Αυτό το άρθρο είναι 42 μηνών

Ευαγγελία Γκιώνη: Με Ισχυρισµό Υγείας το πολυφαινολικό ελαιόλαδο της Σπάρτης δίνει υπεραξία στο προϊόν

25/03/2021
7' διάβασμα
evangelia-gkioni-me-ischyrisµo-ygeias-to-polyfainoliko-elaiolado-tis-spartis-dinei-yperaxia-sto-proion-226592

Στον τομέα του ελαιολάδου, οι λέξεις έχουν τη δική τους σημασία και βαρύτητα. Αντηχούν τα χαρακτηριστικά του εδάφους, του κλίματος, του τρόπου παραγωγής και συγκομιδής και περικλείουν μέσα τους έναν ολόκληρο διατροφικό θησαυρό για την υγεία των ανθρώπων.

Η Ευαγγελία Γκιώνη, παραγωγός ελαιολάδου από την περιοχή Βουτιάνοι του Δήμου Σπάρτης, συστήνει τον δικό της διατροφικό θησαυρό και εξηγεί τη σημασία των λέξεων «Βιολογικό Πολυφαινολικό Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο». Λέξεις που αντιπροσωπεύουν τον δικό της αγώνα για την παραγωγή ενός ελαιολάδου με άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και ισχυρισμό υγείας. «Σε μία κατάφυτη βουνοπλαγιά από ελιές Καλαμών, Κορονέικες, αιωνόβιες Αγριελιές και ντόπιες ποικιλίες, συνεχίζουμε, ως δεύτερη και τρίτη γενιά, να καλλιεργούμε με αγάπη τη γη μας και να παράγουμε βιολογικές βρώσιμες ελιές Καλαμών και Βιολογικό Πολυφαινολικό Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο, που το τυποποιούμε με την επωνυμία ‘‘Κτήμα Ευαγγελίας’’», αναφέρει στην «ΥΧ» η Ευαγγελία, η οποία ασχολείται με την καλλιέργεια τα τελευταία 20 χρόνια.

Στροφή στη βιολογική γεωργία

Οι γνώσεις που απέκτησε μέσω πολλών σεμιναρίων στην πόλη της Σπάρτης και στην Αθήνα, αλλά και η μελέτη σπουδαίων συγγραφέων πάνω στη βιολογική καλλιέργεια της ελιάς, την ώθησαν να πάρει την απόφαση να στραφεί στη βιολογική γεωργία.

Επίσης, η συμμετοχή της στο πρόγραμμα «Aristoil Med», που είχε ως σκοπό να αναδείξει την υπεραξία του ειδικού πολυφαινολικού ελαιολάδου και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου των ελληνικών ελαιολάδων στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο, αναδεικνύοντας συγχρόνως τα υγειοπροστατευτικά χαρακτηριστικά στην υγεία του ανθρώπου, την έκαναν να δει με άλλη ματιά τον κόσμο του φαινολικού ελαιολάδου.

«Η βιολογική καλλιέργεια είναι πολύ δαπανηρή και απαιτεί καλή γνώση και καλή συνεργασία με ενημερωμένους γεωπόνους της περιοχής. Κάθε χρόνο, όμως, το αποτέλεσμα μας δικαιώνει.

Η χαμηλή οξύτητα του ελαιολάδου (0,15), το υπέροχο χρώμα του, το φρουτώδες άρωμά του, η πλούσια γεύση του και η ευχάριστη επίγευσή του είναι η ανταμοιβή μας. Τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου μας, σε συνδυασμό με τις υψηλές σε σύνολο φαινόλες, επιβράβευσε το World Olive Center for Health σε συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στα βραβεία Olympia Health Education Awards με χάλκινο βραβείο για το 2018-2019 και ασημένιο το 2019-2020, καθώς ανήκει στην κατηγορία υγειοπροστατευτικών ελαιολάδων.

Φέτος, θα λάβει το χρυσό βραβείο σε αυτή την κατηγορία για το 2020-2021 στην τελετή που θα γίνει στην Αρχαία Ολυμπία τον Ιούνιο του 2021 από τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία. Όσον αφορά το Aristoil Med, ήταν για έμενα ένα σχολείο που μου έμαθε την αξία των φαινολών για την υγεία μας, αλλά και τα βήματα που πρέπει να κάνω για να το παράγω».

Η δράση της ελαιοκανθάλης και της ελαιασίνης

Η Ευαγγελία, θέλοντας να εξηγήσει τι είναι αυτό που ξεχωρίζει ένα πολυφαινολικό ελαιόλαδο, όπως το δικό της, από τα υπόλοιπα, τονίζει ότι «το υψηλό ποσοστό ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης που περιέχει το καθιστούν ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία και το θέτουν σε πλεονεκτική θέση έναντι άλλων ελαιολάδων. Οι δύο αυτές φαινόλες μαζί με το σύνολο όλων των φαινολών που συνυπάρχουν στο ελαιόλαδό μας διαθέτουν σημαντική βιολογική δράση και σε αυτές έχουν αποδοθεί αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιθρομβωτικές, καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

Σε πολλές μελέτες έχει υπογραμμιστεί η θετική επίδραση της ελαιοκανθάλης στο Alzheimer, στον καρκίνο του μαστού, του παχέως εντέρου, του ορθού, του προστάτη, του παγκρέατος, του μελανώματος, στις φλεγμονές των αρθρώσεων, στην προστασία των αγγείων (θρομβολυτικό) και των άλλων φαινολών στον σακχαρώδη διαβήτη, στον εγκέφαλο και στο δέρμα. Οι βιταμίνες που περιέχει, και κυρίως οι A, D, E και Κ, είναι ωφέλιμες για την ανάπτυξη των οστών των παιδιών, την ισορροπία του μεταβολισμού τους και την άμυνα του οργανισμού όλων μας, ειδικά αυτή την περίοδο».

Την επιστημονική επιβεβαίωση για τα παραπάνω παρουσιάζει η κόρη της Ευαγγελίας, Θέκλα Γκιώνη, ως κλινική διαιτολόγος/διατροφολόγος. «Για το πολυφαινολικό ελαιόλαδο ισχύει ο ευρωπαϊκός κανονισμός Ισχυρισμού Υγείας 432/2012 (L 136/25-5-2012 σελ. 26). Το παραγόμενο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από το ‘‘Κτήμα Ευαγγελίας’’ ανήκει στην κατηγορία ελαιoλάδων που προστατεύουν από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 432/2012.

Οι φαινόλες του ελαιολάδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες, δηλαδή προσφέρουν προστασία από την οξείδωση της κακής χοληστερόλης στο πλαίσιο μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής», εξηγεί η ίδια.

Τα χαρακτηριστικά του πολυφαινολικού ελαιολάδου

«Το φρουτώδες άρωμα, η αίσθηση πικράδας και καψίματος στον λαιμό είναι οι ενδείξεις που ξεχωρίζουν ένα πολυφαινολικό ελαιόλαδο», εξηγεί η Θέκλα. Επίσης, τονίζει ότι «οι παραγωγοί, για να έχουν ένα πολυφαινολικό ελαιόλαδο, θα πρέπει γνωρίζουν εάν η ποικιλία τους έχει στο ‘‘DNA’’ της αυτήν τη δυνατότητα. Χρειάζεται το έδαφος να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και το κλίμα ιδανικό για την ανάπτυξη και την παραγωγή. Η συγκομιδή θα πρέπει να γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο και να συλλέγονται οι υγιείς και άγουρες ελιές σε αεριζόμενα τελάρα και να συνθλίβονται αυθημερόν σε σωστά ελαιοτριβεία. Ο ‘‘χυμός’’ αυτός χρειάζεται να φυλάσσεται στη σωστή θερμοκρασία/υγρασία με τη λιγότερη ή καθόλου επαφή με οξυγόνο».

Προώθηση και επικοινωνία

Το ελαιόλαδο της Ευαγγελίας διατίθεται μέσω του website (www.ktimaevaggelia.gr) και δύο επιλεγμένων καταστημάτων ειδών διατροφής-delicatessen στην Αττική. Η Ευαγγελία εξηγεί ότι «στην Ελλάδα θεωρούμε δύσκολο ότι το ειδικά πιστοποιημένο ελαιόλαδο (ω-3 λιπαρά) μπορεί να δράσει ως συμπλήρωμα διατροφής ή ως φαρμακευτικό τρόφιμο, αλλά πολύ εύκολα μέσω της διαφήμισης αποδεχόμεθα το ίδιο για το ιχθυέλαιο-μουρουνέλαιο (ω-3 λιπαρά). Κι όμως, και τα δύο υπάγονται στο ίδιο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο 432/2012. Για το καλό όλων των παραγωγών που μοχθούν και για την ελληνική οικονομία, πρέπει να στηρίζουμε το δικό μας ‘‘υγειοπροστατευτικό’’ πιστοποιημένο ελαιόλαδο».