Αυτό το άρθρο είναι 94 μηνών

Σε επαγρύπνηση για τον δάκο σε περιοχές της Μεσσηνίας

25/08/2016
1' διάβασμα
se-epagrypnisi-gia-ton-dako-se-perioches-tis-messinias-47681

Οι συνθήκες που επικράτησαν από την περίοδο διαχείμασης του δάκου έως και σήμερα, ιδιαίτερα τους μήνες Ιούνιο – Ιούλιο – Αύγουστο, έχουν ευνοήσει την ανάπτυξη υψηλών πληθυσμών του εντόμου. Όπως προειδοποιεί η ΔΑΟΚ ΠΕ Μεσσηνίας, το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την μειωμένη καρποφορία σε κάποιες περιοχές δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για την ύπαρξη δακοπροσβολών.

Η ΔΑΟΚ ΠΕ Μεσσηνίας έχει έως τώρα προχωρήσει στην εκτέλεση δολωματικών ψεκασμών με κριτήριο τις δακοσυλλήψεις των παγίδων και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Επίσης, μέχρι το τέλος της περιόδου θα συνεχίσει την εκτέλεση ψεκασμών με βάση τα ανωτέρω κριτήρια, κινούμενη όμως εντός του πλαισίου του προϋπολογισμού της εργολαβίας ψεκασμών.

Εκτός από τις περιοχές εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας υπάρχει σημαντικό ποσοστό ελαιώνων όπου δεν υλοποιείται πρόγραμμα δολωματικών ψεκασμών, αναφέρει η Διεύθυνση σε ανακοίνωσή της. 

Επισημαίνει δε, ότι σε περιοχές όπου οι συνθήκες αυτές ευνοούν την ύπαρξη δακοπροσβολών, οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να επισκέπτονται τακτικά τους ελαιώνες τους και μόνο εφόσον διαπιστώσουν δακοπροσβολές άνω του 3-4%, να προχωρήσουν σε ψεκασμούς καλύψεως με τα κατάλληλα εντομοκτόνα με την υπενθύμιση πάντα ότι στην περίπτωση εκτέλεσης ψεκασμού καλύψεως το παραγόμενο ελαιόλαδο δεν μπορεί να πιστοποιηθεί ως ΠΟΠ.

Σημειώνει ακόμη ότι η περίοδος Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου είναι κατάλληλη εποχή καταπολέμησης των μυκητολογικών ασθενειών Κερκόσπορας και Γλοιοσπορίου, παθογόνων όπου τα τελευταία έτη και σε θύλακες περιοχών, όπου το μικροκλίμα ευνοεί την ανάπτυξη τους, έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή υποβαθμίζοντας την ποσότητα και ποιότητα του ελαιολάδου.

ΓΡΑΦΕΙ: