ΕΘΕΑΣ: Κατατίθεται το καταστατικό του εθνικού φορέα εκπροσώπησης των συνεταιρισμών

Ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης

Η πρόσφατη συνάντηση (2/3) Λιβανού, Γιαννακάκη και Κουτλιάμπα έθεσε τις προϋποθέσεις για την αναδιάταξη του συνεταιριστικού γίγνεσθαι, καθώς όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε στη διαμόρφωση ενός ενιαίου κεντρικού συνεταιριστικού φορέα.

Ο κ. Γιαννακάκης, που έχει αναλάβει τον ρόλο του επικεφαλής της προσωρινής διοικούσας επιτροπής της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) μέχρι να πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες, δήλωσε τα εξής: «Το καταστατικό της Εθνικής Ένωσης εγκρίθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ και την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί το αίτημα αναγνώρισης στις δικαστικές αρχές.

Ο κύκλος εργασιών των συνεταιριστικών οργανώσεων που υπέβαλαν αίτηση ένταξης υπερβαίνει το 80% του συνολικού κύκλου εργασιών των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας, υπερκαλύπτοντας το 51% που θέτει ως ελάχιστο όριο ο νόμος. Η πολιτική ηγεσία έχει δεσμευτεί και ήδη υλοποιεί τη δέσμευσή της για τον ορισμό της ΕΘΕΑΣ ως κοινωνικού εταίρου, ενώ θα προχωρήσει στις νομοθετικές ρυθμίσεις για τον ορισμό εκπροσωπήσεων σε φορείς που μετέχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπως ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΟ-‘‘Δήμητρα’’ κ.ά.

Στο ζήτημα της οικονομικής στήριξης, θα εξεταστούν λύσεις που θα καθιστούν τον φορέα οικονομικά αυτάρκη και ανεξάρτητο. Πιστεύω ότι, πλέον, παραδειγματιζόμενοι από τα λάθη του παρελθόντος και υπακούοντας στην ανάγκη ενωτικής δράσης για την αντιμετώπιση των διαρκώς διογκούμενων προβλημάτων στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, θα χαραχθεί μία νέα πορεία στην ανάπτυξη του Συνεταιριστικού Κινήματος.

Σε αυτή την πορεία υπάρχει χώρος για τους νέους συνεταιριστές, για τη διάδοχη κατάσταση της παλιάς γενιάς που πιστώθηκε επιτυχίες, αλλά και χρεώθηκε με σοβαρά λάθη και παραλείψεις. Το επόμενο βήμα που θα ακολουθήσει αμέσως μετά το lockdown θα είναι η διενέργεια εκλογών για ανάδειξη των αιρετών οργάνων».

Ο κ. Νίκος Κουτλιάμπας

Από την πλευρά του, ο Νίκος Κουτλιάμπας, πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ και πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, δήλωσε στην «ΥΧ»:

«Θέσαμε μια σειρά από ζητήματα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, όπως για παράδειγμα την αλλαγή της διατύπωσης του υπάρχοντος νόμου σχετικά με τον ρόλο της ΕΘΕΑΣ ως κοινωνικού εταίρου και θεσμικού φορέα εκπροσώπησης του συνεταιριστικού κινήματος. Επίσης, συζητήσαμε για την εκπροσώπηση της ΕΘΕΑΣ στους εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΑΑΤ. Επιπλέον, θέσαμε και το πλαίσιο για το ζήτημα της χρηματοδότησης του φορέα, καθώς θεωρούμε ότι, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να καλύπτεται η εκπροσώπηση των συνεταιρισμών στα ευρωπαϊκά όργανα και στα fora.

Τα όσα περιλαμβάνονται στο πρόσφατο συνεταιριστικό νομοσχέδιο για τα ζητήματα της συμμετοχής και εκπροσώπησης των μελών της ΕΘΕΑΣ στον φορέα, παραμένουν ως έχουν και θα συζητηθούν, στη συνέχεια, και από τα μέλη. Θεωρώ ότι είναι η τελευταία ευκαιρία να πάει μπροστά ο συνεργατισμός στον πρωτογενή τομέα. Το αν θα αξιοποιηθεί, θα φανεί στην πορεία».

Στ. Αραχωβίτης σε «ΥΧ»: Γόνιμος διάλογος για το συνεταιριστικό κίνημα

Ο κ. Σταύρος Αραχωβίτης

Μετά το πέρας της εκδήλωσης της προηγούμενης Τετάρτης του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης για τον συνεργατισμό στην Αγροτική Ανάπτυξη, ο τομεάρχης αγροτικής ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και βουλευτής Λακωνίας, Στ. Αραχωβίτης, είπε: «Θεωρώ πολύ σημαντική τη συνεννόηση όλων των συνεταιριστικών οργανώσεων για τη δημιουργία ενός φορέα εκπροσώπησής τους. Παρά τις αντιρρήσεις μας σε πολλά σημεία του νόμου για την ΕΘΕΑΣ, οι νόμοι είναι για να αλλάζουν και να βελτιώνονται. Για παράδειγμα, στο ζήτημα των κριτηρίων εκπροσώπησης των συνεταιρισμών στον φορέα, δεν συμφωνούμε να γίνεται μόνο με οικονομικούς όρους. Επιπλέον, θα πρέπει αυτή η εκπροσώπηση να είναι αντιπροσωπευτική των συνεταιρισμών που μετέχουν, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται πλασματικές πλειοψηφίες. Από τη στιγμή που υπάρχει σύμπνοια μεταξύ των οργανώσεων, όλα τα άλλα μπορούν να λυθούν».