Σε εύπορους αγρότες το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας Τραμπ για τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου

Μία εταιρεία εισέπραξε 2,8 εκατ. δολάρια, όταν το 80% πήρε κάτω από 5.000 δολάρια

Συντριπτικά είναι τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο διανεμήθηκε το κονδύλι που υποσχέθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ για την ανακούφιση των αγροτών των ΗΠΑ, που υπέστησαν τις αρνητικές συνέπειες του εμπορικού πολέμου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής ιστοσελίδαs FreshFruitPortal, που έκανε λόγο για έρευνα της Ομάδας Εργασίας για το Περιβάλλον (Environmental Working Group – EWG), το πρόγραμμα διανεμήθηκε δυσανάλογα, ευνοώντας μια μικρή ομάδα εύπορων ιδιοκτητών γης αγροτών σε βάρος της πλειονότητας των μικρότερων αγροτών. Επιπλέον, όπως φέρεται να δήλωσε ο ανώτερος σύμβουλος της EWG, Donald Carr, το Πρόγραμμα Διευκόλυνσης της Αγοράς (Market Facilitation Program), μέσω του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες πληρωμές, μεγέθυνε τα μειονεκτήματα των έγχρωμων αγροτών και των μειονοτήτων.

Με βάση τα στοιχεία που επικαιροποίησε τις προηγούμενες μέρες για τις πληρωμές η EWG για τους πρώτους δύο κύκλους πληρωμών, οι συνολικές πληρωμές για τη σεζόν 2018-2019 μέχρι τον Απρίλιο ανήλθαν σε 8,4 εκατ. δολάρια, βάσει δεδομένων που παραχώρησε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Με βάση την ανάλυση της EWG, μόλις το 1/10 των αγροτών που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα απόλαυσε το 54% όλων των πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν. Ειδικότερα, 82 αγρότες έχουν μέχρι στιγμής εισπράξει περισσότερα από 500.000 δολάρια, ενώ μόνο μία εκμετάλλευση, η DeLine Farm Parterhip, με έδρα το Τσάρλεστον, στο Μισούρι, έλαβε 2,8 εκατ. δολάρια! Ακόμη, το 1% των δικαιούχων πήρε κατά μέσο όρο 183.331 δολάρια, ενώ την ίδια στιγμή το 80% λιγότερο από 5.000 δολάρια.

Η EWG εκτιμά πως οι σχετικές πληρωμές μέχρι τώρα ευνοούν τους μεγαλύτερους αγρότες συγκεκριμένων καλλιεργειών. Αρχικά, από το USDA είχε ανακοινωθεί ότι θα οριζόταν «ταβάνι» της τάξης των 125.000 ευρώ. Ωστόσο, τελικά το υπουργείο επέλεξε να εφαρμόσει τέτοιους όρους που επέτρεψαν σε συγγενείς, οι οποίοι δεν συνεισφέρουν σημαντική εργασία στην εκμετάλλευση, να δικαιούνται πληρωμές.

Η αλλαγή αυτή οδήγησε πολλές γεωργικές επιχειρήσεις να ξεπεράσουν το πλαφόν. «Οι αλλαγές στον δεύτερο γύρο πληρωμών που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από τον γραμματέα Γεωργίας θα ευνοήσουν περαιτέρω τους μεγάλους αγρότες, κατευθύνοντας τις πληρωμές στον αριθμό των στρεμμάτων και όχι στον αριθμό των μπούσελ ή των δεματιών που παράγονται», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.