«Την ερχόμενη εβδομάδα η προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης» δήλωσε ο Γ. Στύλιος από το ετήσιο συνέδριο του ΠΣΑΦ

Απαίτηση των αγροτών να δοθεί χώρος για έργα που θα κρατήσουν τον κόσμο στην ύπαιθρο

Την είδηση ότι τα επερχόμενα Σχέδια Βελτίωσης αναμένεται να προκηρυχτούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος, στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ) που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στα Ιωάννινα.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, εκατοντάδες αγρότες – μέλη του ΠΣΑΦ, βουλευτές, εκπρόσωποι της περιφέρειας Ηπείρου, επικεφαλής φορέων παραγωγών ενέργειας καθώς και στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς έδωσαν, μεταξύ άλλων το «παρών». 

Ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμού του πρωτογενούς τομέα και στη δημιουργία του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, το οποίο όπως είπε, ανέλαβε να υλοποιήσει ενώ κάλεσε όσους δεν έχουν ακόμα εγγραφεί να το πράξουν. Με σαφή προεκλογικό προσανατολισμό ο υφΑΑΤ στάθηκε στη διατήρηση του μπάτζετ της Νέας ΚΑΠ για τη χώρα μας, σε μια περίοδο που όπως σημείωσε ο προϋπολογισμός για τους αγρότες μειώθηκε στις υπόλοιπες χώρες.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση κλήθηκε να δράσει σε πρωτόγνωρες συνθήκες, με έναν πόλεμο να μαίνεται στην…γειτονιά της Ευρώπης. Πρόσθεσε ότι υπό αυτές τις συνθήκες, η επισιτιστική ασφάλεια της χώρας αναδείχθηκε σε προτεραιότητα και οδήγησε το ΥΠΑΑΤ σε λήψη μέτρων ύψους συνολικά άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Σε ό,τι αφορά τα αγροτικά φωτοβολταϊκά και την αδυναμία των παραγωγών να κατασκευάσουν έργα λόγω απορριπτικών αποφάσεων και αδυναμίας εύρεσης δικτύου, ο ίδιος υποστήριξε ότι χρειάζονται ειδικές υποδομές πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τις οποίες ο ΔΕΔΔΗΕ έχει δρομολογήσει διαγωνισμούς ώστε να επεκταθεί το δίκτυο.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν από τους αγρότες 75.000 μικρά έργα net-metering ισχύος 10 κιλοβάτ «και αν δεν φτάνει ένα να βάλει ο αγρότης και δεύτερο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΠΣΑΦ: «Οι αγρότες δικαιούνται να κάνουν νέα έργα και να πάρουν έγκριση αυτά που έχουν απορριφθεί»

Στον αντίποδα, εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης όπως ο τομεάρχης ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας άσκησαν δριμεία κριτική στον ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τις ΑΠΕ. Ο κ. Δούκας παρέθεσε τη δήλωση του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φ. Τίμερμανς ότι «Η Πράσινη Μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη». Υποστήριξε ότι αντί να φτιάξουν έργα οι πολίτες και οι μικρομεσαίοι, το δίκτυο κατέλαβαν λίγες μεγάλες ηλεκτροπαραγωγοί επιχειρήσεις, ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τις ΑΠΕ κατατέθηκε σωρεία άρθρων σε ελάχιστο χρόνο για διαβούλευση.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Κάτσης υποστήριξε ότι η ΥΑ του ΥΠΕΝ του περασμένου Αυγούστου μοίρασε τον ηλεκτρικό χώρο υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων λίγων έναντι οφέλους πολλών, μεταξύ αυτών και αγροτών.

Από την πλευρά του ΠΣΑΦ Ο γενικός γραμματέας Κώστας Γιωτάκος τόνισε ότι τα έργα από αγρότες καταλαμβάνουν μόλις το 2% των φωτοβολταϊκών που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι το 2020 το ΥΠΕΝ έδωσε προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες, έναντι των αγροτικών έργων, κοινότητες όμως που σε μεγάλο τους ποσοστό δεν είχαν ως σκοπό το συλλογικό όφελος και σε καμία περίπτωση δεν επιτελούσαν έναν κοινωφελή σκοπό.

Ο πρόεδρος Συνδέσμου Κώστα Σπανούλης τόνισε ότι οι αγρότες απαιτούν και δικαιούνται σημαντικό μέρος του χώρου που θα διατεθεί για έργα ΑΠΕ έως το 2030 και ζήτησε 80.000 έργα για τους αγρότες (μεταξύ αυτών και εγκρίσεις για τα έργα που έχουν απορριφθεί) ώστε να παραμείνει ο κόσμος της υπαίθρου στον τόπο του και να παράξει. Κλείνοντας εξήρε την αγωνιστικότητα και τη δράση των μελών του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών που όπως τόνισε αποτελεί το στοιχείο που διαχρονικά φέρνει θετικά αποτελέσματα για τον αγροτικό κόσμο.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «ΥΧ» της ερχόμενης Παρασκευής 3 Μαρτίου