Ευάγγελος Σημανδράκος, πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ: «Τι αλλάζουμε με την ΕΑΕ 2023 για τον δικαιούχο παραγωγό και τα ΚΥΔ»

✱ Το κυβερνητικό νέφος θα συνεχίσει να υποδέχεται με ασφάλεια όλα τα δεδομένα στο σύστημα ΟΣΔΕ
✱ Διευκολύνεται η ανάπτυξη εργαλείων, εφαρμογών και υπηρεσιών για την απλοποιημένη ηλεκτρονική υποστήριξη του συνόλου των δραστηριοτήτων των παραγωγών

«Για τη στρατηγική απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ να προχωρήσει στην επιλογή της εξωστρέφειας και της διαφάνειας» μιλά αποκλειστικά στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Οργανισμού, Ευάγγελος Σημανδράκος, λίγο πριν από την επίσημη έναρξη του ΟΣΔΕ 2023.

Συνέντευξη στους Νίκο Λάππα, Γεωργία Μπόχτη

Μερικά 24ωρα μετά τη διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ παρουσία και του αρμόδιου υπουργού, Γ. Τσακίρη, ο κ. Σημανδράκος προαναγγέλλει την έκδοση των εφαρμοστικών αποφάσεων που θα ενταχθούν στην Αίτηση, προκειμένου να οριστικοποιηθεί και να περιέχει τα νέα δεδομένα της ΚΑΠ 2023-2027, ενώ υπενθυμίζει τις πληρωμές που αναμένονται έως το τέλος του μήνα.

Οι παρεμβάσεις σας σε Λαμία και Λάρισα δημιούργησαν ραγδαίες εξελίξεις σε ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της εποχής που διανύουμε, αυτό της ΕΑΕ 2023. Πείτε μας, τι ακριβώς αλλάζει για τον δικαιούχο αγρότη και τα ΚΥΔ;

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήδη από την προηγούμενη χρονιά εστιάζει τις προσπάθειές του στην τεχνολογική εξέλιξη και στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών του ΟΣΔΕ, όπως απαιτεί η νέα ΚΑΠ. Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση και με την αμέριστη συμβολή των στελεχών του, ο Οργανισμός συνεχίζει να επεκτείνει τις δυνατότητες των πληροφοριακών του συστημάτων, δημιουργώντας ένα σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον παροχής υπηρεσιών προς τους αγρότες και τα ΚΥΔ.

Την ίδια στιγμή, ο Οργανισμός πήρε μια στρατηγική απόφαση να προχωρήσει στην επιλογή της εξωστρέφειας και της διαφάνειας. Για τον σκοπό αυτόν, αναπτύξαμε τεχνολογίες διεπαφής (web services) με τη φόρμα ΕΑΕ, που επιτρέπουν τη συμπλήρωσή της από τα ΚΥΔ μέσω διαφορετικών εφαρμογών πληροφορικής που θα καλύπτουν εξειδικευμένες ανάγκες των δικαιούχων πέραν της υποβολής της ΕΑΕ, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτές οι εφαρμογές θα πληρούν τις προϋποθέσεις διασύνδεσης με τη φόρμα ΕΑΕ. Ουσιαστικά, θα επιτραπεί στα ΚΥΔ να συμπληρώνουν τη φόρμα ΕΑΕ μέσω δικών τους εφαρμογών και να προωθούν την παροχή νέων, καινοτόμων υπηρεσιών προς τους αγρότες.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι ρόλοι όλων των εμπλεκομένων είναι συγκεκριμένοι και ξεκάθαροι: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ παρέχει τις απαιτούμενες συνδέσεις σε απόλυτη συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο, τα ΚΥΔ έχουν τη δυνατότητα, εάν το επιθυμούν, να επιλέξουν παρόχους και να προσφέρουν επιπλέον υπηρεσίες στους παραγωγούς σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, με διαφάνεια και ισοτιμία, και βέβαια οι αγρότες έχουν πλήρη δυνατότητα επιλογής επιπλέον υπηρεσιών, εάν και εφόσον το επιθυμούν.

Με την πρωτοβουλία αυτή, διευκολύνεται η ανάπτυξη εργαλείων, εφαρμογών και υπηρεσιών για την απλοποιημένη ηλεκτρονική υποστήριξη του συνόλου των δραστηριοτήτων των παραγωγών και δημιουργείται μια νέα εποχή όσον αφορά τις Αιτήσεις που αφήνει πίσω, διά παντός, προβλήματα που δημιούργησαν ένα θολό τοπίο γύρω από τις αγροτικές ενισχύσεις.

Τι γίνεται με τη μεταφορά της Αίτησης στο κυβερνητικό νέφος; Πόσο επηρεάζει τα νέα δεδομένα;

Η ρηξικέλευθη επιλογή της μεταφοράς των υπηρεσιών της Αίτησης στο gov.gr πρέπει να συνεχιστεί για να μη μετατραπεί σε πληροφοριακό απολίθωμα. Έτσι, το κυβερνητικό νέφος θα συνεχίσει και φέτος να υποδέχεται με ασφάλεια όλα τα δεδομένα που υπάρχουν στο σύστημα του ΟΣΔΕ. Τι σημαίνει αυτό; Προχωρούμε στην υλοποίηση του αυτονόητου, ότι, δηλαδή, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως άλλωστε έχει υποχρέωση, διαθέτει και θα συνεχίσει να διαθέτει διαμέσου του κυβερνητικού νέφους τη δυνατότητα στους αγρότες να υποβάλλουν τη δήλωσή τους δωρεάν.

Την ίδια στιγμή, όμως, κάθε πιστοποιημένο ΚΥΔ, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να χρησιμοποιεί δική του εφαρμογή για τη συμπλήρωση της φόρμας ΕΑΕ από τον δικαιούχο. Ο κάθε Έλληνας αγρότης θα έχει τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμεί, να αξιοποιεί τα δεδομένα της γεωργικής του εκμετάλλευσης σε εφαρμογές και υπηρεσίες πέραν του κανονιστικού πλαισίου του ΟΣΔΕ.

Σε συνάρτηση με την πρώτη ερώτηση, έχει ανακοινωθεί ότι θα δημοσιοποιηθούν άμεσα οι εφαρμοστικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι για τις σημαντικές παρεμβάσεις του Στρατηγικού Σχεδίου που αποτελούν και τις βασικές προϋποθέσεις έναρξης του ΟΣΔΕ. Πότε, τελικά, θα δημοσιοποιηθούν;

Το 2023 είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής του εγκεκριμένου Στρατηγικού Σχεδίου. Εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2022 και όλο αυτό το χρονικό διάστημα υπάρχει μια έντονη κίνηση των στελεχών του Υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ να δουν, να μελετήσουν και, εντέλει, να εφαρμόσουν το εγκεκριμένο Στρατηγικό Σχέδιο.

Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή και το σύνολο των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου, αλλά και του Οργανισμού έχουν σκύψει πάνω από τα νέα δεδομένα. Ετοιμάζονται οι εφαρμοστικές, την Τρίτη 6 Ιουνίου είχαμε μια συνάντηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ παρουσία των υπηρεσιακών του ΥΠΑΑΤ, αλλά και της διαχειριστικής αρχής, έχουν ετοιμαστεί τα σχέδια, βρισκόμαστε στις τελευταίες διορθώσεις και θεωρώ ότι πάρα πολύ άμεσα θα είναι και αυτές έτοιμες να ενταχθούν στην Αίτηση, προκειμένου να οριστικοποιηθεί και να περιέχει τα νέα δεδομένα της ΚΑΠ 2023-2027.

Η έκδοση των εφαρμοστικών αποφάσεων, ειδικά εκείνων της αιρεσιμότητας και των σχετικών με τη συμβατότητα μεταξύ των οικολογικών σχημάτων, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ΕΑΕ 2023. Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει να έχουμε όλοι λίγες μέρες υπομονή ίσως και λίγες ώρες.

Υπάρχουν κάποιες εκκρεμείς πληρωμές που πρέπει να πραγματοποιηθούν έως το τέλος του μήνα. Ποιες είναι και πότε να τις αναμένουν οι δικαιούχοι;

Μέχρι τώρα, έχει πραγματοποιηθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των πληρωμών και ετοιμαζόμαστε για τις πληρωμές του Ιουνίου. Η μεγαλύτερη από αυτές θα γίνει στο τέλος του μήνα και στόχος του Οργανισμού είναι να μην υπάρξουν εκκρεμότητες.

Σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε τις πληρωμές της ΕΑΕ 2022 και πιο συγκεκριμένα την εκκαθάριση της Βασικής Ενίσχυσης και του Πρασινίσματος για το έτος 2022, την εκκαθάριση Συνδεδεμένων Ενισχύσεων του έτους 2022, την προκαταβολή Αγροπεριβαλλοντικών Δράσεων και τις συμπληρωματικές πληρωμές δράσεων σε δικαιούχους κατόπιν ελέγχων κ.λπ., όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των βιολογικών.

Γ. Τσακίρης και Ε. Σημανδράκος ανοίγουν επιτέλους το ΟΣΔΕ 2023