EUCOTTON: Με ισχυρό brand name λανσάρεται το ελληνικό βαμβάκι στην παγκόσμια αγορά

Με Ελληνική πρωτοβουλία το Φεβρουάριο του 2019 ιδρύθηκε το «European Cotton Alliance», ένας Ευρωπαϊκός Όμιλος Οικονομικού Σκοπού, στον οποίο συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι παραγωγικοί φορείς του τομέα βάμβακος της Ευρώπης (καλλιεργητές, εκκοκκιστές, έμποροι και κλωστοϋφαντουργοί).

Βασικός σκοπός και επιδίωξη

Βασικός στόχος του νέου φορέα είναι η δημιουργία, η κατοχύρωση και η προώθηση προς τις αγορές ενδιαφέροντος ενός ευρωπαϊκού εμπορικού σήματος του EUCOTTON™ το οποίο θα ενσωματώνει τις αξίες που φέρει το βαμβάκι.

Ένα brand name στηριγμένο σε:

Υψηλή ποιότητα

Το ελληνικό-ευρωπαϊκό βαμβάκι διακρίνεται για:

Α) Την υψηλή του κλωσιμότητα όπως αυτή αξιολογείται με τον συνδυασμένο δείκτη μήκους, αντοχής και micronaire απόρροια του εξελιγμένου γενετικού υλικού που χρησιμοποιείται.

Β) Τη μεγάλη του ομοιομορφία λόγω της ομαδοποίησης των χρησιμοποιούμενων ποικιλιών,

Γ) Την καθαρότητά του από προσμείξεις πλαστικών υλών και κολλώδεις ουσίες, contamination free (θέμα ιδιαίτερα σημαντικό για την κλωστοβιομηχανία που συναντάται σε άλλες προελεύσεις), λόγω της μηχανοσυλλογής με αδράχτια και της μεγάλης αυτοματοποίησης στην καλλιέργεια και τη βιομηχανοποίηση του προϊόντος.

Δ) Τα ιδιαίτερα αποτελεσματικά και αξιόπιστα logistics που εξασφαλίζουν γρήγορες παραδόσεις ακόμη και στους πιο απαιτητικούς προορισμούς.

Υπεύθυνη παραγωγή

Όσον αφορά τον τρόπο παραγωγής του αξίζει να σημειωθεί ότι:

Α) Συμβαίνει με απόλυτη χρήση μη γενετικά τροποποιημένων σπόρων σε αντίθεση με την πρακτική των περισσοτέρων χωρών του κόσμου.

Β) Επιτυγχάνεται με τους κανόνες που επιβάλλει η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, την πολλαπλή συμμόρφωση και το πρασίνισμα, σύμφωνα με τους οποίους ενισχύονται οι αειφόρες καλλιεργητικές πρακτικές ευεργετικές για το κλίμα και το περιβάλλον, η βιοποικιλότητα, η υποχρεωτική εναλλαγή καλλιεργειών και αμειψισπορά, η ελεγχόμενη χρήση νερού και η ελεγχόμενη χρήση φαρμάκων και δραστικών. Παράλληλα, διασφαλίζεται η δημόσια υγεία των παραγωγών και των καταναλωτών.

Γ) Επιπρόσθετα των υποχρεωτικών διατάξεων της ΚΑΠ υπάρχει το πλαίσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης, ώστε τελικά ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής να πραγματοποιείται με την εφαρμογή του προτύπου AGRO, σύμφωνα με το οποίο υιοθετούνται ακόμη αυστηρότεροι περιβαλλοντικοί κανόνες, γίνονται εργαστηριακοί έλεγχοι, εξασφαλίζεται η ορθολογική χρήση εισροών (λίπανση, άρδευση κ.λπ.) γίνεται έλεγχος ψεκασμών και εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα στα παραγόμενα προϊόντα.

AGRO – BCI

Προς την κατεύθυνση αυτή η ΔΟΒ σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» έχει προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό και στην απλοποίηση του προτύπου ποιότητας και ολοκληρωμένης διαχείρισης AGRO 2.1 – & AGRO 2.2, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τους φορείς του υπουργείου εξετάζεται το ενδεχόμενο να εξοικονομηθούν πόροι από μέτρο του ΠΑΑ για τους καλλιεργητές που υιοθετούν την πιστοποιημένη παραγωγή, με στόχο την επέκτασή της σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση στη χώρα.