ΕΤΑΑ & EIT Food: Νέος κόμβος επιτάχυνσης νεοφυών επιχειρήσεων στην ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) σε συνεργασία με το EIT FOOD, την ευρωπαϊκή κοινότητα καινοτομίας για τον τομέα των τροφίμων, ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός νέου κόμβου επιτάχυνσης για νεοφυείς επιχειρήσεις στην ΕΕ.
Μέσω του νέου αυτού κόμβου με τίτλο «Future Resilient Agriculture», οι νεοφυείς επιχειρήσεις πρώιμου σταδίου που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροδιατροφής θα λάβουν εξατομικευμένη υποστήριξη για την κλιμάκωση των καινοτόμων λύσεών τους, βοηθώντας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων του συστήματος τροφίμων. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα επιλεγούν για τις καινοτόμες προσεγγίσεις τους σε τομείς όπως η βιώσιμη γεωργία, ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του αγροδιατροφικού τομέα.
Οι επιλεγμένες εταιρείες θα επωφεληθούν από ένα ισχυρό πρόγραμμα ανάπτυξης ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένων εργαστηρίων, καθοδήγησης, ευκαιριών δικτύωσης και πρόσβασης σε κορυφαίες στον κλάδο εταιρείες και επενδυτές. Η έδρα του νέου κόμβου επιτάχυνσης θα είναι η Βαρσοβία και θα λειτουργήσει για τρία χρόνια.
Με τις επενδυτικές ανάγκες που σχετίζονται με το κλίμα στον αγροδιατροφικό τομέα που εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ο επιταχυντής είναι ένα κρίσιμο βήμα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, σύμφωνα με το EIT-FOOD. Η πρωτοβουλία δεν θα παρέχει μόνο την απαραίτητη υποστήριξη στις νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά θα διευκολύνει επίσης τον οικολογικό χαρακτήρα των εταιρικών πελατών στις χώρες δραστηριοποίησης της ΕΤΑΑ, εισάγοντάς τους σε τεχνολογίες αιχμής.