Αναστολή ενός έτους για όλους τους δασμούς και τις ποσοστώσεις στις εξαγωγές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών προϊόντων, των μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων και των φρούτων και λαχανικών ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της προσωρινής απελευθέρωσης του εμπορίου με την Ουκρανία ύστερα από πρόταση της Κομισιόν λόγω της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής.

Η γρήγορη ανταπόκριση του Ευρωκοινοβουλίου ήρθε σε λιγότερο από έναν μήνα μετά την πρωτοφανή πρόταση της Κομισιόν για αναστολή των εισαγωγικών δασμών τόσο για την τόνωση της οικονομίας της Ουκρανίας όσο και για τη σταδιακή ένταξη της χώρας στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Στον λογαριασμό του στο Twitter, ο επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ευχαρίστησε τους ευρωβουλευτές «για την ταχεία επίσπευση των διαδικασιών, όσον αφορά αυτό το σημαντικό μέτρο στήριξης προς την Ουκρανία».

«Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία σε όλα τα επίπεδα, με κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας: όχι μόνο με όπλα και κυρώσεις, αλλά και με την εμπορική μας δύναμη», δήλωσε η μόνιμη εισηγήτρια του Κοινοβουλίου για την Ουκρανία, η Λετονή Χριστιανοδημοκράτισσα, Σάντρα Καλνιέτε.

www.euractiv.com