Εξαιρούνται οι κτηνίατροι των ΑΣ από τον «κτηνίατρο εκτροφής»

Εξαιρούνται οι κτηνίατροι των ΑΣ από τον «κτηνίατρο εκτροφής»
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Δεμένα είναι μέχρι σήμερα τα χέρια των κτηνιάτρων των Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίοι θέλουν να συμμετάσχουν στον θεσμό του «κτηνιάτρου εκτροφής», που θέσπισε από το 2015 το ΥΠΑΑΤ, με στόχο την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην «ΥΧ» στελέχη του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, η ΚΥΑ 816/156798 (ΦΕΚ Β 3385/2015) για τον «κτηνίατρο εκτροφής» συμπεριλαμβάνει μόνο τους ιδιώτες κτηνιάτρους. Σε περίπτωση που ένας κτηνίατρος κάποιας Ένωσης ή ΑΣ επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, θα πρέπει να κάνει έναρξη επαγγέλματος ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Εξαιρούνται οι κτηνίατροι των ΑΣ από τον «κτηνίατρο εκτροφής»Μιλώντας μας για το θέμα ο πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, Παύλος Σατολιάς, μας επισημαίνει: «Ενώ ένας ιδιώτης κτηνίατρος μπορεί να επιλέξει να έχει συνεργασία, για παράδειγμα με 10-30 κτηνοτρόφους, εμείς ως συνεταιρισμός θα πρέπει να εμβολιάζουμε όλους τους κτηνοτρόφους μέλη μας (τουλάχιστον αυτούς που είναι στην περιοχή μας), προκειμένου να διασφαλίζουμε την ποιότητα των προϊόντων μας. Στην περίπτωση του συνεταιρισμού μας, μιλάμε για περίπου 300 κτηνοτρόφους. Αν αναγάγουμε αυτόν τον αριθμό σε αμοιβές, τότε μιλάμε για ένα δυσθεώρητο εισόδημα, για το οποίο ο κτηνίατρος φορολογείται προσωπικά εκτός από τον μισθό του στον συνεταιρισμό».

Όπως ο ίδιος προσθέτει, «για να λυθεί το πρόβλημα, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη νομοθεσία μία επιπλέον παράγραφος που θα συμπεριλαμβάνει και τους κτηνιάτρους των συνεταιρισμών χωρίς να υπάρχει αυτό το πρόβλημα της πληρωμής και χωρίς να πρέπει να γίνεται έναρξη επαγγέλματος. Να πληρώνουν –με απλά λόγια– οι κτηνοτρόφοι την Ένωση και όχι τον κτηνίατρο».

«ΥΧ»

-Διαφήμιση-