Ευβοια: Ολική η καταστροφή των σύκων από τις βροχοπτώσεις

Οι εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις κατά το διάστημα της ωρίμανσης των σύκων

Ευβοια: Ολική η καταστροφή των σύκων από τις βροχοπτώσεις
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις κατά το διάστημα της ωρίμανσης των σύκων είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή της παραγωγής στην Εύβοια. Στα χωριά Ταξιάρχης, Καστανιώτισα και Αγ. Γεώργιος, όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργειών η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς βλέπουν ότι οι κόποι τους πήγαν χαμένοι.

Ο Θωμάς Ξυδερός, γεωπόνος από την Ιστιαία και παραγωγός σύκων, περιγράφει με σαφήνεια το μέγεθος της ζημιάς: «Από τα δέκα στρέμματα με σύκα έπαιρνα κάθε χρόνο περίπου 3 τόνους. Στη φετινή περίοδο κατάφερα να συλλέξω 100 μόνο κιλά. Οι βροχοπτώσεις των ημερών της συλλογής επηρέασαν αρνητικά τον καρπό με αποτέλεσμα οι συλλεχθείσες ποσότητες να είναι μηδαμινές. Στην περιοχή μας καλλιεργούνται πάνω από δέκα χιλιάδες στρέμματα και για πολλές οικογένειες η ενασχόληση με το σύκο καλύπτει το βασικό τους εισόδημα. Το σύκο έχει ταυτιστεί με τον τόπο μας, την ιστορία, και την παράδοση. Τα τελευταία χρόνια ένας μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων έχουν επενδύσει στη γεωργία φυτεύοντας νέα δένδρα. Έχουμε κάνει αίτηση για την καταγραφή των ζημιών και ήδη γεωπόνοι του ΕΛΓΑ καταγράφουν τις καταστροφές, ελπίζοντας στην κάλυψη ενός ποσοστού από τις απώλειες».

-Διαφήμιση-
freskon ekthesi

Την ίδια εικόνα και τη μεγάλη του απογοήτευση μας μεταφέρει από την περιοχή της Κύμης ο Δημήτρης Θωμάς, εξαγωγέας συκών της περιοχής: «Η φετινή χρονιά ήταν καταστροφική για όλους εμάς που δραστηριοποιούμαστε στον τομέα του σύκου. Στην περιοχή της Κύμης κάθε χρόνο συλλέγαμε περίπου 200 τόνους σύκα και φέτος θα έχουμε κάτω από σαράντα. Ακόμη και οι μικρές ποσότητες που παρήχθησαν είναι ποιοτικά υποβαθμισμένες. Αυτή η κατάσταση θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς τη οικονομικής ζωής του νομού μας».

-Διαφήμιση-
συμβουλευτική στον αγροτικό τομέα