Με σύμμαχο τον καιρό, σε λίγες ημέρες οι παραγωγοί ξεκινούν τη συλλογή του βαμβακιού. Η εικόνα που παρατηρείται στο σύνολο σχεδόν της χώρας, δεν έχει καμία σχέση με την περσινή.

Η απουσία του πράσινου σκουληκιού από τις καλλιέργειες πρόσφερε μία μεγάλη ανάσα στους καλλιεργητές. Εξαίρεση αποτελεί η Θράκη, όπου το έντομο προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε Έβρο και Ροδόπη. Οι βροχές του καλοκαιρού επηρέασαν και αυτές θετικά την παραγωγή καθώς, λόγω της μείωσης των ποτισμάτων, έπεσε το κόστος.  Μικροπροβλήματα όμως υπήρξαν στο στρεσάρισμα των φυτών από τις καιρικές συνθήκες.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Αισιοδοξία για ποσότητες και καλές τιμές

Μια καλή χρονιά μπορεί να χαρακτηριστεί η φετινή στον Νομό Σερρών, καθώς δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα από πλευράς ασθενειών και πράσινου σκουληκιού, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παραγωγή, ενώ οι ζημιές από τις καιρικές συνθήκες, με τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις ή το χαλάζι, ήταν περιορισμένες και δεν απασχόλησαν ιδιαίτερα τους βαμβακοκαλλιεργητές. Αντίθετα, όπως τονίζει ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Σερρών, Νικόλαος Ρόιδος, οι βροχοπτώσεις βοήθησαν τους καλλιεργητές να αποφύγουν περαιτέρω έξοδα για ποτίσματα τον Ιούλιο και να τα αντικαταστήσουν με τα αναγκαία και εντατικά στα τέλη Αυγούστου.

Σε ό,τι αφορά το πράσινο σκουλήκι της δεύτερης γενιάς, φέτος είχε, όπως σημειώνει, από τις πιο υποτονικές εμφανίσεις. «Εάν οι καιρικές συνθήκες εξελιχθούν ομαλά έως την περίοδο της συγκομιδής, που φέτος θα ξεκινήσει πρώιμα στα τέλη Σεπτεμβρίου, αναμένεται η παραγωγή να είναι καλή και να έχει επίσης καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, αφού το φυτό τράφηκε σωστά», τονίζει ο κ. Ρόιδος.

Η στρεμματική απόδοση σε επίπεδο χώρας αναμένεται να είναι ικανοποιητική, κυρίως στις πρώιμες καλλιέργειες.
Η στρεμματική απόδοση σε επίπεδο χώρας αναμένεται να είναι ικανοποιητική, κυρίως στις πρώιμες καλλιέργειες.

Ίδια εικόνα μεταφέρει και ο Θωμάς Βελιγρατλής, διευθύνων σύμβουλος των Εκκοκκιστηρίων Ηράκλειας. «Η εικόνα μέχρι στιγμής είναι πάρα πολύ καλή, τα χωράφια είναι προσεγμένα και καλλιεργημένα σωστά, ενώ δεν υπήρξε ιδιαίτερη προσβολή από το πράσινο σκουλήκι. Περιμένουμε καλές παραγωγές, εφόσον κρατήσει ο καιρός και δεν βρέξει στη συγκομιδή» τονίζει και συμπληρώνει ότι αναμένονται υψηλότερες τιμές από πέρσι, αν και υπάρχουν κάποια προβλήματα, λόγω της οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία, την οποία όμως εκτιμά πως επειδή είναι μια μεγάλη αγορά θα υπάρξει, παρόλα αυτά, ζήτηση. «Εάν δεν μπούμε στη συγκομιδή και δεν αρχίσουν οι συναλλαγές, δεν μπορούμε να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα». Η βαμβακοκαλλιέργεια στην περιοχή των Σερρών ανέρχεται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στα 255.000 στρέμματα, ενώ πέρσι ήταν 210.000. «Εάν τα πράγματα εξελιχθούν καλά και οι τιμές δεν έχουν κάμψη λόγω διεθνών καταστάσεων, η πρόβλεψη για τις εκτάσεις στο νομό είναι να φτάσουν τις 300.000 τον επόμενο χρόνο», λέει από την πλευρά του ο διευθυντής της ΔΑΟΚ.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ελπίδες υπό τον φόβο της βροχής

Η μέση στρεμματική απόδοση στη Θεσσαλία αναμένεται στα 320-350 κιλά
Η μέση στρεμματική απόδοση στη Θεσσαλία αναμένεται στα 320-350 κιλά

Με την ελπίδα οι βροχές που αναμένονται την επόμενη εβδομάδα στον κάμπο να είναι λίγες και όχι ισχυρές, ώστε να ξεκινήσει ομαλά η συγκομιδή του βαμβακιού, οι παραγωγοί προχωρούν στις τελευταίες καλλιεργητικές φροντίδες. Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας της συγκομιδής κι αφού μέχρι τώρα η παραγωγή εξελίχθηκε ικανοποιητικά (μόνο στην Καρδίτσα το πράσινο σκουλήκι άφησε σε ορισμένα χωριά το αποτύπωμα του), όλοι εύχονται ο μήνας να είναι στεγνός. Τα εκκοκκιστήρια ετοιμάζονται να ανοίξουν τις πόρτες τους από τις 20 Σεπτεμβρίου, αφού φέτος η καλλιέργεια είναι πρώιμη. Η μέση στρεμματική απόδοση στη Θεσσαλία αναμένεται στα 320-350 κιλά, με τον Νομό Λάρισας (Κιλελέρ-Φάρσαλα) να παρουσιάζει και φέτος ικανοποιητικά αποτελέσματα, ακολουθεί ο Νομός Καρδίτσας και έπονται τα Τρίκαλα.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος Καρδίτσας, Μωχάμεντ Νταράουσε, υπενθυμίζει τη σχετική υπουργική απόφαση για τον κίνδυνο απώλειας της συνδεδεμένης, σε περίπτωση συγκομιδής του βαμβακιού με μηχανές stripper και το ποσοστό 10% ως πλαφόν στις ξένες ύλες. Πέρυσι, οι Θεσσαλοί παραγωγοί πληρώθηκαν κατά μέσο όρο με 53-54 λεπτά το κιλό. Φέτος αναμένουν καλύτερη τιμή (56-57 λεπτά), λόγω ποιότητας και μειωμένης παραγωγής στη Θράκη.

Τέλος, η κατρακύλα της τουρκικής λίρας εκτιμάται πως θα επηρεάσει σε μικρό βαθμό τις ποσότητες ελληνικού βαμβακιού που θα αγοραστούν, αλλά όχι και τις τιμές.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινά η συλλογή στις πρώιμες περιοχές

Οι ηλιόλουστες ήμερες του Σεπτεμβρίου αποτελούν τον φυσικό σύμμαχο στην εξέλιξη της καλλιέργειας του βάμβακος. Σε λίγες ημέρες ξεκινά η συλλογή των πρώιμων ποικιλιών στις ζεστές περιοχές της Στερεάς. Η περσινή αποκαρδιωτική εικόνα των κατεστραμμένων καλλιεργειών από το πράσινο σκουλήκι δεν φαίνεται να επαναλαμβάνεται. Στην περιοχή της Θεσσαλιώτιδας, του Δήμου Δομοκού, έχει ξεκινήσει η αποφύλλωση και, όπως μας εξηγεί ο Χρήστος Πετρόπουλος, παραγωγός από τον Θαυμακό, όλα κυλούν ομαλά. «Ο καιρός είναι μαζί μας και, όπως δείχνει η πορεία της καλλιέργειας, η φετινή χρονιά θα είναι καλή για όλους μας. Θα είχαμε περισσότερες καλλιεργούμενες εκτάσεις, αν δεν υπήρχε το πρόγραμμα της απονιτροποίησης. Ως αντιστάθμισμα, η ποιότητα και η ποσότητα θα καλύψουν ένα μεγάλο μέρος από την περσινή χασούρα μας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της περιφέρειας, την παραγωγική περίοδο του 2017, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην περιοχή ήταν για τη Βοιωτία 163.000 στρέμματα, για τη Φθιώτιδα 150.000 στρέμματα, για την Εύβοια 6.000 στρέμματα και για τη Φωκίδα 180 στρέμματα. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις τη φετινή περίοδο δεν είχαν μεγάλη διαφοροποίηση και παρέμειναν στα περσινά επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά τις στρεμματικές αποδόσεις, ο Θεόδωρος Χριστοδούλου, γεωπόνος, εκτιμά ότι η φετινή χρονιά θα είναι μια από τις καλύτερες της δεκαετίας. «Ανάλογα με το έδαφος και τις καλλιεργητικές φροντίδες που έκαναν οι παραγωγοί, οι φετινές αποδόσεις θα κυμανθούν από 350 έως 450 κιλά το στρέμμα. Αν σε αυτό συνυπολογιστεί και η διεθνής ζήτηση του βαμβακιού, πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά για τους αγρότες. Σε ό,τι αφορά τις προσβολές από έντομα, αν εξαιρέσουμε το πρόβλημα που προέκυψε με τον λύγκο, η φυτοπροστασία εξελίχθηκε ομαλά, με λιγότερους ψεκασμούς απ’ ό,τι πέρυσι».

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ

Μεγαλύτερη του αναμενόμενου η προσβολή από το σκουλήκι

bambaki_prasino_skouliki
Οι βροχές στις αρχές Αυγούστου συντέλεσαν στην εμφάνιση του εντόμου

Ο γεωπόνος-βαμβακοκαλλιεργητής Κυριάκος Κρόκος μεταφέρει, για τον Νομό Ροδόπης, ότι το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο από αυτό που αποτύπωναν οι παγίδες. «Οι βροχές στις αρχές Αυγούστου συντέλεσαν στην εμφάνιση του εντόμου, με αποτέλεσμα τον ίδιο μήνα να εμφανιστούν γενιές αλληλεπικαλυπτόμενες». Το σκουλήκι κατέκτησε όλο τον νομό, ξερικά και ποτιστικά χωράφια. Όσοι ψέκασαν προστάτεψαν την παραγωγή, αλλά στα αψέκαστα, ειδικά στις όψιμες φυτείες, η ζημιά είναι πολύ μεγάλη. Ορισμένοι παραγωγοί έκαναν ακόμα και τρεις ψεκασμούς, γεγονός που αποδεικνύει την ανθεκτικότητα του σκουληκιού.

Ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Ορεστιάδας, Κωνσταντίνος Δαδούσης, μεταφέρει ότι στον Έβρο, η καταστροφή είναι έως και ολική, όπως αποτυπώνεται στους ελέγχους. «Τα στρέμματα υπολογίζονται σε 340.000 στρέμματα, από τα οποία τα 220.000 είναι στα βόρεια του νομού. Το πρόβλημα είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν μετά τον Μάρτιο», τονίζει. Η ξηρασία, σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις που ακολούθησαν, προκάλεσαν οψίμιση της παραγωγής, γι’ αυτό και προσβλήθηκαν κύρια οι όψιμες. «Σύμφωνα με στοιχεία εκτιμητών του ΕΛΓΑ, η καταστροφή ανέρχεται στο 70% των εκτάσεων, με ποσοστό προσβολής που φτάνει έως το 100% στα καρύδια».

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένες οι καλλιεργούμενες εκτάσεις

Ευνοϊκές προμηνύονται οι συνθήκες για τη νέα σοδειά βάμβακος σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, με τις στρεμματικές αποδόσεις να είναι καλύτερες από πέρσι, ενώ, καιρού επιτρέποντος, η παραγωγή αναμένεται να κινηθεί σε πολύ καλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσολογγίου-Ναυπακτίας «Η Ένωση», Θεόδωρο Ζαφειρίου, η παραγωγή είναι φέτος αυξημένη, καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές, ενώ δεν υπήρξαν σημαντικές προσβολές από το πράσινο σκουλήκι. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι αυξημένες κατά 4.000 στρέμματα σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας τις 24.300 και στους δύο νομούς.

Η τιμή του σύσπορου, σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρίου, εξαρτάται σημαντικά από τις εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία. Πάντως, οι προσδοκίες των παραγωγών είναι αυξημένες, καθώς η φετινή παραγωγή βαμβακιού υπερέχει σημαντικά από την περσινή χρονιά, και ποιοτικά, και ποσοτικά.

Μία αντικειμενικά καλή χρονιά

Δρ. Μωχάμεντ Νταράουσε, Προϊστάμενος Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος

Η καλλιεργούμενη έκταση θα κυμανθεί στα ίδια με τα περσινά, περίπου σε 2.500.00-2.600.00 στρέμματα. Η μικρή αύξηση της έκτασης αναμένεται να είναι στις βορειότερες περιοχές (Κεντρική Μακεδονία, Θράκη). Η στρεμματική απόδοση σε επίπεδο χώρας αναμένεται να είναι ικανοποιητική, κυρίως στις πρώιμες καλλιέργειες.

Η προσβολή από πράσινο σκουλήκι είναι εντοπισμένη σε ορισμένες περιοχές και στις όψιμες καλλιέργειες, όμως δεν αναμένεται να προκαλέσουν αξιόλογη μείωση στην παραγωγή σε επίπεδο χώρας.

Οι ανάγκες για άρδευση ήταν μικρότερες από άλλες χρονιές, λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων. Αυτό ήταν θετικό από την μια πλευρά, όμως οι αυξημένες βροχοπτώσεις ίσως προκάλεσαν αύξηση της χρήσης του pix για έλεγχο της καλλιέργειας. Επίσης, η ανησυχία των παραγωγών για τις προσβολές από πράσινο σκουλήκι, που προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε προηγούμενα χρόνια, αύξησε τη χρήση φυτοφαρμάκων, ώστε να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο προσβολής.

Ανοδικά κινούνται οι χρηματιστηριακές τιμές

Ο καιρός είναι ευνοϊκός και τα μηνύματα για το προσδοκώμενο ύψος παραγωγής είναι πολύ θετικά. «Η παραγωγή δείχνει πρωιμότερη συγκριτικά με πέρυσι, γεγονός που επηρεάζει θετικά την ποιότητα, καθώς αποφεύγεται η πιθανότητα των βροχοπτώσεων, συνδυάζεται δε με καλή παραγωγικότητα», περιγράφει ο Αντώνης Σιάρκος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος και γενικός γραμματέας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος.

Ο κ. Σιάρκος εκτιμά ότι η παραγωγή θα είναι αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι πανελλαδικά, σε ποσοστό 10%-15%, λόγω των αυξημένων στρεμμάτων και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που επιτρέπουν στο φυτό να ολοκληρώσει τον κύκλο του.

«Οι χρηματιστηριακές τιμές κινούνται σταθερά σε υψηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αρνητικό γεγονός συνιστούν τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία, που απορροφά μεγάλο μέρος της ελληνικής παραγωγής», σημειώνει.