Έβρος: Ερώτηση βουλευτών ΚΚΕ για τις ελλείψεις στις κτηνιατρικές υπηρεσίες

Έβρος: Ερώτηση βουλευτών ΚΚΕ για τις ελλείψεις στις κτηνιατρικές υπηρεσίες

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορικά με τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της ΠΕ Έβρου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής. Περιγράφουν αναλυτικά τα κενά σε όλες τις υπηρεσίες του νομού ενώ μεταφέρουν την μεγάλη ανησυχία των κτηνοτρόφων της περιοχής ειδικά  σε μια χρονική περίοδο κρίσιμη για εμφάνιση εξωτικών νοσημάτων.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής: 

«Σε πλήρη διάλυση βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της ΠΕ Έβρου, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους και για τη δημόσια υγεία και μάλιστα σε μια περιοχή ιδιαίτερα ευάλωτη καθώς αποτελεί πύλη εισόδου πολλών εξωτικών νοσημάτων, ενώ έχει δεχθεί τεράστια πλήγματα από διάφορες ζωονόσους.

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία:

Τα κτηνιατρεία Δικαίων και Κυπρίνου παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης κτηνίατρου, με τους κτηνοτρόφους των πρώην Δήμων Κυπρίνου και Τριγώνου, να μένουν ακάλυπτοι. Το τμήμα κτηνιατρικής Ορεστιάδας, το οποίο συντονίζει, συνδράμει και ελέγχει και τα υπόλοιπα κτηνιατρεία, δεν λειτουργεί από τις 04.05.2016, καθώς ο μοναδικός κτηνίατρος και προϊστάμενος του τμήματος ασκεί καθημερινά και σε πλήρες ωράριο, κρεοσκοπικό έλεγχο στα σφαγεία της Ορεστιάδας. Επιπλέον στο τμήμα Ορεστιάδας υπηρετεί μόνο μία υπάλληλος, με ειδικότητα τεχνολόγου Γεωπονίας, αλλά εδώ και δύο χρόνια που έχει διοριστεί τοποθετήθηκε, λόγω αναγκών, στο τμήμα κτηνιατρικής. Μάλιστα οι ανάγκες είναι τέτοιες που εργάζεται υπερωριακά τα απογεύματα, ακόμα και αργίες.

Στο Δήμο Διδυμοτείχου υπάρχει μόνο ένας κτηνίατρος. Ελλείψεις εντοπίζονται και αλλού. Στο κτηνιατρείο της Αλεξανδρούπολης υπηρετεί ένας κτηνίατρος μόνιμος, ένας με πεντάμηνο και ένας υπάλληλος διοικητικό προσωπικό. Στο κτηνιατρείο Φερών υπάρχουν δύο κτηνίατροι και ένας υπάλληλος διοικητικό προσωπικό. Στο κτηνιατρείο Σουφλίoυ υπηρετεί ένας κτηνίατρος και τρεις υπάλληλοι διοικητικό προσωπικό. Τέλος το Διασυνοριακό Κτηνιατρικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων παραμένει ανενεργό γιατί δεν διορίστηκε ποτέ το απαραίτητο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ενώ εξοπλιστικά μέσα μεγάλης χρησιμότητας, αλλά και μεγάλου κόστους σκουριάζουν στις κούτες αχρησιμοποίητα. Τα εγκαίνιά του έγιναν στις 09.06.2008 και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχονταν περίπου στο 1.000.000 ευρώ και επρόκειτο να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τομέα της πρόληψης και αποτελεσματικής καταπολέμησης των εξωτικών ζωονόσων (αφθώδης πυρετός, ευλογιά των προβάτων κ.ά.) που εκδηλώνονται στη διασυνοριακή ζώνη Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας.

Κτηνίατροι και κτηνοτρόφοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι εξαιτίας αυτής της κατάστασης καθώς η περίοδος αυτή αποτελεί την πλέον επικίνδυνη χρονική στιγμή για την (ευλογιά, αφθώδης, οζώδης δερματίτις). Νόσοι οι οποίοι εφόσον εμφανιστούν δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν από το ελάχιστο εναπομείναν προσωπικό.

Θέμα ανησυχίας αποτελεί επίσης και το γεγονός ότι πρέπει να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των αμνοεριφίων αναπαραγωγής για το μελιταίο πυρετό. Ο εμβολιασμός αυτός γίνεται σε ηλικία μέχρι 6 μηνών και εφόσον δεν πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούλιο, τότε τα ζώα θα μείνουν ανεμβολίαστα, με κίνδυνο μόλυνσης των κοπαδιών αιγοπροβάτων από μελιταίο. Επιπλέον μέχρι το τέλος του Αυγούστου πρέπει να γίνει ο επανεμβολιασμός όλων των ζώων με το ετήσιο εμβόλιο της οζώδους δερματίτιδας.

Τέλος, υπάρχουν τα προγράμματα εξυγίανσης του κτηνοτροφικού κεφαλαίου. Αφορούν τη φυματίωση – βρουκέλλωση, σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες, λύσσα, έλεγχος τροφίμων ζωικής προέλευσης, αδειοδότηση εγκαταστάσεων επεξεργασίας τροφίμων ζωικής προέλευσης, θέματα καθημερινής εξυπηρέτησης πολιτών, έλεγχος καταλοίπων, διεκπεραίωση της γραφειοκρατίας που αφορά τη χορήγηση μηνιαίων και εξαμηνιαίων στοιχείων για όλα τα νοσήματα κ.λπ.

Υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή είναι η πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων που συνεχίζει και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Πολιτική που, εφαρμόζοντας τον “Καλλικράτη”, προωθεί την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, υποχρηματοδοτεί και υποβαθμίζει τις δημόσιες υπηρεσίες. Που στραγγαλίζει τους αγρότες με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, την αύξηση του ΦΠΑ στα εφόδια, του ΕΝΦΙΑ, το διαχωρισμό σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότη με βάση το 51% του εισοδήματος, με στόχο τη μονοπώληση του τομέα της κτηνοτροφίας από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΏΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

  • Την άμεση στελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της ΠΕ Έβρου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων, ώστε οι υπηρεσίες να λειτουργούν επαρκώς και να διαμορφώνονται ορισμένες προϋποθέσεις για την ασφαλή διατροφή του λαού της περιοχής, την προστασία της παραγωγής από ζωονόσους, και την επιβίωση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων.
  • Τη λειτουργία του Διασυνοριακού Κτηνιατρικού Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα με το διορισμό του απαραίτητου επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού» καταλήγει η ερώτηση.