Εύβοια: Κόντρες αυτοδιοικητικών για το πάνω χέρι στα καμένα

Πριν ακόμα σβήσουν και οι τελευταίες φλόγες από τη μεγάλη πυρκαγιά των τελευταίων ημερών στην Εύβοια, ξέσπασαν οι πρώτες κόντρες για τον τρόπο διαχείρισης των καμένων εκτάσεων. Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για ολιγωρία και υποβάθμιση του ρόλου της περιφέρειας στην παρούσα φάση. Φυσικά, αντιδράσεις υπάρχουν και για τη σύσταση της νέας ειδικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας, με επικεφαλής της ομάδας τον Σταύρο Μπένο.

Αν και πρόκειται για ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής και αποτελεί μία εμβληματική μορφή μέσα από την πορεία του στην πολιτική σκηνή της χώρας, εντούτοις ο ρόλος του, όπως και της ομάδας του, μπορεί να δημιουργήσει κόντρες με την τοπική διοίκηση. Η περιφερειακή παράταξη «πατρίδα μας η Στερεά», μέσω δελτίου Τύπου που εξέδωσε, κατηγορεί τον περιφερειάρχη, Φάνη Σπανό, για υποβιβασμό της σημαντικής πολιτικής απόφασης του πρωθυπουργού με το να θέσει τον Σταύρο Μπένο ως επικεφαλής της επιτροπής.

Θεωρεί την τοποθέτηση «ως λογική αλλά από στρατηγό που τον ορίζει ο πρωθυπουργός, ο κ. Σπανός τον υποβιβάζει σε δεκανέα και μάλιστα υπό τις οδηγίες του». Μία τέτοια πρακτική, όπως εκτιμά η αυτοδιοικητική παράταξη, οδηγεί σε έλλειψη πολιτικής συνεννόησης και συντονισμού, με αποτέλεσμα να χάνεται η αντίληψη της σημαντικότητας στιγμών, καταστάσεων και ιεράρχησης των παρεμβάσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας «Στερεά… Υπεροχής». Παρουσιάζοντας την τραγική εικόνα της Βόρειας Εύβοιας από την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά, κάνει λόγο για την αδυναμία που υπέδειξαν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι στην προστασία του δάσους και των περιουσιών των πολιτών, κατά τη διάρκεια της λαίλαπας.

Για τον διορισμό της νέας επιτροπής, η παράταξη βάλλει ευθέως κατά της περιφερειακής διοίκησης και μιλάει για υποβάθμιση της: «Ανεξάρτητα από τα όποια ποιοτικά στοιχεία, μπορεί να διακρίνει κάποιος ότι στα πρόσωπα που συγκροτούν την επιτροπή υπάρχει ευθεία απαξίωση και υποτίμηση των συλλογικών θεσμικών οργάνων». Με την πράξη αυτή, όπως εκτιμούν στελέχη της παράταξης, «η περιφερειακή αρχή δεν αξιολογείται πλέον θετικά από την κεντρική διοίκηση και για τον λόγο αυτόν διορίζεται επιτροπή, η οποία θα ανασυγκροτήσει τη Βόρεια Εύβοια».

Μέσα από αυτήν τη ζοφερή κατάσταση, το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων ζητούν την άμεση σύγκληση του περιφερειακού συμβουλίου στην Εύβοια, ώστε να αξιολογηθεί το μέγεθος της καταστροφής και να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για το μέλλον.

Αλληλεγγύη από όλη τη χώρα

Από κάθε γωνιά της πατρίδας μας καταφτάνουν καθημερινά προμήθειες σε είδη άμεσης ανάγκης για τους πληγέντες. Επίσης, σημαντική είναι η προσφορά εκατοντάδων αγροτών και οργανώσεων, με την αποστολή αγροτικών προϊόντων και κυρίως ζωοτροφών για τις ανάγκες του ζωικού κεφαλαίου της ευρύτερης περιοχής. Ειδική αναφορά σε αυτό το θέμα έκανε και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης, Δημήτρης Βουρδάνος. Η έλλειψη βοσκήσιμης γης, όπως επίσης και ζωοτροφών, που καταστράφηκαν στις αποθήκες των κτηνοτρόφων, δημιουργούν ένα σημαντικό πρόβλημα για το επόμενο διάστημα.