Εσπεριδοειδή: Ικανοποιητικές οι τιμές, μειωμένη όμως η παραγωγή

H εξαγωγική περίοδος ξεκίνησε αισιόδοξα, με μια πρωιμότητα δέκα ημερών
26/11/2024
10'+ διάβασμα
esperidoeidi-ikanopoiitikes-oi-times-meiomeni-omos-i-paragogi-339827

Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινούνται οι τιμές παραγωγού των εσπεριδοειδών αυτή την περίοδο, ελάχιστες εβδομάδες, δηλαδή, μετά την έναρξη της συγκομιδής της νέας σοδειάς. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή των πορτοκαλιών Navel (Ναβαλίνες) και της ποικιλίας μανταρινιών Κλημεντίνη, που είναι οι βασικότερες από τις καλλιεργούμενες της χώρας. Η εικόνα που παρουσιάζουν οι εκμεταλλεύσεις και, κυρίως, της Δυτικής Ελλάδας, όπως επίσης και της Ηπείρου, δείχνει να είναι σημαντικά μειωμένη η παραγωγή.

Στα θετικά, όμως, συγκαταλέγονται η υψηλή ποιότητα λόγω του μεγέθους των καρπών, καθώς και οι καλύτερες τιμές σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις δείχνουν να είναι ευεργετικές, μετά από μία παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας, με μικρά όμως προβλήματα ασθενειών που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα.

«H εξαγωγική περίοδος ξεκίνησε αισιόδοξα, με μια πρωιμότητα δέκα ημερών», λέει στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος της GEFRA ΑΕ, Γιώργος Φραγκίστας, και συμπληρώνει: «Είμαστε στο φουλ της κοπής και της εξαγωγής πορτοκαλιών. Ο αποπρασινισμός των καρπών θα έχει τελειώσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ενώ πέρυσι έφτασε στις αρχές Δεκεμβρίου. Όσον αφορά τη ζήτηση, οι αγορές έχουν στραφεί περισσότερο προς την Ελλάδα, λόγω των προβλημάτων με την ξηρασία, που αντιμετωπίζει η Ισπανία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Βέβαια, την ίδια πρωιμότητα έχουν και οι Αιγύπτιοι. Πίεση στις τιμές θα αισθανθούμε τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου. Μην ξεχνάμε ότι από τους 150.000 τόνους πορτοκάλια, οι Αιγύπτιοι πέρυσι έφτασαν τους 400.000 τόνους εξαγωγή προς Ευρώπη και προβλέπεται περαιτέρω αύξηση φέτος».

Σχετικά με τις αποδόσεις των δέντρων, ο κ. Φραγκίστας εκτιμά ότι «είναι μια καλή χρονιά, παραγωγικά, με καλές ποσότητες και ποιότητα-μέγεθος καρπού, αν και στην Αργολίδα είχαμε μικρότερα μεγέθη».

Φόβητρο η παραγωγή της Αιγύπτου

«Εδώ και 20 μέρες έχουν ξεκινήσει οι εξαγωγές νωπών πορτοκαλιών (Ναβαλίνων) από την περιοχή μας, με ικανοποιητική ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού, αλλά η πορεία της χρονιάς θα εξαρτηθεί από την Ισπανία και την Αίγυπτο, που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει κανονικά», λέει στην «ΥΧ» ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Europack, Δημήτρης Μανιατάκος, με έδρα τη Γλυκόβρυση Λακωνίας, και δίνει μια πρώτη εκτίμηση για τη νέα σοδειά: «Σε σχέση με πέρυσι υπάρχει μείωση της παραγωγής στα πορτοκάλια. Πιο συγκεκριμένα, στη Λακωνία έχουμε -20% παραγωγή, στον Πύργο Ηλείας -20% και στο Μεσολόγγι -50%». Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, ο κ. Μανιατάκος αναφέρει ότι «αυτήν τη στιγμή, αγοράζουμε μέχρι 40 λεπτά/κιλό κομμένα νωπά στο αυτοκίνητο από το Μεσολόγγι, μέχρι 38 λεπτά/κιλό κομμένα από τον Πύργο και από 28 έως 36 λεπτά/κιλό κομμένα από τη Λακωνία». Να σημειώσουμε εδώ ότι τα έξοδα κοπής είναι περίπου 6 λεπτά/κιλό.

Ο φυτωριούχος, Χρήστος Αναγνωστάκος, για όλη τη Λακωνία μάς λέει ότι οι τιμές στις Ναβαλίνες κυμαίνονται μεταξύ 25 και 40 λεπτών/κιλό. «Τα πορτοκάλια που πάνε για εξαγωγή είναι στα 25-30 λεπτά, ενώ τα υπόλοιπα, για την εσωτερική αγορά και κυρίως τις λαϊκές, 30-40 λεπτά. Εγώ, αυτήν τη στιγμή, συγκομίζω από ένα δικό μου κτήμα, με καρπό πολύ καλής ποιότητας, με 40 λεπτά/κιλό», τονίζει. Ο κ. Αναγνωστάκος προσθέτει και άλλο ένα στοιχείο: «Υπάρχουν πάρα πολλά ασυγκόμιστα κτήματα στη Λακωνία με Βαλέντσια, λόγω της υπερπροσφοράς πορτοκαλιών από την Αίγυπτο την περασμένη άνοιξη. Οι διακρατικές συμφωνίες, που έχουν υπογραφεί από πέρυσι, φέρνουν τον κλάδο μας σε πολύ δύσκολη θέση. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, μιλάμε για διάλυση του τομέα».

«Oι αγορές έχουν στραφεί περισσότερο προς την Ελλάδα, λόγω των προβλημάτων με την ξηρασία, που αντιμετωπίζει η Ισπανία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά», Γιώργος Φραγκίστας, διευθύνων σύμβουλος της GEFRA ΑΕ

Αυτή η κατάσταση με τα Βαλέντσια, δυστυχώς, πιέζει και την τιμή των πορτοκαλιών για χυμοποίηση, που έχει διαμορφωθεί πέριξ των 17 λεπτών/κιλό, καθαρά στον παραγωγό.

Γ. Πολυχρονάκης: Συγκομίζονται και διακινούνται άγουροι καρποί

Φαινόμενα συγκομιδής και διακίνησης ανώριμων πράσινων εσπεριδοειδών (χωρίς να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για ελάχιστη περιεκτικότητα σε χυμό 35% και ελάχιστη αναλογία σακχάρων προς οξέα 6,5:1, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) παρατηρεί σε σημείωμά του ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit-Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης, που «υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της, κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου, μέχρι και την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, συνεχίστηκε η εξαγωγή πορτοκαλιών με 16.405 τόνους (+16,8% σε σχέση με πέρυσι) και μανταρινιών με 5.976 τόνους (+136%), κι ενώ «βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της εμπορικής περιόδου, αναμένονται εισαγωγές μανταρινιών από Αλβανία, Τουρκία και άλλες γειτονικές χώρες σε βάρος της απορρόφησης της ελληνικής παραγωγής».

Έως και 50% η πτώση της παραγωγής Lane Late στη Δ. Ελλάδα

Η φετινή παραγωγή πορτοκαλιών στη Δυτική Ελλάδα καταγράφει σημαντική μείωση, με τις Ναβαλίνες να σημειώνουν πτώση έως και 40% και την ποικιλία Lane Late έως και 50%, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, που είχε καθοριστική επίδραση στην ανθοφορία των δέντρων. Ο καρπός, ωστόσο, όπως λένε οι παραγωγοί, είναι εξαιρετικής ποιότητας και καλού μεγέθους, γεγονός μάλιστα που πιστοποιεί και η αυξημένη ζήτηση.

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Ζαρναβέλη, παραγωγό από το Αγγελόκαστρο Μεσολογγίου, η συλλογή των πορτοκαλιών ξεκίνησε πριν από περίπου 25 ημέρες, για τον ίδιο, «οι αποδόσεις δείχνουν να είναι σημαντικά μειωμένες, ξεπερνώντας ακόμη και το 50% μιας μέσης παραγωγής».

Όπως ο ίδιος αναφέρει, οι καιρικές συνθήκες, που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή, από την περίοδο της ανθοφορίας μέχρι και τον σχηματισμό του καρπού. Εκτιμά, όμως, ότι η μείωση του αριθμού των πορτοκαλιών είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή καρπών μεγαλύτερου μεγέθους. «Αν αυτό το συνδέσουμε και με το θέμα της τιμής, η οποία δείχνει να κινείται σε καλύτερα επίπεδα σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, φτάνοντας τα 35 με 40 λεπτά, πιστεύω ότι θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα», τονίζει.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοκαλλιεργητών και Ελαιοκαλλιεργητών Στράτου «Στράτιος Ζευς», Γεράσιμος Σιδέρης, όλη η παραγωγή έχει σχεδόν εξαντληθεί, κάτι το οποίο τις προηγούμενες χρονιές γινόταν στα μέσα Γενάρη.

«Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν για πολλούς μήνες, η παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη από 30% έως 40%, σε σχέση με πέρυσι. Ενώ την προηγούμενη χρονιά ως συνεταιρισμός είχαμε παραγωγή 2 εκατ. κιλά, φέτος έχουμε 1 εκατ. κιλά. Οι τιμές για τον παραγωγό κυμαίνονται στα 35 με 40 λεπτά το κιλό», επισημαίνει ο κ. Σιδέρης, από τον Στράτο Αιτωλοακαρνανίας, εφιστώντας, ωστόσο, την προσοχή για τον ερχόμενο Μάρτιο, οπότε και αναμένεται η συγκομιδή της ποικιλίας Βαλέντσια. Κι αυτό διότι, όπως αναφέρει ο ίδιος, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί η εισαγωγή πορτοκαλιών από την Αίγυπτο και τη Νότια Αφρική, σε πολύ χαμηλή τιμή, με αποτέλεσμα να υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, σε σχέση με το εγχώριο πορτοκάλι που, λόγω του αυξημένου κόστους καλλιέργειας, έχει υψηλότερη τιμή.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Ηλεία, όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Τραγανού «Δίας», Δημήτρη Τσάκωνα, η παραγωγή της Ναβαλίνας είναι μειωμένη κατά 30% και της Lane Late κατά 50%. Πέραν της παρατεταμένης ξηρασίας, προβλήματα, μικρής όμως έκτασης, παρουσιάστηκαν λόγω της εμφάνισης τετράνυχου. Η τιμή για τον παραγωγό είναι στα 30 με 33 λεπτά το κιλό.

Κατά έναν μήνα νωρίτερα στην αγορά τα μανταρίνια της Άρτας

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η δήλωση του Μιχάλη Κοτσαρίνη, παραγωγού και εμπόρου εσπεριδοειδών από την Άρτα. Όπως και ο ίδιος υποστηρίζει, οι αποδόσεις είναι σημαντικά μειωμένες στην περιοχή του, αλλά το μανταρίνι παρουσιάζει μια πρωιμότητα σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Δηλώνει, ακόμη, ότι οι τιμές των πορτοκαλιών ποικιλίας Navel δείχνουν να είναι καλύτερες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. «Φέτος, πουλάμε τα πορτοκάλια περίπου στα 40 λεπτά το κιλό, σε σύγκριση με τα 32 και 33 λεπτά της περσινής περιόδου. Τα μανταρίνια παρουσιάζουν και αυτά καλύτερη τιμή σε σύγκριση με πέρυσι και κυμαίνονται από 47 έως 50 λεπτά το κιλό, ενώ είναι πρώιμα κατά περίπου έναν μήνα», εξηγεί.

Αναφερόμενος σε θέματα εμπορίας του προϊόντος, υποστηρίζει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ξένες αγορές και, κυρίως, από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Προσβολές από την ασθένεια της μονίλιας στη Ναύπακτο

Οι τελευταίες βροχοπτώσεις μπορεί να είχαν ευεργετικό αποτέλεσμα στο σύνολο των καλλιεργειών, ωστόσο επέφεραν και προβλήματα φυτοπροστασίας, κυρίως στις μανταρινιές και λιγότερο στις πορτοκαλιές. Η Νικολέτα Δημακοπούλου, στέλεχος της εταιρείας Αγγελάκης Fruits, αναφέρει ότι η ασθένεια της μονίλιας δημιούργησε προβλήματα σε καλλιέργειες μανταρινιών, με αποτέλεσμα να υπάρξει υποβάθμιση της ποιότητας. Αναφορικά με το θέμα των τιμών και ειδικότερα για την τρέχουσα περίοδο, σημειώνει ότι οι τιμές παραγωγού για τα μανταρίνια κυμαίνονται στα 58 λεπτά, μαζί με τα εργατικά, και για τα πορτοκάλια από 39 έως 42 λεπτά, επίσης με τα εργατικά.


Κρατάνε τιμή ακόμα τα λεμόνια στην Κορινθία

Στη διαδικασία συγκομιδής λεμονιών βρίσκεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κιάτου, που παραλαμβάνει καθημερινά ποσότητες από τις ποικιλίες Interdonato και Μαγληνό. Όπως αναφέρει ο γεωπόνος και παραγωγός Κώστας Πάππας, «αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία παράδοσης της νέας σοδειάς στον αγροτικό συνεταιρισμό.

Η τιμή της ποικιλίας Μαγληνό είναι 55 λεπτά/κιλό, ενώ για το Interdonato η τιμή του διαμορφώθηκε στα 48 λεπτά. Όπως κάθε χρονιά, τη μεγαλύτερη απόδοση είχε το Μαγληνό, ενώ το Interdonato είχε την πρωιμότητα, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλες αποδόσεις». Σε ό,τι αφορά τη συνολική παραγωγή της συγκεκριμένης ποικιλίας, ο Κώστας Πάππας δηλώνει ότι «είναι μειωμένη κατά 30%, αλλά πρέπει να επισημάνουμε ότι έχει μειωθεί κατά πολύ χρονικά η αγορά του, αφού ο κόσμος στην αρχή το αγοράζει αναγκαστικά, αλλά στη συνέχεια, επειδή πολλές φορές κόβεται άκαιρα, θεωρεί πως δεν έχει μεγάλη απόδοση χυμού και αυτό οδηγεί στη διαφοροποίηση της τιμής». Σε ό,τι αφορά το Μαγληνό, ο κ. Πάππας υπογραμμίζει ότι αντιμετώπισε τα ίδια προβλήματα, αλλά «από πλευράς αγοράς υπάρχει αυτήν τη στιγμή το απαιτούμενο ενδιαφέρον που κρατά την τιμή σε ικανοποιητικά επίπεδα».

Από την Αργολίδα, ο Θωμάς Φάκλαρης δηλώνει στην «ΥΧ» ότι «το λεμόνι το έχει πάρει η κατηφόρα. Το Interdonato ξεκίνησε από 70-80 λεπτά/κιλό, αλλά τώρα πλέον βρίσκεται στα 35 λεπτά. Η παραγωγή ήταν καλή όπως και η ποιότητα, αλλά οι τιμές πήραν την κατηφόρα, αφού τα εισαγόμενα κυρίως από Τουρκία πωλούνται φθηνότερα, αν και δεν υπάρχει καμία σύγκριση».