Εύβοια-Φθιώτιδα-Ευρυτανία: Διπλό το χτύπημα των καταστροφών μέσα σε δύο εβδομάδες

Τις καταστροφικές επιπτώσεις της νέας θεομηνίας δέχτηκαν ξανά, και σε μεγαλύτερο βαθμό, οι περιφερειακές ενότητες της Φθιώτιδας και Εύβοιας. Πριν ακόμα προλάβει η γη να απορροφήσει τις μεγάλες ποσότητες νερού που δέχτηκε από την κακοκαιρία Daniel, ο νέος κυκλώνας Elias έδωσε το τελειωτικό χτύπημα σε πολλές περιοχές.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα, τόσο σε υποδομές, όσο και σε καλλιέργειες. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δείχνει να δέχεται η κεντρική Εύβοια και συγκεκριμένα οι περιοχές Λίμνης και Μαντουδίου, όπου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές προ διετίας, η κατάσταση είναι πλέον ανεξέλεγκτη.

Σε φάση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται το σύνολο της βόρειας Εύβοιας, μετά από τη διακοπή της κυκλοφορίας στον κεντρικό οδικό άξονα Ιστιαίας-Χαλκίδας. Όπως μας ενημερώνει ο Κώστας Παπαμήτσος, κάτοικος Αγίας Άννας, οι καταστροφές είναι μεγάλες και εντοπίζονται στο σύνολο των δύο δήμων του βόρειου άξονα. «Ο δρόμος από τη νότια προς τη βόρεια Εύβοια έχει κοπεί στα δύο, λόγω κατολίσθησης στο χωριό Δερβένι», εξηγεί. Αναφέρει ακόμη ότι μεγάλες ποσότητες νερού έχουν πέσει στις Ροβιές, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλά σπίτια.

Είχαν προειδοποιήσει

Με έγγραφό τους πριν από το δεύτερο κύμα, κάτοικοι από το Μετόχι του Δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας ζήτησαν από την πολιτεία τη θωράκιση του χωριού και των περιουσιών από τα πλημμυρικά φαινόμενα, δυστυχώς όμως η καταστροφή επήλθε μέσα σε μερικές ημέρες.

Καλλιέργειες

Για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και τις επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα κάνει λόγο ο Αντώνης Λάμπρου, παραγωγός οσπρίων και καλαμποκιού από το Μαντούδι. «Από τις έντονες βροχοπτώσεις αυτήν τη στιγμή περίπου 5.000 στρέμματα καλαμποκιού και βαμβάκιού έχουν καλυφθεί με νερό. Δυσκολίες υπάρχουν και σε άλλους τομείς της αγροτικής οικονομίας, όπως η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία, με σημαντικά προβλήματα λόγω των καταστροφών στην αγροτική οδοποιία».

Με τα ίδια μελανά γράμματα μας περιγράφει την κατάσταση στον Δήμο Αιδηψού-Ιστιαίας ο Δημήτρης Στολίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ταξιαρχών: «Έχουν καταστραφεί υποδομές σε δρόμους, γεφύρια, σπίτια, κτηριακές εγκαταστάσεις κ.ά. Είχαμε περίπτωση όπου στάνη με πρόβατα εξαφανίστηκε από την καταρρακτώδη βροχή, ακόμα και με κίνδυνο απώλειας ανθρώπινης ζωής. Το σύνολο των καλλιεργειών που βρίσκονταν στο στάδιο της συλλογής ή πριν από αυτό έχουν καταστραφεί και, το βασικότερο από όλα, η ψυχολογία των ανθρώπων του τόπου μας, μετά από τρεις καταστροφές σε δύο χρόνια, έχει πιάσει πάτο».

Επικίνδυνος ο Σπερχειός αν υπερχειλίσει

Σε αγώνα δρόμου, με κατασκευή αναχωμάτων για να κρατήσουν την ορμή του Γοργοποτάμου και του Σπερχειού, ώστε να μην υπερχειλίσουν και δημιουργηθούν προβλήματα, βρίσκεται ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας. Ήδη υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας και ειδικότερα στις εκβολές του Σπερχειού, όπου καλλιέργειες καλαμποκιού και βαμβακιού αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη. Σημαντικά επίσης είναι και τα προβλήματα που έχουν προκύψει σε οδικές αρτηρίες ορεινών περιοχών. Στο σύνολό τους, οι κάτοικοι και κυρίως οι κτηνοτρόφοι δυσκολεύονται να φτάσουν στις εκμεταλλεύσεις που διατηρούν σε αυτές τις περιοχές.

Στο «κόκκινο» ο Δήμος Δομοκού

Για δεύτερη φορά, και μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel, οικισμοί στις παρυφές του Δομοκού, και συγκεκριμένα στον πρώην Δήμο Θεσσαλιώτιδας, βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Το γνωστό ρέμα της Κακάρας φούσκωσε σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά να σκεπάσουν τα χωράφια προς τον σιδηροδρομικό σταθμό.

Επίσης, σε εκκένωση των κατοίκων προχώρησαν τα χωριά Σοφιάδα και Πετρίλια, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, όπως διαμορφώνεται από τις εξελίξεις. Τα δύο αυτά χωριά είχαν υποστεί σημαντικές ζημιές από την πρώτη κακοκαιρία και οι κάτοικοί τους δυσκολεύονται να επιστρέψουν ξανά στον τόπο τους.

Οι κατολισθήσεις δυσκολεύουν τους κατοίκους της Ευρυτανίας

Τη δύσκολη κατάσταση της κακοκαιρίας βιώνουν και οι κάτοικοι των ορεινών χωριών της Ευρυτανίας. Σε δηλώσεις του στη «ΥΧ», ο Αλέξης Καρδαμπίκης, Δήμαρχος Αγράφων, κάνει λόγο για παρατεταμένες καταστροφές στο οδικό δίκτυο του δήμου του, με σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών.

«Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών είχαν σημαντικές επιπτώσεις στον δήμο μας. Η κατάσταση αυτή φέρνει ανεπανόρθωτες αναταραχές στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας και απαιτούνται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για να μην επαναληφθούν τα όσα ζούμε, λόγω της κλιματικής αλλαγής», τονίζει.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023