Τα ετήσια ποσά ενίσχυσης ανά δράση για τα βιολογικά. Πήρε ΦΕΚ η ΚΥΑ. Εντός της εβδομάδας η προκήρυξη

Σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ εντός της εβδομάδας που διανύουμε αναμένεται και η προκήρυξη του Μέτρου με τον καθορισμό του πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν φάκελο υποψηφιότητας και για τις 4 δράσεις βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Δείτε εδώ την ΚΥΑ με όλες τις λεπτομέρειες και τους πίνακες με ετήσια ύψη ενίσχυσης ανά δράση για τα βιολογικά

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ που κυκλοφόρησε στην “ΥΧ” την Παρασκευή 6/1

Για έναν μήνα, αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα, θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι προς ένταξη στο μέτρο της Βιολογικής Γεωργίας (Μέτρο 11 του ΠΑΑ 2014-2020). Ωστόσο, αναμένεται μια ακόμα πρόσκληση, που θα περιέχει ορισμένες προσθήκες σε καλλιέργειες και συγκεκριμένα σε ροδιά, ακτινιδιά, ακρόδρυα, συκιά, μικρόκαρπες/δάσους, αβοκάντο, καπνό, φυλλώδη λαχανικά – σταυρανθή / βολβώδη / καρότο / πατάτα.

Να σημειωθεί ότι μια από τις σημαντικότερες διαφορές που θα έχει το νέο Μέτρο σε σχέση με το παρελθόν είναι το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενταχθούν και στα τέσσερα υπομέτρα της Βιολογικής Γεωργίας. Με απλά λόγια, ένας κτηνοτρόφος θα μπορεί να εντάξει τα ζώα του στη βιολογική κτηνοτροφία ενώ παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει επιδότηση και για την καλλιέργεια βιολογικών ζωοτροφών.

Με το συγκεκριμένο μέτρο ενισχύονται γεωργοί και κτηνοτρόφοι, είτε για να μετατρέψουν την συμβατική τους εκμετάλλευση σε βιολογική, είτε για να διατηρήσουν την ήδη υφιστάμενη βιολογική τους εκμετάλλευση. Το συνολικό ύψος των πιστώσεων που θα προκηρυχθούν ανέρχεται στα 443 εκατ. ευρώ Δημόσιας Δαπάνης (Εθνική και Κοινοτική Συμμετοχή).

Μιλώντας για την επερχόμενη προκήρυξη (σε σχετική συνέντευξη Τύπου στις 3 Γενάρη), ο αν. υπουργός ΑΑ&Τ, Γιάννης Τσιρώνης (σ.σ. ο οποίος έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των βιολογικών), σημείωσε ότι η Ελλάδα, λόγω και της γεωγραφίας της, θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων, ενώ ευχήθηκε σε μερικά χρόνια, με τις σωστές πολιτικές, να αποτελέσει η χώρα μας ένα βιολογικό περιβόλι όπου τα προϊόντα μας να διατηρούν ανταγωνιστική θέση στις εξειδικευμένες αγορές. Όσον αφορά στο νέο μέτρο για τις βιολογικές καλλιέργειες, ο αν. υπουργός ανέφερε ότι με την εφαρμογή του διευκολύνει τη διαφάνεια ενώ παράλληλα, με την πιστοποίηση της ετικέτας και τους ελέγχους, ενισχύει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών για την αγορά βιολογικών προϊόντων. Επίσης, δίνει λύση στο ζήτημα της πολυκαλλιέργειας και της συγκαλλιέργειας, πρακτικές που είναι στη φύση της βιολογικής καλλιέργειας και μέχρι τώρα υπήρχαν κωλύματα στην επιδότησή τους.

Επίσης, ο Γιάννης Τσιρώνης τόνισε ότι στόχος είναι να εξυπηρετηθούν οι αγρότες και οι αγρότισσές μας, με τους οποίους προηγήθηκαν πολλές συναντήσεις, προκειμένου να χαραχθεί η στρατηγική του υπουργείου στον τομέα της βιολογικής γεωργίας. «Ο σύμβουλος παραγωγής (γεωπόνος) δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη. Αυτό σημαίνει ότι ο παραγωγός είτε τον χρησιμοποιήσει είτε όχι θα πάρει τα ίδια χρήματα και δεν χρειάζεται να καταθέσει τιμολόγιο», ανέφερε ακόμη.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, έδωσε στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του ΠΑΑ. Σύμφωνα με αυτά, το τελικό ποσοστό απορρόφησης για το 2016 έφτασε στο 16% και το συνολικό ποσό θα ξεπεράσει τα 620 εκατ. ευρώ.

Ανακοίνωσε, δε, ότι μετά τα μέτρα της εξισωτικής αποζημίωσης, των νέων γεωργών των Τοπικών Προγραμμάτων Leader και της βιολογικής καλλιέργειας, θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα το μέτρο της Κατάρτισης των Νέων Γεωργών, το μέτρο της Μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων και η προκήρυξη για τα Σχέδια Βελτίωσης.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός, «η στροφή στην ποιότητα, στα πιστοποιημένα προϊόντα, αλλά και ειδικά στη βιολογική παραγωγή, είναι μια στρατηγική επιλογή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του αγροτικού τομέα. Είναι η αιχμή του δόρατος για να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και να περάσουμε σε μια εξωστρεφή και ανταγωνιστική γεωργία και κτηνοτροφία.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αρκεί η ενίσχυση της βιολογικής παραγωγής μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Ανασυντάσσουμε ταυτόχρονα ολόκληρο το φάσμα λειτουργίας του χώρου, τη διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης, την ίδια τη λειτουργία των οργανισμών πιστοποίησης, έτσι ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να είναι σίγουρος ότι εκείνο που πληρώνει ως βιολογικό είναι πράγματι βιολογικό».

Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, Χαράλαμπος Κασίμης, τόνισε πως είναι η πρώτη φορά που η βιολογική γεωργία αποτελεί ξεχωριστό πρόγραμμα και δεν εντάσσεται στα γεωργοπεριβαλλοντικά. Σχετικά με το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών ο κ. Κασίμης σημείωσε πως «την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει η προκήρυξη των προγραμμάτων για την κατάρτιση, ενώ σε ό,τι αφορά τη Μεταποίηση θα προκηρυχθεί το προσεχές διάστημα, αφού πήγε λίγο πίσω γιατί αυξήθηκε το ποσοστό της ενίσχυσης το 2017».

Τα βασικά στοιχεία του Μέτρου 11

Σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο της εφαρμογής του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του ΠΑΑ 2014-2020, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Η οικονομική στήριξη στο πλαίσιο του Μέτρου παρέχεται προκειμένου οι δικαιούχοι να αποζημιωθούν για το διαφυγόν εισόδημα, τις πρόσθετες δαπάνες και το κόστος συναλλαγής που, κατά περίπτωση, συνεπάγεται η μετατροπή ή η διατήρηση των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας, σύμφωνα με τις αρχές και μεθόδους της βιολογικής παραγωγής.

2. Μέσω της ενίσχυσης, οι γεωργοί ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν σε τέτοια συστήματα, ανταποκρινόμενοι με τον τρόπο αυτό στη ζήτηση της κοινωνίας για τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών.

3. Υπάρχουν τα ακόλουθα Υπομέτρα και Δράσεις:

– Υπομέτρο 11.1 : Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους με τις εξής δράσεις:

· Δράση 11.1.1 : Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία

· Δράση 11.1.2 : Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία

– Υπομέτρο 11.2 : Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους με τις εξής δράσεις:

· Δράση 11.2.1 : Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία

· Δράση 11.2.2 : Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία.

4. Στους δικαιούχους του Υπομέτρου 11.2 καλύπτεται το κόστος Πιστοποίησης και των εργαστηριακών αναλύσεων (δράση 11.2.1).

5. Στους δικαιούχους του Υπομέτρου 11.1 το κόστος Πιστοποίησης θα καλύπτεται από άλλο Μέτρο που θα προκηρυχθεί.

6. Ένας ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει υποψηφιότητα σε παραπάνω από μία δράσεις.

7. To Μέτρο είναι συμβατό και με άλλα Μέτρα του ΠΑΑ 2014-2020.

8. Υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής έως 85% από 15/10 μέχρι 30/11 εκάστου έτους.

Στην πρόσκληση που θα εκδοθεί, το συνολικό ύψος των πιστώσεων ανέρχεται σε 443 εκατ. ευρώ και αφορά Δημόσια Δαπάνη (Εθνική + Κοινοτική Συμμετοχή).

Το ανωτέρω ποσό κατανέμεται ενδεικτικά στα 2 Υπομέτρα ως εξής:

  • Υπομέτρο 11.1 : 100.000.000 ευρώ

·   Δράση 11.1.1: 66.000.000 ευρώ

·   Δράση 11.1.2: 34.000.000 ευρώ

  •  Υπομέτρο 11.2 : 343.000.000 ευρώ

·   Δράση 11.2.1: 183.000.000 ευρώ

·   Δράση 11.2.2: 160.000.000 ευρώ

Προκειμένου η εφαρμογή του Μέτρου και οι πληρωμές των δικαιούχων να γίνονται με όσο το δυνατό πιο αδιάβλητο τρόπο και εντός των προθεσμιών (οι πληρωμές έχουν καταληκτική ημερομηνία την 30ⁿ Ιουνίου εκάστου έτους), εφαρμόζονται τα εξής:

1. Οι αιτήσεις για ένταξη γίνονται ηλεκτρονικά από τον κάθε ενδιαφερόμενο.

2. Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται με διασταύρωση στοιχείων της αίτησης με ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, όσον αφορά:

– την ιδιότητα του ενεργού αγρότη (διασταύρωση μέσω ΚΕΠΥΟ),

– την ύπαρξη σύμβασης σε ισχύ του ενδιαφερόμενου με Οργανισμό Ελέγχου & Πιστοποίησης (ΟΕ&Π), καθώς και το χρόνο ένταξης κάθε αγροτεμαχίου / βοσκοτόπου / εκμετάλλευσης σε σύστημα ελέγχου (διασταύρωση μέσω Ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων Βιοκαλλιεργητών, ΗΒΔ),

– την έκταση κάθε αγροτεμαχίου / βοσκοτόπου καθώς και πρόσθετα στοιχεία που αφορούν στους αιτούντες (ολοκληρωμένο σύστημα ΟΣ),

– τον αριθμό των ζώων (Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων ΚΒΔ), κ.ά.

3. Η δημοσιοποίηση των προσωρινών και τελικών πινάκων δικαιούχων γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα και με δημόσια κοινοποίηση.

4. Ο Γενικός Γραμματέας ΑΠ&ΔΚΠ εκδίδει Απόφαση Ένταξης με το σύνολο των δικαιούχων.

5. Η πληρωμή πραγματοποιείται ανά Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ (8 στο σύνολο της χώρας).

Επιπρόσθετα, έχει ήδη κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές της ΕΕ πρόταση τροποποίησης του ΠΑΑ, όπου μεταξύ άλλων προτάθηκε η διεύρυνση των επιλέξιμων καλλιεργειών για το Μέτρο 11. Οι καλλιέργειες που προστίθενται αφορούν στη ροδιά, ακτινιδιά, ακρόδρυα, συκιά, μικρόκαρπες/δάσους, αβοκάντο, καπνό, φυλλώδη λαχανικά – σταυρανθή / βολβώδη / καρότο / πατάτα.

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται και την έγκριση των προταθέντων αλλαγών, το υπουργείο θα είναι σε θέση να εκδώσει νέα πρόσκληση η οποία θα συμπεριλαμβάνει τις νέες καλλιέργειες που θα εγκριθούν από τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ.