Ευρωπαϊκή Ένωση: Διάσταση απόψεων για τις ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα στα σιτηρά

Η αγρομετεωρολογική υπηρεσία της Κομισιόν, JRC MARS, εξέδωσε πρόσφατα το επικαιροποιημένο δελτίο της για τον Αύγουστο. Το γενικό συμπέρασμα της υπηρεσίας είναι ότι η ΕΕ περιμένει παραγωγή άνω του μέσου όρου για τις αροτραίες καλλιέργειες, χωρίς σημαντικές διαφορές σε σχέση με τον Ιούλιο.

Οι προοπτικές για τις θερινές καλλιέργειες στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη είναι θετικές, με μόνες εξαιρέσεις τις μικρές αναθεωρήσεις μείωσης στους ελαιούχους. Ωστόσο, στο ίδιο δελτίο γίνεται αναφορά στον βαρύ καύσωνα που από τις αρχές Ιουλίου έως και τα μέσα Αυγούστου έπληξε τις χώρες του Νότου και συγκεκριμένα την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και το δυτικό τμήμα της Ρουμανίας (που αναμένει, ωστόσο, παραγωγή ρεκόρ στα σιτηρά).

Η εν λόγω ενημέρωση έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων του Ευρωπαίου επιτρόπου της ΕΕ για τη Γεωργία, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ότι στο σύνολό τους οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών στις καλλιέργειες είναι ελάχιστες. Αυτό, διότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νότος αναπληρώνονται από τις θετικές προοπτικές λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών και των επαρκών βροχοπτώσεων στις υπόλοιπες περιοχές της Ευρώπης.

Στα προβλήματα πριν από το καλοκαίρι επιμένουν οι χώρες του Νότου

Βεβαίως, ορισμένα κράτη-μέλη, μεταξύ αυτών και η χώρα μας, έχουν διαφορετική άποψη και υποστηρίζουν ότι οι παραγωγοί έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες στην παραγωγή τους εξαιτίας των απρόβλεπτων καιρικών φαινομένων κατά τη διάρκεια του έτους και πριν από το θερινό κύμα του καύσωνα.

Αυτό διότι εκτός από τις πολύ υψηλές και μεγάλες σε διάρκεια ζέστες του καλοκαιριού προηγήθηκαν κύματα παγετού, απότομες μεταπτώσεις στη θερμοκρασία και άλλα καιρικά φαινόμενα, που προκάλεσαν σημαντική μείωση της παραγωγής στα σιτηρά, αλλά και μεγάλες απώλειες στις πολυετείς καλλιέργειες και, κυρίως, στα πυρηνόκαρπα.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας, και συγκεκριμένα το ΥΠΑΑΤ, έχει αποστείλει κοινό αίτημα με τη Γαλλία και την Ιταλία, ζητώντας την ενεργοποίηση έκτακτης στήριξης για τους παραγωγούς που επλήγησαν από τον παγετό. Προς το παρόν, η Κομισιόν αποκλείει την πιθανότητα χορήγησης νέου πακέτου κορωνοενισχύσεων, αφήνοντας την επιλογή στις κεντρικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών να καταβάλουν τις άμεσες ενισχύσεις στους παραγωγούς νωρίτερα, ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητά τους.

Στον σχετικό πίνακα, αποτυπώνονται οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξέλιξη της παραγωγής στις αροτραίες καλλιέργειες, καθώς και οι μέσοι όροι παραγωγής της τελευταίας πενταετίας.

Εκτίμηση παραγωγής ΕΕ στις ετήσιες καλλιέργειες
(Αύγουστος 2021)

Καλλιέργεια
(εκατ. τόνοι)

Μ.Ο.
πενταετίας

Εκτίμηση
Ιουλίου

Εκτίμηση
Αυγούστου

Διαφορά
με μ.ό. 5ετίας

Διαφορά
Ιουλ.-Αυγ.

Σιτηρά

5,33

5,67

5,65

+6%

-0,4%

Μαλακός σίτος

5,69

6,05

5,98

+5%

-1,2%

Σκληρός σίτος

3,49

3,52

3,52

+0,8%

Κριθάρι

5,62

5,85

5,83

+3,6%

-0,3%

Καλαμπόκι

7,75

7,88

7,90

+2%

+0,3%

Ηλίανθος

2,27

2,42

2,39

+5,1%

-1,2%

Πηγή: Κομισιόν

 
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2021