Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιολογικής Παραγωγής – Το προφίλ των οκτώ νικητών που εγκαινίασαν τον θεσμό

Οκτώ νικητές από όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας για τη βιολογική γεωργία στην ΕΕ ανέδειξε η πρώτη διοργάνωση των Ευρωπαϊκών Βραβείων Βιολογικής Παραγωγής.

Η θεσμοθέτηση των βραβείων, τα οποία έρχονται να πλαισιώσουν την ετήσια ημέρα βιολογικής παραγωγής που έχει οριστεί στις 23 Σεπτεμβρίου, στοχεύει στην αναγνώριση της αριστείας στην αλυσίδα αξίας των βιολογικών προϊόντων, δίνοντας συνέχεια στο σχέδιο δράσης της ΕΕ για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης παραγωγής και την αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης για τα παράγωγα προϊόντα της.

Τους νικητές ανέδειξε μια κριτική επιτροπή που απαρτίστηκε από εκπροσώπους διάφορων φορέων, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών αγροτικών και συνεταιριστικών οργανώσεων της ΕΕ COPA-COGECA και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινημάτων Βιολογικής Γεωργίας (IFOAM).

Αναλυτικά οι βραβεύσεις:

Καλύτερη γυναίκα παραγωγός βιολογικών: Nazaret Mateos Αlvarez, από την Ισπανία. Η Mateos Αlvarez διευθύνει μια μονάδα παραγωγής βιολογικών μανιταριών στη Βόρεια Ισπανία. Η ίδια ανέπτυξε μία μοναδική μέθοδο καλλιέργειας, μεγιστοποιώντας την ποιότητα των προϊόντων, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις εισροές και μειώνοντας δραστικά την κατανάλωση νερού.

Καλύτερος άνδρας παραγωγός βιολογικών: David Pejic, από την Κροατία. Ο Pejic διευθύνει την παλαιότερη βιολογική εκμετάλλευση κοντά στο Ζάγκρεμπ, η οποία υποστηρίζει πάνω από 60 διαφορετικές καλλιέργειες. Στο αγρόκτημα τελούνται επίσης εκπαιδευτικές δραστηριότητες, δράσεις κατάρτισης και παροχής συμβουλών σε ένα αρτοποιείο και ένα εστιατόριο που βρίσκονται στον χώρο.

Καλύτερη βιολογική περιοχή: Οξιτανία, Γαλλία. Τα βιολογικά προϊόντα αποτελούν προτεραιότητα για την ανάπτυξη της Οξιτανίας, στη Νότια Γαλλία. Επί του παρόντος, το 19% του συνόλου της γεωργικής γης βρίσκεται υπό βιολογική γεωργία, κάτι που περιλαμβάνει πάνω από 6 εκατ. στρέμματα και 13.265 εκμεταλλεύσεις. Ο στόχος είναι να τελεί το 30% της συνολικής γεωργικής γης υπό βιολογική γεωργία έως το 2030. Εκεί υλοποιείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, χάρη σε μια συμπεριληπτική περιφερειακή διακυβέρνηση που επεκτείνεται σε όλη την αλυσίδα αξίας από την παραγωγή έως την κατανάλωση.

Καλύτερη βιολογική πόλη: Seeham, Αυστρία. Αυτή η πόλη, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Αυστρίας, αποτελεί μέλος του δικτύου «Organic Cities Network Europe». Στις δημόσιες καντίνες της πόλης, στα νηπιαγωγεία και στα σχολεία μαγειρεύονται και σερβίρονται 100% βιολογικά προϊόντα. Υπάρχει, επίσης, εντατική συνεργασία με τουριστικές υποδομές, ενσωματώνοντας περισσότερα βιολογικά στον κλάδο της γαστρονομίας και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Καλύτερη βιολογική «βιο-περιοχή»: Associazione Bio-Distretto Cilento, Ιταλία. Η βιο-περιοχή Cilento επενδύει στη βιώσιμη τοπική παραγωγή τροφίμων, συνδέοντας μαζί τις τουριστικές πρωτοβουλίες, όπως βιο-παραλίες και βιο-μονοπάτια. Αυτό ωφελεί τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την κοινωνική συνοχή και την αναζωογόνηση της περιοχής.

Καλύτερη βιολογική μικρομεσαία επιχείρηση: Goodvenience.bio, Γερμανία. Αριθμώντας δέκα υπαλλήλους, αυτή η επιχείρηση παράγει χειροποίητους βιολογικούς ζωμούς, σούπες, σάλτσες, μπαχαρικά και λάδια. Δίνει μεγάλη έμφαση στη βιώσιμη, κυκλική και καινοτόμο παραγωγή και στην προώθηση της υγιεινής διατροφής μέσω ενός διαδικτυακού ιστολογίου συνταγών και βίντεο μαγειρικής.

Καλύτερος λιανοπωλητής βιολογικών προϊόντων: La ferme  l’ arbre de Liege, Βέλγιο. Αυτό το σούπερ μάρκετ μικρής κλίμακας, που βρίσκεται εντός μιας εκμετάλλευσης, πουλά τοπικά βιολογικά προϊόντα, όπως κρέας και αλεύρι, από το 1978. Με ιδιαίτερη έμφαση στη βιώσιμη κυκλική παραγωγή, η εταιρεία χρησιμοποιεί επίσης πράσινη ενέργεια, αποφεύγει τις συσκευασίες και περιορίζει τις εκπομπές των μεταφορών, εστιάζοντας στις τοπικές προμήθειες.

Καλύτερο βιολογικό εστιατόριο: Lilla Bjers, Σουηδία. Ευρισκόμενο στο νησί Gotland στη Βαλτική Θάλασσα, το Lilla Bjers είναι ένα βιολογικό αγρόκτημα-εστιατόριο που λειτουργεί στο μοτίβο «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο». Περίπου 300 διαφορετικές καλλιέργειες αναπτύσσονται σε ένα αγρόκτημα που διατηρεί τη βιοποικιλότητα και είναι απαλλαγμένο από τα ορυκτά καύσιμα. Το εστιατόριο έχει γίνει κόμβος μάθησης για την εκπαίδευση νεαρών βιοκαλλιεργητών και σεφ.