Exirel® Bait: Tο αποτελεσματικό εντομοκτόνο ενάντια στον δάκο, από την FMC Ελλάς, με μοναδικό τρόπο δράσης

Μια νέα χημική ομάδα για την καταπολέμηση του δάκου, με ένα σκεύασμα σύγχρονου περιβαλλοντολογικού προφίλ
15/06/2024
5' διάβασμα
exirel-bait-to-apotelesmatiko-entomoktono-enantia-ston-dako-apo-tin-fmc-ellas-me-monadiko-tropo-drasis-323721
του Γιώργου Κολιόπουλου, MSc, MBA Γεωπόνου, Marketing Specialist Ν. Ελλάδας, FMC Χημικά Ελλάς

Το καινοτόμο εντομοκτόνο Exirel® Bait, της FMC Ελλάς, αποτελεί πλέον μία νέα και αξιόπιστη λύση για την αντιμετώπιση του δάκου στην ελιά. Αυτός ο σημαντικός εντομολογικός εχθρός, όσον αφορά την ελαιοκαλλιέργεια, προκαλεί ζημιές (άμεσες ή έμμεσες), που αναλογούν σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ απώλεια αγροτικού εισοδήματος.

Η δραστική ουσία του Exirel® Bait, το Cyantraniliprole®, ανήκει στη χημική ομάδα των διαμιδίων, ελέγχοντας μασητικά και μυζητικά έντομα. Επιδεικνύει έναν νέο και μοναδικό τρόπο δράσης, επιδρώντας στο μυϊκό σύστημα των εντόμων, σε αντίθεση με άλλα εγκεκριμένα εντομοκτόνα για τον δάκο που δρουν στο νευρικό σύστημα. Λόγω της μυϊκής παράλυσης, επέρχεται άμεση παύση της διατροφής, δυσλειτουργία της κίνησης του εντόμου και το πιο σημαντικό, αδυναμία της αναπαραγωγικής ικανότητας – ωοθεσίας και, άρα, της δακοπροσβολής, οδηγώντας, τελικά, σε θανάτωση.

Το εντομοκτόνο Exirel® Bait έχει λάβει οριστική έγκριση κυκλοφορίας για δολωματικούς ψεκασμούς και κατ’ εξαίρεση έγκριση για ψεκασμούς καλύψεως για τον δάκο της ελιάς

Ύστερα από αρκετά χρόνια, έχουμε μια νέα χημική ομάδα για την καταπολέμηση του δάκου, με ένα σκεύασμα σύγχρονου περιβαλλοντολογικού προφίλ, υψηλής αποτελεσματικότητας και με μεγάλη διάρκεια δράσης. Το εντομοκτόνο Exirel® Bait έχει λάβει οριστική έγκριση κυκλοφορίας για δολωματικούς ψεκασμούς και κατ’ εξαίρεση έγκριση για ψεκασμούς καλύψεως για τον δάκο της ελιάς.

Η δόση στον δολωματικό ψεκασμό είναι 7,5 κ.εκ./στρ. Exirel® Bait, σε συνδυασμό με εγκεκριμένα προσελκυστικά (ENTOMELA 75 SL, ENTOMELA 50 SL και Dacus Bait 100). Η ποσότητα ψεκαστικού διαλύματος ανά ελαιόδεντρο είναι έως 300 κ.εκ. και ψεκάζουμε στο εσωτερικό της κόμης του ελαιοδέντρου σε μορφή χονδρών σταγονιδίων.

Ο ψεκασμός συστήνεται να γίνεται νωρίς το πρωί και μόνο όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Η τελευταία επέμβαση πριν από τη συγκομιδή στον δολωματικό ψεκασμό, (PHI), είναι επτά ημέρες.

H δόση στον ψεκασμό καλύψεως είναι 50-75 κ.εκ. Exirel® Bait ανά 100 λίτρα ψεκαστικού διαλύματος. Συστήνεται ο συνδυασμός με 150 κ.εκ. Codacide® (φυτικό λάδι ελαιοκράμβης) ανά 100 λίτρα ψεκαστικού διαλύματος. Η τελευταία επέμβαση πριν από τη συγκομιδή στον ψεκασμό φυλλώματος, (PHI), είναι 14 μέρες.

Ο ψεκασμός πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί με καλό λούσιμο, χωρίς απορροή. Το ψεκαστικό διάλυμα δεν χρειάζεται ρυθμιστή pH, ακόμη και εάν το pH είναι μεγαλύτερο από 8, αρκεί ο ψεκασμός να ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις ώρες από την παρασκευή του διαλύματος.

Το εντομοκτόνο Exirel® Bait, έχοντας ειδικά σχεδιασμένη μορφή (Γαλακτώδες Αιώρημα, SE) για ψεκασμούς φυλλώματος, διαθέτει ισχυρή, τοπικά διασυστηματική κίνηση, καταπολεμώντας εξίσου καλά ακμαία και προνύμφες του δάκου όλων των σταδίων (L1, L2, L3). Επιπλέον, «δυσκολεύει» κατά πολύ την ικανότητα ωοθεσίας του εντόμου (ΟΧΙ δακοπροσβολές), όπως επίσης και τη μεταμόρφωση της νύμφης σε ακμαίο και ολοκλήρωση της ανάπτυξής του (αποτελεσματικός έλεγχος επόμενης γενιάς).

Μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο, με ελάχιστο μεσοδιάστημα μεταξύ τους: Τρεις ανά επτά ημέρες στον δολωματικό ψεκασμό και δύο ανά δέκα ημέρες στον ψεκασμό καλύψεως, ενώ αν γίνει συνδυασμός των δύο μεθόδων, τότε πρέπει να γίνονται το πολύ τρεις εφαρμογές συνολικά. Η οδηγία, όσον αφορά τον αριθμό εφαρμογών, πρέπει να τηρείται σχολαστικά από τον τελικό χρήστη για τη σωστή διαχείριση της ανθεκτικότητας.

Για τη δραστική ουσία του Exirel® Bait (Cyantraniliprole®) υπάρχουν θεσμοθετημένα MRLs, όσον αφορά τα υπολείμματα σε Ευρώπη, Ην. Πολιτείες και άλλες χώρες, σε ελαιόλαδο και ελαιόκαρπο. Τα MRLs σε ΕΕ και ΗΠΑ είναι 3 ppm.

Εν κατακλείδι, η καινοτόμος τεχνολογία (με πολλαπλό τρόπο δράσης ενάντια στον δάκο) του εντομοκτόνου Exirel® Bait, μέσα στο δυσμενές περιβάλλον της απόσυρσης παλαιών, αλλά και δυσκολίας έγκρισης νέων χημικών μορίων, όσον αφορά τη φυτοπροστασία, ενισχύει το «οπλοστάσιο» του Έλληνα παραγωγού. Τελικά, η καταπολέμηση του δάκου γίνεται πιο εύκολη, με ορατά αποτελέσματα, αυξάνοντας την ποσότητα και καλυτερεύοντας την ποιότητα της ελαιοπαραγωγής, διασφαλίζοντας έτσι το εισόδημα του ελαιοκαλλιεργητή.

ΓΡΑΦΕΙ: