Ευρωπαϊκό Χωριό Πελαργών 2016 ο Πόρος Έβρου

Ευρωπαϊκό Χωριό Πελαργών 2016 ο Πόρος Έβρου

Με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων του Πόρου, μικρών και μεγάλων, των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων των Φερών, Συλλόγων της Δημοτικής Ενότητας Φερών και πάρα πολλών κατοίκων της ευρύτερης περιφέρειας ολοκληρώθηκε το «1ο Φεστιβάλ Πελαργών στον Πόρο -Το Ευρωπαϊκό χωριό των πελαργών 2016». 

Ο οικισμός του Πόρου Έβρου ανακηρύχθηκε επίσημα από τον οργανισμό euroNATUR ως «Το Ευρωπαϊκό χωριό των πελαργών 2016», διάκριση μοναδική σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς αποτελεί σημαντικό τόπο για τη διατήρηση και αναπαραγωγή των πελαργών.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιελάμβανε επίσκεψη στο Κέντρο ενημέρωσης στον Πόρο, δακτυλιώσεις, ξεναγήσεις, δημιουργική απασχόληση και κατασκευές, διαγωνισμό φωτογραφίας, δρώμενα  και λαϊκή παράδοση, ποδηλατοδρομία, επιστημονική διερεύνηση και παραδοσιακό γλέντι με σημείο αναφοράς τους πελαργούς και τόπο διεξαγωγής τον Πόρο. Στο Φεστιβάλ έγινε η επίσημη απονομή του τίτλου από τον εκπρόσωπο euroNATUR Stefan Ferger.

Στην επιτυχία του νέου Θεσμού συνέβαλαν ο Φορέας Διαχείρισης ΔΕΛΤΑ Έβρου, η ΔΕΔΗΕ και η ΔΕΗ, τα σχολεία Φερών και Άνθειας, οι Σύλλογοι, ιδιαίτερα ο Όμιλος Ορφέας, οι καλλιτέχνες, οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό φωτογραφίας, οι εκθέτες τοπικών προϊόντων, το προσωπικό της Δημοτικής Ενότητας Φερών και ο Σύλλογος του Πόρου. Ο σπόρος έπεσε και η 2η διοργάνωση του χρόνο θα βρει προσοδοφόρο έδαφος, εκτιμούν οι διοργανωτές.