
Σωρευτικές απώλειες 125 ευρώ/τόνο από τις αρχές του 2023 μετράει πλέον η τροχιοδεικτική για τις εγχώριες τιμές του σκληρού σιταριού αγορά της Φότζια, μετά τη νέα πτώση 30 ευρώ που σημείωσε αυτή την εβδομάδα. Σε συνέχεια του «-30» της 29ης Μαρτίου, η καινούργια λίστα της κυριότερης αγοράς του ιταλικού Νότου δίνει τα πλέον ποιοτικά σιτάρια (πρωτεΐνη 12%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%) στο εύρος των 360-365 ευρώ/τόνο (τιμή αποθήκης εμπόρου), την αμέσως επόμενη ποιοτική κατηγορία (πρωτεΐνη 11,5%, ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60%) στα 350-353 ευρώ/τόνο και την τρίτη κατηγορία (πρωτεΐνη 11%, ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 50%) στα 340-343 ευρώ/τόνο.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», υπήρξαν πιέσεις από τουλάχιστον ένα μεγάλο μύλο ώστε η μείωση να φτάσει τα 35 ευρώ/τόνο, ωστόσο προσωρινά τουλάχιστον αποκρούστηκαν. Σε κάθε περίπτωση, σε σχέση με την -πρώτη για το 2023- λίστα της 11ης Ιανουαρίου οι τιμές είναι αυτή τη στιγμή μειωμένες κατά 125 ευρώ, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι η πτώση ανέρχεται σε 185 ευρώ/τόνο.
Στη φυσική αγορά, εν τω μεταξύ, οι πράξεις στη γειτονική Ιταλία γίνονται αυτό το διάστημα στα 360-365 ευρώ/τόνο για παράδοση στους μύλους, με την τάση να είναι πτωτική καθώς ήδη ακούγονται νούμερα μεταξύ 355 και 360 ευρώ για την επόμενη εβδομάδα, ενώ κάποιοι αναλυτές προεξοφλούν ότι οι πιέσεις θα συντηρηθούν μέχρι η αγορά να πέσει στα 340.
Για τα ελληνικά σιτάρια περσινής εσοδείας τα παραπάνω μεταφράζονται σε τιμές κοντά ή και κάτω από τα 30 λεπτά/κιλό στον παραγωγό, επίπεδα για τα οποία φαίνεται ότι ήδη διαμορφώνεται κλίμα ενόψει του αλωνισμού. Στα ελληνικά λιμάνια εκτελούνται αυτό το διάστημα εξαγωγικές δουλειές που έχουν κλειστεί τον τελευταίο μήνα στα 360-370 ευρώ/τόνο ωστόσο, όπως αναφέρουν στην «ΥΧ» καλά πληροφορημένες πηγές, μεγάλος εγχώριος εμπορικός όμιλος έχει ήδη εκδηλώσει την πρόθεση να πουλήσει στα 330 ευρώ/τόνο FOB, νούμερο που είχε διαρρεύσει προ ολίγων εβδομάδων ο γνωστός ιταλικός οίκος Καζίλο, δίχως όμως να εκδηλώνεται ενδιαφέρον από τους αγοραστές.
Βαρίδι η πτώση της κατανάλωσης
Όπως έγραψε στο προηγούμενο φύλλο η «ΥΧ», η βασική αιτία για την ελεύθερη πτώση που καταγράφει η αγορά του σκληρού είναι η πτώση της ζήτησης, όχι τόσο στο επίπεδο του τελικού καταναλωτή όσο σε εκείνο του λιανεμπορίου. Οι μεγάλες αλυσίδες φαίνεται ότι τοποθετούν με το σταγονόμετρο νέες παραγγελίες στα ιταλικά «μακαρονάδικα» (με ό,τι σημαίνει αυτό για τις αλέσεις) θέτοντας ως προτεραιότητα να «ξεστοκάρουν» τις ποσότητες που έχουν προμηθευτεί. Άλλωστε, σε μια συγκυρία αποκλιμάκωσης των τιμών των περισσότερων αγροτικών προϊόντων, εκτιμούν ότι η αναμονή λειτουργεί υπέρ τους. Την κατάσταση δεν βοηθά και η μεγάλη προσφορά ντόπιου σκληρού σιταριού περσινής σοδειάς που εξακολουθεί να υπάρχει στην Ιταλία.
Σε αυτή τη φάση και με δεδομένη την πτώση της κατανάλωσης στους ιταλικούς μύλους, ο Καναδάς περνάει σε δεύτερο πλάνο όσον αφορά την επίπτωση στιςς τιμές, αφού μοιραία το ενδιαφέρον ακόμα και γιακαναδέζικα σκληρά που συνεχίζουν να προσφέρονται στην Ιταλία σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές είναι περιορισμένο.
Tιμή σκληρού σιταριού στη Φότζια*
11/1/2023 |
5/4/2023 |
Mεταβολή |
|||
---|---|---|---|---|---|
Min |
Max |
Min |
Max |
||
Α’ ποιότητα (ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 30%, πρωτεϊνη 12%) |
485 |
490 |
360 |
365 |
-125 |
Β’ ποιότητα (ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60%, πρωτεϊνη 11,5% |
475 |
478 |
350 |
353 |
-125 |
Γ’ ποιότητα (ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 50%, πρωτεϊνη 11%) |
465 |
468 |
340 |
343 |
-125 |
*Στην αποθήκη εμπόρου (ευρώ/τόνο)