. Η «ΥΧ» απηύθυνε ορισμένα ερωτήματα στον πρόεδρο της ΔΟΦ, ο οποίος δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο.
Πάντως, τόσο στις τάξεις της ΔΟΦ, όσο και στις τυροκομικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε αυτήν υπάρχει διχασμός ως προς την επιθυμητή έκβαση της υπόθεσης. Εκπρόσωπος μεγάλης γαλακτοκομικής επιχείρησης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του εξέφρασε στην «ΥΧ» την ανησυχία του ότι η εν λόγω επιχείρηση «θα πέσει στα μαλακά, κάτι που αν συμβεί, θα πλήξει το προϊόν και τον κλάδο», όπως είπε.
Στον αντίποδα, εκπρόσωποι άλλων σημαντικών επιχειρήσεων τάσσονται επισήμως υπέρ της εφαρμογής του κυρωτικού πλαισίου στο ακέραιο, ωστόσο μπορεί κάποιος να διακρίνει ότι δεν επιθυμούν το κλείσιμο της επιχείρησης.
Φοβούνται για την επόμενη μέρα οι κτηνοτρόφοιΤη δική τους γνώμη κατέθεσαν προβατοτρόφοι που δίνουν τον δικό τους αγώνα αυτή την περίοδο υπό αντίξοες συνθήκες λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, αν και, όπως παραδέχονται, οι τιμές παραγωγού βρίσκονται φέτος σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ο Διονύσης Κυπραίος από το Κιλκίς μας είπε: «Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να επιβληθεί μια ποινή τέτοια που να δώσει το μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν επιτρέπεται να κάνεις αυτές τις παρανομίες. Είναι ευκαιρία και για τη Διεπαγγελματική να βγει μπροστά και να δικαιολογήσει τον ρόλο της. Ελπίζουμε οι φετινές τιμές παραγωγού στο γάλα να ισχύσουν και τα επόμενα χρόνια». Ο συνάδελφός του, Παναγιώτης Ρέκκας, από την Αχαΐα δήλωσε: «Μας προβληματίζουν όλα αυτά. Να πούμε βέβαια ότι δεν είναι μόνο η εν λόγω επιχείρηση που προέβαινε σε αυτές τις πρακτικές, είναι κι άλλες. Επί χρόνια υπέφεραν κτηνοτρόφοι από χαμηλές τιμές, κοπάδια χάθηκαν. Δεν επιθυμούμε εκδίκηση, όμως, πρέπει να προστατευτεί το προϊόν και να αποφασίσει το κράτος τι μοντέλο παραγωγής θέλει. Δεν αρκεί η άκρατη βιομηχανοποίηση. Υπάρχουν και οι παραδοσιακές ορεινές μονάδες που θα πρέπει να επιβιώσουν, οι κοινωνίες στα χωριά δεν πρέπει να χαθούν». |