Έτοιμοι στην Αρκαδία για την παραγωγή πατατόσπορου

Προσδοκίες για χρονιά με θετικά αποτελέσματα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η σποροπαραγωγή πατάτας στην Αρκαδία που αποτελεί ένα βασικό οικονομικό στήριγμα των παραγωγών και ήδη άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη φετινή χρονιά.

Ο Γιώργος Μαρκόπουλος, γεωπόνος της Ένωσης Αρκαδίας, που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της σποροπαραγωγής, αναφερόμενος στις φετινές εξελίξεις, επισημαίνει στην «ΥΧ»: «Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε δείγματα για έλεγχο από ιώσεις στον ΣΕΑΠΥ (Σταθμός Ελέγχου Αγενούς Πολλαπλασιαστικού Υλικού) και αν όλα πάνε καλά, τότε θα προχωρήσουμε σε συσκευασία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σποροπαραγωγή πατάτας τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα, αφού μία χρονιά, όπως το 2017, η παραγωγή σπόρου έφτασε τους 300 τόνους, το 2018 έπεσε στους 90 και την περασμένη χρονιά ήταν σχεδόν ανύπαρκτη η παραγωγή, με τις προσδοκίες για φέτος να είναι μεγάλες.

«Οι εκτάσεις καλλιέργειας παραμένουν σταθερές και είναι ένα σημείο ανάπτυξης, αφού δημιουργείται ένας παραγωγικός κύκλος. Μακάρι να συνεχίσουμε έτσι, αφού ήδη το κέντρο της Νάξου έκλεισε και μείναμε εμείς να δίνουμε τη μάχη μας», τονίζει ο κ. Μαρκόπουλος.

Σποροπαραγωγικό Κέντρο

Από το Σποροπαραγωγικό Κέντρο Βουρβούρων Αρκαδίας, ο Πιέρρος Δημάκος εξηγεί ότι «εμείς, από την πλευρά μας, κάνουμε σποροπαραγωγή για πατάτα φαγητού. Σήμερα για να καλλιεργήσεις ένα στρέμμα, το κόστος ανέρχεται στα 800-900 ευρώ μαζί με τους σπόρους και την καλλιεργητική φροντίδα.

Από τη σποροπαραγωγή ο παραγωγός παίρνει σαν κέρδος και από τη χοντρή πατάτα και από την ψιλή που δίνεται σαν σπόρος για να γίνει πατάτα φαγητού». Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα παραγωγής βασικού σπόρου, ο οποίος έρχεται από το εξωτερικό, ο Πιέρρος Δημάκος απαντά ότι «απαιτούνται εξαιρετικά ιδιαίτερες συνθήκες. Αφού έχουμε την αφίδα, υπάρχει πρόβλημα. Οι συνθήκες πρέπει να είναι απόλυτα ελεγχόμενες για να παράγουμε βασικό σπόρο».