Γ. Τσακίρης και Ε. Σημανδράκος ανοίγουν επιτέλους το ΟΣΔΕ 2023

Ένα βήμα πριν από την έναρξη του ΟΣΔΕ 2023 βρίσκονται οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς τις τελευταίες δέκα ημέρες φαίνεται πως δρομολογήθηκαν προς επίλυση όλες οι εκκρεμότητες που είχε αφήσει πίσω της η απελθούσα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Καθοριστικό ρόλο στην αίσια έκβαση διαδραμάτισε ο υπηρεσιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσακίρης, ο οποίος κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρόνο όχι μόνο να συντονίσει όλες τις υπηρεσίες και διευθύνσεις του ΥΠΑΑΤ, αλλά και να καλλιεργήσει ένα κλίμα σύμπνοιας και συνεργασίας με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, βοηθώντας και στηρίζοντας τον Οργανισμό να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Ότι είναι πλέον θέμα ελάχιστων 24ωρων να λειτουργήσει επιτέλους το ΟΣΔΕ 2023, για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων. Στο μεταξύ, και σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «ΥΧ», έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες για το περιεχόμενο των εφαρμοστικών αποφάσεων που πρόκειται να υπογραφούν από τον αρμόδιο υπουργό.

Συσκέψεις

Το πρώτο φως άρχισε να φαίνεται ήδη από την περασμένη εβδομάδα, κατά την πρώτη μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποίησε στις 31/5 ο κ. Τσακίρης. Όπως είχε αποκαλύψει η «ΥΧ», ο υπουργός έδωσε τότε ρητή εντολή να προχωρήσουν συγκεκριμένες διαδικασίες και ενέργειες μέσα σε μία εβδομάδα, προκειμένου να ενεργοποιηθεί επιτέλους το ΟΣΔΕ 2023. Πράγματι, τόσο την Τρίτη 6/6 όσο και την Τετάρτη 7/6 πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συσκέψεις, παρουσία ανώτατων στελεχών του ΥΠΑΑΤ, του προέδρου του
ΟΠΕΚΕΠΕ, Ε. Σημανδράκου, και των συνεργατών του.

Προς απογοήτευση κάποιων, η άριστη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών και η αποφασιστικότητά τους οδηγούν επιτέλους προς επίλυση μία σειρά ζητημάτων που εκκρεμούσαν από τον περασμένο Φεβρουάριο και είχε αφήσει στον αυτόματο πιλότο ο πρώην υπουργός, Γ. Γεωργαντάς.

Εφαρμοστικές

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», οι υπουργικές αποφάσεις που θα υπογραφούν και αφορούν τις εφαρμοστικές που υπολείπονται για την ενεργοποίηση του ΟΣΔΕ 2023, αριθμούν τις 11, μεταξύ αυτών και των κρίσιμων παρεμβάσεων του ελληνικού Στρατηγικού Σχεδίου, όπως είναι η Αιρεσιμότητα και τα Οικολογικά Σχήματα (Eco-Schemes).

Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι στιγμής, έχουν υπογραφεί οι εξής υπουργικές: «Καθορισμός οριζόντιων θεμάτων για την εφαρμογή των παρεμβάσεων άμεσων ενισχύσεων», «Καθορισμός λεπτομερειών για την εφαρμογή της βασικής εισοδηματικής στήριξης, της συμπληρωματικής αναδιανεμητικής εισοδηματικής στήριξης και της συμπληρωματικής εισοδηματικής στήριξης για γεωργούς νεαρής ηλικίας», «Λεπτομέρειες εφαρμογής της παρέμβασης Π1 – 32.3 – Στήριξη Συνδεδεμένου Εισοδήματος – Ζωική Παραγωγή και ειδικότερα των Μέτρων για τη χορήγηση Συνδεδεμένης Ενίσχυσης στον τομέα του βόειου κρέατος» και «Καθορισμός των απαιτήσεων για τη χορήγηση της Ειδικής Ενίσχυσης Βάμβακος».