Η ευφυής γεωργία gaiasense σύμμαχος του αγρότη απέναντι στην ενεργειακή κρίση

H οικονομική και κοινωνική διάσταση του ψηφιακού μετασχηματισμού στον αγροτικό τομέα

Παρά τις όποιες ελπίδες για επιστροφή στην κανονικότητα, το 2022 έχει μέχρι στιγμής ανατρέψει όλες τις προβλέψεις. Άλλωστε, τα πρώτα δείγματα κάνουν λόγο για προβλήματα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, που αναμένεται να ενταθούν τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα.

Βασικό θύμα της πανδημίας Covid-19, που μετράει ήδη δύο χρόνια, αλλά και της στρατιωτικής σύρραξης στην Ουκρανία είναι η οικονομία. Η σημαντική διαταραχή της αγοράς ενέργειας, και όχι μόνο, έχει ως αποτέλεσμα αυξημένα κόστη στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο, τα οποία συμπαρασύρουν σχεδόν ολόκληρο το φάσμα τιμών.

Αν, μάλιστα, σε όλο αυτό προσθέσουμε φαινόμενα κερδοσκοπίας, αλλά και την αποδιοργάνωση που έχει υποστεί η εφοδιαστική αλυσίδα εδώ και 24 μήνες, μπορούμε ενδεχομένως να μιλάμε για εφοδιαστική κρίση, ενεργειακή κρίση και, κατά συνέπεια, οικονομική κρίση, με αποδέκτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι αγρότες.

Το μέλλον της αγροτικής παραγωγής γράφεται με gaiasense

Η ελληνική εταιρεία Πληροφορικής και Τεχνολογίας NEUROPUBLIC απαντά στην αύξηση των τιμών των καυσίμων, των λιπασμάτων και των φυτοφάρμακων, που επηρεάζουν τους αγρότες, μέσω της ευφυούς γεωργίας και του πρωτοποριακού συστήματος gaiasense, το οποίο σχεδιάστηκε με στόχο να αποφέρει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη σε χιλιάδες παραγωγούς.

Το gaiasense είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα ευφυούς γεωργίας που συλλέγει, επεξεργάζεται και αξιοποιεί μεγάλο όγκο διαφορετικών δεδομένων, με στόχο την παροχή αξιόπιστων συμβουλών στον αγρότη για την καλύτερη, πιο αποτελεσματική και πιο οικονομική διαχείριση της γεωργικής παραγωγής.

Συγκεκριμένα, το gaiasense βοηθά τον αγρότη να μειώσει τη χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και αρδευτικού νερού, να βελτιώσει την παραγωγή του τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, και, εντέλει, να γίνει πιο ανταγωνιστικός.

Παράλληλα, η εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα gaiasense app, μια εξελιγμένη, αλλά ταυτόχρονα απλή στη χρήση λύση ευφυούς γεωργίας, μπορεί να βοηθήσει κι άλλο τον αγρότη να μειώσει αισθητά τα κόστη του.

Το gaiasense app και, πιο συγκεκριμένα, τα προγράμματα gaiasense1, gaiasense2 και gaiasense3 (σημείωση: τα πακέτα υπηρεσιών gaiasense2 και gaiasense3 αναμένεται να λανσαριστούν σύντομα στην αγορά), δίνουν τη δυνατότητα στον παραγωγό να λαμβάνει εξειδικευμένες πληροφορίες για κάθε χωράφι του ξεχωριστά, σε πραγματικό χρόνο, από όπου και αν βρίσκεται.

Έτσι, ξέρει τι γίνεται στην καλλιέργειά του ανά πάσα στιγμή και μπορεί να οργανώσει καλύτερα τις εργασίες του και να γλυτώσει πολύτιμο χρόνο και χρήμα.

Οι παροχές του gaiasense που βοηθούν στην εξοικονόμηση πόρων

● Παρέχει ημερολόγιο καλλιεργητικών εργασιών που βοηθά τον παραγωγό να καταχωρεί αναλυτικά όλες τις δουλειές στο χωράφι, για κάθε αγροτεμάχιο ξεχωριστά, μέσα από το κινητό. Έτσι, έχει στη διάθεσή του άμεσα, ανά πάσα στιγμή, συγκεντρωμένες όλες τις εργασίες, ενώ αποκτά ολοκληρωμένη εικόνα για την καλλιέργειά του και παίρνει καλύτερες αποφάσεις για την παραγωγή του.

● Δίνει τριήμερη πρόγνωση καιρού, συγκεκριμένα για την περιοχή που βρίσκεται το κάθε χωράφι και στέλνει προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα 48 ώρες πριν εμφανιστούν.

● Παρέχει καθημερινές πληροφορίες για την ανάπτυξη της κάθε καλλιέργειας. Έτσι, δεν χρειάζεται ο παραγωγός να πηγαίνει συνεχώς στο χωράφι του και εξοικονομεί χρόνο και χρήμα.

● Κάνει γρήγορο τσεκ απ στο χωράφι, από μακριά. Ως αποτέλεσμα, ο αγρότης βλέπει αν κάτι δεν πάει καλά και παρεμβαίνει ανάλογα.

● Δείχνει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνουν οι ψεκασμοί και να ποτιστούν οι καλλιέργειες. Έτσι, αποφεύγεται η άσκοπη σπατάλη νερού και φυτοφαρμάκων.

● Δίνει αξιόπιστες, εξατομικευμένες και επίκαιρες συμβουλές για άρδευση και φυτοπροστασία, χάρη στα δεδομένα που συλλέγονται από τους σταθμούς, το ημερολόγιο και άλλες πηγές.

Το gaiasense σε αριθμούς

Τα νούμερα από τις μετρήσεις στο χωράφι δείχνουν ότι, ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας και την περιοχή, η εφαρμογή του συστήματος gaiasense μπορεί:

● Να βελτιώσει την άρδευση ελαττώνοντας κατά 14-47% τα άσκοπα ποτίσματα.

● Να καλυτερεύσει μεταξύ 19%-28% τη λίπανση της καλλιέργειας.

● Να βοηθήσει τον αγρότη να μειώσει κατά 8-16% τους περιττούς ψεκασμούς.